Din vinliste er tom.

Søk produkt

Våre Viner

×

Advarsel

Tilknytt VirtueMart-komponenten til et menypunkt
		stdClass Object
(
    [id] => 215
    [asset_id] => 276
    [title] => Vin til ribbe - vin og julemat 2016!
    [alias] => vin-til-ribbe-2016-vintips-julemat
    [introtext] => 

På utkikk etter vintips til ribbe og julevinen for 2016? Vel, som Elvis sier (i en litt annen sammenheng riktignok) - da har du kommet til rett sted!

[fulltext] =>

Stadig flere velger nemlig vin til ribbe og pinnekjøtt i stedet for øl og dram - deriblant vi. Og til tross for at noen påstår det motsatte, vin til den tradisjonelle juleribba er faktisk ikke så vanskelig å kombinere. OK, så finnes det kanskje noen små potensielle fallgruver man skal være litt oppmerksomme på. Men disse er egentlig ganske enkle å småtrippe rundt - og mer skal det ikke til for at nettopp du tar opp kampen med selveste julenissen som julens største helt!


TRE SMÅ HUSKEREGLER

Juleribba får gjerne følge av sjysaus, medisterpølser/-kaker, og surkål eller rødkål. Den største vinutfordringen er det faktisk surkålen som byr på - spesielt hvis den er i overkant søtlig (som de ferdigproduserte metallposene til 2,90 gjerne er). Noen bruker i tillegg naturlige søtsaker som epler og svisker, og disse søte innslagene tar ikke fem flate øre for å stikke kjepper i vinopplevelsehjulene. Husk derfor:

(1) Syrefriskhet i vinen = suksessoppskrift.
Syrligheten fra surkålen «rapper» nemlig vinens naturlige friskhet. Derfor er det viktig at også vinen har god friskhet, for å balansere styrkeforholdet i dette møtet. I tillegg opptrer syren som en barmhjertig samaritan, og frisker opp munnhulen etter det kraftige og fete kjøttet - voilà, mat- og vinopplevelsen oppleves plutselig litt lettere.

(2) Fruktighet? Trampeklapp!
Selv om kjøttet i seg selv er nokså smaksnøytralt, så er det likefullt et rimelig intenst måltid vi mesker oss med. Vinen bør derfor ikke være noe sart og forsiktig representant - da forsvinner den bare i mengden. De nevnte sviskene, samt surkål (avhengig av din syre/sødmepreferanse) bringer også en del utfordrende sødme inn i bildet. Og sødme i maten er en real gangster i vinmøtet – den stjeler vinens frukighet! Det kan du bare notere deg bak øret, først som sist. Beste måten å avvæpne denne sødmegangsteren? Behagelig fruktsødme i vinen.

(3) Tanniner? Vis måtehold.
Som nevnt, vær forsiktig med søtt tilbehør om du velger vin til juleribba. Søtsaker er både IS og al-Qaida til enhver tørr vin - uansett farge på vinen. Dette fordi sødmen forsterker bitterstoffene og tanninene (garvestoffet) i vinen.


VINFORSLAG TIL RIBBE

STOPP PRESSEN! Julaften er virkelig rett rundt hjørnet, og det er rett og slett for risikabelt å belage seg på å bestille julevinen nå - denne uka er det butikkhyllene som gjelder, og heldigvis finnes det røde innertiere til juleribba også der.  Dominio do Bibei Lalama 2012 (219,00) er i en kjøligere stil, og noen velbalanserte steg opp i intensitet og konsentrasjon. Gjennomført solid krydret fruktighet innrammet i leskende syrefriskhet. Oppgradert allrounderr som finnes i over 110 butikker.

