Din vinliste er tom.

Søk produkt

Våre Viner

×

Advarsel

Tilknytt VirtueMart-komponenten til et menypunkt
		stdClass Object
(
    [id] => 215
    [asset_id] => 276
    [title] => Vin til ribbe - vin og julemat 2017!
    [alias] => vin-til-ribbe-og-vintips-julemat
    [introtext] => 

På utkikk etter vintips til ribbe og julevinen for 2017? Vel, godt mulig du har ankommet målet nå.

Ferske testresultater tilsier i hvert fall at følgende seks viner trives meget godt sammen med juleribba!

[fulltext] =>

Stadig flere velger nemlig vin til ribbe og pinnekjøtt i stedet for øl og dram - deriblant vi. Og til tross for at noen påstår det motsatte, vin til den tradisjonelle juleribba er faktisk ikke så vanskelig å kombinere. OK, så finnes det kanskje noen små potensielle fallgruver man skal være litt oppmerksomme på. Men disse er egentlig ganske enkle å småtrippe rundt - og mer skal det ikke til for at nettopp du tar opp kampen med selveste julenissen som julens største helt!


TRE SMÅ HUSKEREGLER

Juleribba får gjerne følge av sjysaus, medisterpølser/-kaker, og surkål eller rødkål. Den største vinutfordringen er det faktisk surkålen som byr på - spesielt hvis den er i overkant søtlig (som de ferdigproduserte metallposene til 2,90 gjerne er). Noen bruker i tillegg naturlige søtsaker som epler og svisker, og disse søte innslagene tar ikke fem flate øre for å stikke kjepper i vinopplevelsehjulene. Husk derfor:

(1) Syrefriskhet i vinen = suksessoppskrift.
Syrligheten fra surkålen «rapper» nemlig vinens naturlige friskhet. Derfor er det viktig at også vinen har god friskhet, for å balansere styrkeforholdet i dette møtet. I tillegg opptrer syren som en barmhjertig samaritan, og frisker opp munnhulen etter det kraftige og fete kjøttet - voilà, mat- og vinopplevelsen oppleves plutselig litt lettere.

(2) Fruktighet? Trampeklapp!
Selv om kjøttet i seg selv er nokså smaksnøytralt, så er det likefullt et rimelig intenst måltid vi mesker oss med. Vinen bør derfor ikke være noe sart og forsiktig representant - da forsvinner den bare i mengden. De nevnte sviskene, samt surkål (avhengig av din syre/sødmepreferanse) bringer også en del utfordrende sødme inn i bildet. Og sødme i maten er en real gangster i vinmøtet – den stjeler vinens frukighet! Det kan du bare notere deg bak øret, først som sist. Beste måten å avvæpne denne sødmegangsteren? Behagelig fruktsødme i vinen.

(3) Tanniner? Vis måtehold.
Som nevnt, vær forsiktig med søtt tilbehør om du velger vin til juleribba. Søtsaker er både IS og al-Qaida til enhver tørr vin - uansett farge på vinen. Dette fordi sødmen forsterker bitterstoffene og tanninene (garvestoffet) i vinen.


VINFORSLAG TIL RIBBE

I "Italias mage", altså regionen Emilia Romagna, drikker man frisk og lett sprudlende rødvin til feit og rustikk mat. Og det funker som bare juling. Den rimelige Paltrinieri Piria (154,90) tar i mot med deilige dufttoner preget av røde bær.  En gjennomført syrefrisk og leskende likefrem rødvin som elsker både svor og surkål, og gjerne en porsjon til. Topp også til ost og spekemat. PS! Storebror Leclisse til 199,90 gir deg all sjarmen til lillesøster, og høyner med enda litt mere av det gode - oppgraderingen er ikke påkrevet, men anbefales..

I butikkhylla, rett foran nesen din, finnes det også en rød innertier. Fra det bortgjemte Spania kommer Lalama 2013 (219,00), og byr på mørke bær og krydderurter. Saftig bærpreg og frisk og fast ettersmak. Og ribbe ligger fasthet. Det gjør mange smaksløker også. Denne vinverdenenes svar på allroundkongen Johann Olav Koss gjør seg utmerket til juleribba, og finnes i omlag 100 butikker - sistnevnte gjør den vennlig med etternølere og dårlige planleggere, hyggelig av en vin det.

Like rød, med enda saftigere og lettere i steget er Sérol Eclat de Granite 2016 (175,00). Laget på druen gamay, og oppvokst i Loire. Sjenerøs bærpreget duft, god fruktsødme innrammet i en syrefrisk stil fra A til Å, og med en tørr avslutning (som uten å trekke tanninkortet) gjør den velegnet til kraftkost.