GOD TID - ELLER SÅ HELDIG Å VÆRE I NÆRHETEN AV butikker som har tatt inn litt ekstra julematvennlige viner til jul? Sjekk ut også disse forslagene! Vinverdens allværsjakke - det er druen barbera. Og hvem kunne trodd at allværsjakker gjør seg så godt også på festkvelder? Men vinøse allværsjakker gjør det. Den passer nemlig til det meste, og kanskje spesielt til juleribba - friskhet og fruktighet er stikkordene. Med naturlig syrefriskhet i DNA-et, balansert av en iøynefallende fruktighet i de bedre utgavene, blir dette fort en behagelig kombinasjon. Barbera d'Asti Superiore Storica 2010 (169,00) med pent utviklet og sjenerøs mørkt bærpreg, og oppfriskende ganerensende finish er akkurat en slik allværsjakke.

Saftig og fruktig pinot noir er heller ikke dumt når man vil ha rødvin til ribbe. Langt ifra! Man kan gjerne se til sørlige breddegrader, som New Zealand, og den staute og svært anvendelige Opawa Pinot Noir 2014 (199,00). Saftig, frisk og jordbærpreget fruktighet, med et krydret innslag av fat. Eller du kan kaste blikket litt kortere, til Tyskland (surkålens hjemland tross alt), og til Villa Wolf Pinot Noir 2014 (145,00). Saftig den også, med krydrete hint og en mørk bærsødme som balanseres av fin friskhet. Sistnevnte for øvrig en julevennlig allrounder med egenskaper som gjør den velegnet til både ribbe, pinnekjøtt, juletorsk og kalkun.

Det fine med ribbe er at hvitvin passer minst like godt som rødvin til. Druen riesling har etter hvert blitt et tradisjonelt og selvskrevent valg her i Norge, og vi nordmenn er faktisk verdensmestere i å drikke kvalitetsriesling. Frisk som knitrende julenysnø er østerrikeren Loimer Riesling Langenlois 2014 (193,00). Den er et klassisk eksempel på vin som hever seg sammen med maten - frisker opp munnhulen og stimulerer smaksløkene. Tyskland er selvsagt ikke dårligere på rieslingfronten. Alle vet jo det? Og den tørre og velbalanserte allrounderen Kühn Quarzit Riesling Trocken 2015 (219,00) kan beskrives som en stilstudie i ribbe- og rieslingharmoni.

Noen Ganske mange er svak for hvite viner som kombinerer friskhet og fedmepreget munnfølelse til rike retter som for eksempel ribbe. Og i den sjangeren finner vi Huet Clos du Bourg Huet Vouvray Sec 2012 (299,00), laget på druen chenin blanc - og som foruten den sjenerøse fyldigheten og friskheten også fremviser et godt modent sitruspreg, hint av gule epler og et svakt snev av honning.


PSST! VISSTE DU AT?

55 prosent av Norges befolkning spiser ribbe på julaften (ifølge NRK, desember 2015).

vin til ribbe 2016 6 viner

[state] => 1 [catid] => 42 [created] => 2016-11-15 06:57:00 [created_by] => 482 [created_by_alias] => [modified] => 2017-03-31 14:07:47 [modified_by] => 482 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [publish_up] => 2016-11-15 06:59:35 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [images] => {"image_intro":"images\/stories\/Diverse\/svor_juleribbe_og_vin_til_ribbe_2016.jpg","float_intro":"","image_intro_alt":"","image_intro_caption":"","image_fulltext":"","float_fulltext":"","image_fulltext_alt":"","image_fulltext_caption":""} [urls] => {"urla":false,"urlatext":"","targeta":"","urlb":false,"urlbtext":"","targetb":"","urlc":false,"urlctext":"","targetc":""} [attribs] => {"show_title":"","link_titles":"","show_tags":"","show_intro":"","info_block_position":"","info_block_show_title":"","show_category":"","link_category":"","show_parent_category":"","link_parent_category":"","show_author":"","link_author":"","show_create_date":"","show_modify_date":"","show_publish_date":"","show_item_navigation":"","show_icons":"","show_print_icon":"","show_email_icon":"","show_vote":"","show_hits":"","show_noauth":"","urls_position":"","alternative_readmore":"","article_layout":"","show_publishing_options":"","show_article_options":"","show_urls_images_backend":"","show_urls_images_frontend":""} [version] => 24 [ordering] => 9 [metakey] => dette skal du drikke til ribbe, vin til julemat, vin til julemat 2016, vin til ribbe, rødvin til ribbe, hvitvin til ribbe, pinot noir, barbera, riesling, pinot gris, chenin blanc, vin til juleribbe, drikke til ribbe, drikke til julemat, julevin 2016 [metadesc] => Foretrekker du også vin til ribbe, i stedet for øl og dram? Da er du i så fall ikke alene! Derfor har vi testet og testet på årets kombinasjoner - og noen kalorier senere har vi kommet opp med dette knippet vintips til ribba! [access] => 1 [hits] => 7017 [metadata] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [robots] => [author] => [rights] => [xreference] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [featured] => 1 [language] => * [xreference] => [category_title] => Nyheter [category_alias] => nyheter [category_access] => 1 [author] => Gunnar Skoglund [parent_title] => ROOT [parent_id] => 1 [parent_route] => [parent_alias] => root [rating] => [rating_count] => [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [article_layout] => _:default [show_title] => 1 [link_titles] => 0 [show_intro] => 1 [info_block_position] => 0 [show_category] => 0 [link_category] => 0 [show_parent_category] => 0 [link_parent_category] => 0 [show_author] => 0 [link_author] => 0 [show_create_date] => 0 [show_modify_date] => 0 [show_publish_date] => 0 [show_item_navigation] => 0 [show_vote] => 0 [show_readmore] => 0 [show_readmore_title] => 0 [readmore_limit] => 100 [show_tags] => 1 [show_icons] => 0 [show_print_icon] => 0 [show_email_icon] => 0 [show_hits] => 0 [show_noauth] => 0 [urls_position] => 0 [show_publishing_options] => 1 [show_article_options] => 1 [save_history] => 0 [history_limit] => 10 [show_urls_images_frontend] => 0 [show_urls_images_backend] => 1 [targeta] => 0 [targetb] => 0 [targetc] => 0 [float_intro] => right [float_fulltext] => right [category_layout] => _:blog [show_category_heading_title_text] => 0 [show_category_title] => 0 [show_description] => 0 [show_description_image] => 0 [maxLevel] => -1 [show_empty_categories] => 0 [show_no_articles] => 0 [show_subcat_desc] => 0 [show_cat_num_articles] => 0 [show_cat_tags] => 1 [show_base_description] => 1 [maxLevelcat] => -1 [show_empty_categories_cat] => 0 [show_subcat_desc_cat] => 1 [show_cat_num_articles_cat] => 1 [num_leading_articles] => 100 [num_intro_articles] => 0 [num_columns] => 1 [num_links] => 0 [multi_column_order] => 0 [show_subcategory_content] => -1 [show_pagination_limit] => 1 [filter_field] => hide [show_headings] => 1 [list_show_date] => 0 [date_format] => [list_show_hits] => 1 [list_show_author] => 1 [orderby_pri] => none [orderby_sec] => rdate [order_date] => created [show_pagination] => 1 [show_pagination_results] => 1 [show_featured] => show [show_feed_link] => 0 [feed_summary] => 0 [feed_show_readmore] => 0 [show_page_heading] => 0 [layout_type] => blog [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [secure] => 0 [page_title] => Nyheter [page_description] => test [page_rights] => [robots] => [access-view] => 1 ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [tagLayout] => JLayoutFile Object ( [layoutId:protected] => joomla.content.tags [basePath:protected] => [fullPath:protected] => [includePaths:protected] => Array ( ) [options:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [component] => com_content [client] => 0 ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [data:protected] => Array ( ) [debugMessages:protected] => Array ( ) ) [slug] => 215:vin-til-ribbe-2016-vintips-julemat [catslug] => 42:nyheter [parent_slug] => [readmore_link] => /nyheter/215-vin-til-ribbe-2016-vintips-julemat [text] =>

På utkikk etter vintips til ribbe og julevinen for 2016? Vel, som Elvis sier (i en litt annen sammenheng riktignok) - da har du kommet til rett sted!

Stadig flere velger nemlig vin til ribbe og pinnekjøtt i stedet for øl og dram - deriblant vi. Og til tross for at noen påstår det motsatte, vin til den tradisjonelle juleribba er faktisk ikke så vanskelig å kombinere. OK, så finnes det kanskje noen små potensielle fallgruver man skal være litt oppmerksomme på. Men disse er egentlig ganske enkle å småtrippe rundt - og mer skal det ikke til for at nettopp du tar opp kampen med selveste julenissen som julens største helt!


TRE SMÅ HUSKEREGLER

Juleribba får gjerne følge av sjysaus, medisterpølser/-kaker, og surkål eller rødkål. Den største vinutfordringen er det faktisk surkålen som byr på - spesielt hvis den er i overkant søtlig (som de ferdigproduserte metallposene til 2,90 gjerne er). Noen bruker i tillegg naturlige søtsaker som epler og svisker, og disse søte innslagene tar ikke fem flate øre for å stikke kjepper i vinopplevelsehjulene. Husk derfor:

(1) Syrefriskhet i vinen = suksessoppskrift.
Syrligheten fra surkålen «rapper» nemlig vinens naturlige friskhet. Derfor er det viktig at også vinen har god friskhet, for å balansere styrkeforholdet i dette møtet. I tillegg opptrer syren som en barmhjertig samaritan, og frisker opp munnhulen etter det kraftige og fete kjøttet - voilà, mat- og vinopplevelsen oppleves plutselig litt lettere.

(2) Fruktighet? Trampeklapp!
Selv om kjøttet i seg selv er nokså smaksnøytralt, så er det likefullt et rimelig intenst måltid vi mesker oss med. Vinen bør derfor ikke være noe sart og forsiktig representant - da forsvinner den bare i mengden. De nevnte sviskene, samt surkål (avhengig av din syre/sødmepreferanse) bringer også en del utfordrende sødme inn i bildet. Og sødme i maten er en real gangster i vinmøtet – den stjeler vinens frukighet! Det kan du bare notere deg bak øret, først som sist. Beste måten å avvæpne denne sødmegangsteren? Behagelig fruktsødme i vinen.

(3) Tanniner? Vis måtehold.
Som nevnt, vær forsiktig med søtt tilbehør om du velger vin til juleribba. Søtsaker er både IS og al-Qaida til enhver tørr vin - uansett farge på vinen. Dette fordi sødmen forsterker bitterstoffene og tanninene (garvestoffet) i vinen.


VINFORSLAG TIL RIBBE

STOPP PRESSEN! Julaften er virkelig rett rundt hjørnet, og det er rett og slett for risikabelt å belage seg på å bestille julevinen nå - denne uka er det butikkhyllene som gjelder, og heldigvis finnes det røde innertiere til juleribba også der.  Dominio do Bibei Lalama 2012 (219,00) er i en kjøligere stil, og noen velbalanserte steg opp i intensitet og konsentrasjon. Gjennomført solid krydret fruktighet innrammet i leskende syrefriskhet. Oppgradert allrounderr som finnes i over 110 butikker.

GOD TID - ELLER SÅ HELDIG Å VÆRE I NÆRHETEN AV butikker som har tatt inn litt ekstra julematvennlige viner til jul? Sjekk ut også disse forslagene! Vinverdens allværsjakke - det er druen barbera. Og hvem kunne trodd at allværsjakker gjør seg så godt også på festkvelder? Men vinøse allværsjakker gjør det. Den passer nemlig til det meste, og kanskje spesielt til juleribba - friskhet og fruktighet er stikkordene. Med naturlig syrefriskhet i DNA-et, balansert av en iøynefallende fruktighet i de bedre utgavene, blir dette fort en behagelig kombinasjon. Barbera d'Asti Superiore Storica 2010 (169,00) med pent utviklet og sjenerøs mørkt bærpreg, og oppfriskende ganerensende finish er akkurat en slik allværsjakke.

Saftig og fruktig pinot noir er heller ikke dumt når man vil ha rødvin til ribbe. Langt ifra! Man kan gjerne se til sørlige breddegrader, som New Zealand, og den staute og svært anvendelige Opawa Pinot Noir 2014 (199,00). Saftig, frisk og jordbærpreget fruktighet, med et krydret innslag av fat. Eller du kan kaste blikket litt kortere, til Tyskland (surkålens hjemland tross alt), og til Villa Wolf Pinot Noir 2014 (145,00). Saftig den også, med krydrete hint og en mørk bærsødme som balanseres av fin friskhet. Sistnevnte for øvrig en julevennlig allrounder med egenskaper som gjør den velegnet til både ribbe, pinnekjøtt, juletorsk og kalkun.

Det fine med ribbe er at hvitvin passer minst like godt som rødvin til. Druen riesling har etter hvert blitt et tradisjonelt og selvskrevent valg her i Norge, og vi nordmenn er faktisk verdensmestere i å drikke kvalitetsriesling. Frisk som knitrende julenysnø er østerrikeren Loimer Riesling Langenlois 2014 (193,00). Den er et klassisk eksempel på vin som hever seg sammen med maten - frisker opp munnhulen og stimulerer smaksløkene. Tyskland er selvsagt ikke dårligere på rieslingfronten. Alle vet jo det? Og den tørre og velbalanserte allrounderen Kühn Quarzit Riesling Trocken 2015 (219,00) kan beskrives som en stilstudie i ribbe- og rieslingharmoni.

Noen Ganske mange er svak for hvite viner som kombinerer friskhet og fedmepreget munnfølelse til rike retter som for eksempel ribbe. Og i den sjangeren finner vi Huet Clos du Bourg Huet Vouvray Sec 2012 (299,00), laget på druen chenin blanc - og som foruten den sjenerøse fyldigheten og friskheten også fremviser et godt modent sitruspreg, hint av gule epler og et svakt snev av honning.


PSST! VISSTE DU AT?

55 prosent av Norges befolkning spiser ribbe på julaften (ifølge NRK, desember 2015).

vin til ribbe 2016 6 viner

[tags] => JHelperTags Object ( [tagsChanged:protected] => [replaceTags:protected] => [typeAlias] => [itemTags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [tag_id] => 13 [id] => 13 [parent_id] => 1 [lft] => 23 [rgt] => 24 [level] => 1 [path] => pinot-noir [title] => Pinot Noir [alias] => pinot-noir [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-08-10 08:44:58 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-08-10 08:44:58 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-08-10 08:44:58 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 526 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-08-10 08:44:58 [publish_down] => 2016-08-10 08:44:58 ) [1] => stdClass Object ( [tag_id] => 24 [id] => 24 [parent_id] => 1 [lft] => 45 [rgt] => 46 [level] => 1 [path] => barbera [title] => Barbera [alias] => barbera [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-09-01 13:41:57 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-09-01 13:41:57 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-09-01 13:41:57 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 414 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-09-01 13:41:57 [publish_down] => 2016-09-01 13:41:57 ) [2] => stdClass Object ( [tag_id] => 34 [id] => 34 [parent_id] => 1 [lft] => 65 [rgt] => 66 [level] => 1 [path] => riesling [title] => Riesling [alias] => riesling [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-09-20 07:45:25 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-09-20 07:45:25 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-09-20 07:45:25 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 526 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-09-20 07:45:25 [publish_down] => 2016-09-20 07:45:25 ) [3] => stdClass Object ( [tag_id] => 53 [id] => 53 [parent_id] => 1 [lft] => 103 [rgt] => 104 [level] => 1 [path] => vin-til-ribbe [title] => vin til ribbe [alias] => vin-til-ribbe [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-11-07 14:02:49 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-11-07 14:02:49 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-11-07 14:02:49 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 469 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-11-07 14:02:49 [publish_down] => 2016-11-07 14:02:49 ) [4] => stdClass Object ( [tag_id] => 59 [id] => 59 [parent_id] => 1 [lft] => 115 [rgt] => 116 [level] => 1 [path] => chenin-blanc [title] => Chenin Blanc [alias] => chenin-blanc [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-11-07 14:02:49 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-11-07 14:02:49 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-11-07 14:02:49 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 311 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-11-07 14:02:49 [publish_down] => 2016-11-07 14:02:49 ) [5] => stdClass Object ( [tag_id] => 60 [id] => 60 [parent_id] => 1 [lft] => 117 [rgt] => 118 [level] => 1 [path] => vin-til-julemat [title] => vin til julemat [alias] => vin-til-julemat [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-11-07 14:02:49 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-11-07 14:02:49 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-11-07 14:02:49 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 580 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-11-07 14:02:49 [publish_down] => 2016-11-07 14:02:49 ) ) ) [jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [afterDisplayTitle] => [beforeDisplayContent] => [afterDisplayContent] => ) )

På utkikk etter vintips til ribbe og julevinen for 2016? Vel, som Elvis sier (i en litt annen sammenheng riktignok) - da har du kommet til rett sted!

Stadig flere velger nemlig vin til ribbe og pinnekjøtt i stedet for øl og dram - deriblant vi. Og til tross for at noen påstår det motsatte, vin til den tradisjonelle juleribba er faktisk ikke så vanskelig å kombinere. OK, så finnes det kanskje noen små potensielle fallgruver man skal være litt oppmerksomme på. Men disse er egentlig ganske enkle å småtrippe rundt - og mer skal det ikke til for at nettopp du tar opp kampen med selveste julenissen som julens største helt!


TRE SMÅ HUSKEREGLER

Juleribba får gjerne følge av sjysaus, medisterpølser/-kaker, og surkål eller rødkål. Den største vinutfordringen er det faktisk surkålen som byr på - spesielt hvis den er i overkant søtlig (som de ferdigproduserte metallposene til 2,90 gjerne er). Noen bruker i tillegg naturlige søtsaker som epler og svisker, og disse søte innslagene tar ikke fem flate øre for å stikke kjepper i vinopplevelsehjulene. Husk derfor:

(1) Syrefriskhet i vinen = suksessoppskrift.
Syrligheten fra surkålen «rapper» nemlig vinens naturlige friskhet. Derfor er det viktig at også vinen har god friskhet, for å balansere styrkeforholdet i dette møtet. I tillegg opptrer syren som en barmhjertig samaritan, og frisker opp munnhulen etter det kraftige og fete kjøttet - voilà, mat- og vinopplevelsen oppleves plutselig litt lettere.

(2) Fruktighet? Trampeklapp!
Selv om kjøttet i seg selv er nokså smaksnøytralt, så er det likefullt et rimelig intenst måltid vi mesker oss med. Vinen bør derfor ikke være noe sart og forsiktig representant - da forsvinner den bare i mengden. De nevnte sviskene, samt surkål (avhengig av din syre/sødmepreferanse) bringer også en del utfordrende sødme inn i bildet. Og sødme i maten er en real gangster i vinmøtet – den stjeler vinens frukighet! Det kan du bare notere deg bak øret, først som sist. Beste måten å avvæpne denne sødmegangsteren? Behagelig fruktsødme i vinen.

(3) Tanniner? Vis måtehold.
Som nevnt, vær forsiktig med søtt tilbehør om du velger vin til juleribba. Søtsaker er både IS og al-Qaida til enhver tørr vin - uansett farge på vinen. Dette fordi sødmen forsterker bitterstoffene og tanninene (garvestoffet) i vinen.


VINFORSLAG TIL RIBBE

STOPP PRESSEN! Julaften er virkelig rett rundt hjørnet, og det er rett og slett for risikabelt å belage seg på å bestille julevinen nå - denne uka er det butikkhyllene som gjelder, og heldigvis finnes det røde innertiere til juleribba også der.  Dominio do Bibei Lalama 2012 (219,00) er i en kjøligere stil, og noen velbalanserte steg opp i intensitet og konsentrasjon. Gjennomført solid krydret fruktighet innrammet i leskende syrefriskhet. Oppgradert allrounderr som finnes i over 110 butikker.

GOD TID - ELLER SÅ HELDIG Å VÆRE I NÆRHETEN AV butikker som har tatt inn litt ekstra julematvennlige viner til jul? Sjekk ut også disse forslagene! Vinverdens allværsjakke - det er druen barbera. Og hvem kunne trodd at allværsjakker gjør seg så godt også på festkvelder? Men vinøse allværsjakker gjør det. Den passer nemlig til det meste, og kanskje spesielt til juleribba - friskhet og fruktighet er stikkordene. Med naturlig syrefriskhet i DNA-et, balansert av en iøynefallende fruktighet i de bedre utgavene, blir dette fort en behagelig kombinasjon. Barbera d'Asti Superiore Storica 2010 (169,00) med pent utviklet og sjenerøs mørkt bærpreg, og oppfriskende ganerensende finish er akkurat en slik allværsjakke.

Saftig og fruktig pinot noir er heller ikke dumt når man vil ha rødvin til ribbe. Langt ifra! Man kan gjerne se til sørlige breddegrader, som New Zealand, og den staute og svært anvendelige Opawa Pinot Noir 2014 (199,00). Saftig, frisk og jordbærpreget fruktighet, med et krydret innslag av fat. Eller du kan kaste blikket litt kortere, til Tyskland (surkålens hjemland tross alt), og til Villa Wolf Pinot Noir 2014 (145,00). Saftig den også, med krydrete hint og en mørk bærsødme som balanseres av fin friskhet. Sistnevnte for øvrig en julevennlig allrounder med egenskaper som gjør den velegnet til både ribbe, pinnekjøtt, juletorsk og kalkun.

Det fine med ribbe er at hvitvin passer minst like godt som rødvin til. Druen riesling har etter hvert blitt et tradisjonelt og selvskrevent valg her i Norge, og vi nordmenn er faktisk verdensmestere i å drikke kvalitetsriesling. Frisk som knitrende julenysnø er østerrikeren Loimer Riesling Langenlois 2014 (193,00). Den er et klassisk eksempel på vin som hever seg sammen med maten - frisker opp munnhulen og stimulerer smaksløkene. Tyskland er selvsagt ikke dårligere på rieslingfronten. Alle vet jo det? Og den tørre og velbalanserte allrounderen Kühn Quarzit Riesling Trocken 2015 (219,00) kan beskrives som en stilstudie i ribbe- og rieslingharmoni.

Noen Ganske mange er svak for hvite viner som kombinerer friskhet og fedmepreget munnfølelse til rike retter som for eksempel ribbe. Og i den sjangeren finner vi Huet Clos du Bourg Huet Vouvray Sec 2012 (299,00), laget på druen chenin blanc - og som foruten den sjenerøse fyldigheten og friskheten også fremviser et godt modent sitruspreg, hint av gule epler og et svakt snev av honning.


PSST! VISSTE DU AT?

55 prosent av Norges befolkning spiser ribbe på julaften (ifølge NRK, desember 2015).

vin til ribbe 2016 6 viner