Det fine med ribbe er at hvitvin passer minst like godt som rødvin til. Noen Ganske mange er svak for hvite viner som kombinerer vinøs friskhet, fedmepreget munnfølelse og moden fruktighet til rike retter som for eksempel ribbe. Og i den sjangeren finner vi Roches Neuves l'Insolite 2013  (275,00), laget på druen chenin blanc - og som foruten den sjenerøse fyldigheten og laserpresise syrefriskheten, også fremviser et godt modent sitruspreg, hint av gule epler og et svakt snev av honning.

Druen riesling har etter hvert blitt et tradisjonelt og selvskrevent vinvalg til ribbe her i Norge, og vi nordmenn er faktisk verdensmestere i å drikke kvalitetsriesling. Gut Hermannsberg Vom Vulkan Riesling 2015 (249,90) er laget på druer fra toppmarken Kupfergrube (GG). En intens vin, full av nerve, sjenerøs krydret fruktighet, plenty syre og langt på vei en stilstudie i ribbe- og rieslingharmoni.

NB! Husk at noen av disse vinforslagene ikke nødvendigvis står i hylla i din butikk og venter på deg på lillejulaften. Derfor kan det være lurt å bestille på forhånd – enten ved å få hjelp en av de butikkansatte til å bestille for deg, eller svinge innom vinmonopolet.no (eller bruke pol-appen) og gjøre bestillingen selv. Men ikke nøl for lenge bare, leveringstiden når vi kommer godt inn i advent kan være noe lengre enn normalt.


PSST! VISSTE DU AT?

55 prosent av Norges befolkning spiser ribbe på julaften (ifølge NRK, desember 2015).

[state] => 1 [catid] => 42 [created] => 2017-11-19 06:54:00 [created_by] => 482 [created_by_alias] => [modified] => 2017-11-20 07:49:25 [modified_by] => 482 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [publish_up] => 2016-11-15 06:59:35 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [images] => {"image_intro":"images\/stories\/Diverse\/svor_juleribbe_og_vin_til_ribbe_2016.jpg","float_intro":"","image_intro_alt":"","image_intro_caption":"","image_fulltext":"","float_fulltext":"","image_fulltext_alt":"","image_fulltext_caption":""} [urls] => {"urla":false,"urlatext":"","targeta":"","urlb":false,"urlbtext":"","targetb":"","urlc":false,"urlctext":"","targetc":""} [attribs] => {"article_layout":"","show_title":"","link_titles":"","show_tags":"","show_intro":"","info_block_position":"","info_block_show_title":"","show_category":"","link_category":"","show_parent_category":"","link_parent_category":"","show_associations":"","show_author":"","link_author":"","show_create_date":"","show_modify_date":"","show_publish_date":"","show_item_navigation":"","show_icons":"","show_print_icon":"","show_email_icon":"","show_vote":"","show_hits":"","show_noauth":"","urls_position":"","alternative_readmore":"","article_page_title":"","show_publishing_options":"","show_article_options":"","show_urls_images_backend":"","show_urls_images_frontend":""} [version] => 36 [ordering] => 10 [metakey] => dette skal du drikke til ribbe, vin til julemat, vin til julemat 2017, vin til ribbe, rødvin til ribbe, hvitvin til ribbe, pinot noir, barbera, riesling, chenin blanc, vin til juleribbe, drikke til ribbe, drikke til julemat, julevin 2017, beste drikke til ribbe [metadesc] => Foretrekker du også vin til ribbe, i stedet for øl og dram? Da er du i så fall ikke alene! Vi har derfor testet og testet på årets beste kombinasjoner - og noen kalorier senere har vi kommet opp med dette knippet vintips til ribba! [access] => 1 [hits] => 8329 [metadata] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [robots] => [author] => [rights] => [xreference] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [featured] => 1 [language] => * [xreference] => [category_title] => Nyheter [category_alias] => nyheter [category_access] => 1 [author] => Gunnar Skoglund [parent_title] => ROOT [parent_id] => 1 [parent_route] => [parent_alias] => root [rating] => [rating_count] => [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [article_layout] => _:default [show_title] => 1 [link_titles] => 0 [show_intro] => 1 [info_block_position] => 0 [show_category] => 0 [link_category] => 0 [show_parent_category] => 0 [link_parent_category] => 0 [show_author] => 0 [link_author] => 0 [show_create_date] => 0 [show_modify_date] => 0 [show_publish_date] => 0 [show_item_navigation] => 0 [show_vote] => 0 [show_readmore] => 0 [show_readmore_title] => 0 [readmore_limit] => 100 [show_tags] => 1 [show_icons] => 0 [show_print_icon] => 0 [show_email_icon] => 0 [show_hits] => 0 [show_noauth] => 0 [urls_position] => 0 [show_publishing_options] => 1 [show_article_options] => 1 [save_history] => 0 [history_limit] => 10 [show_urls_images_frontend] => 0 [show_urls_images_backend] => 1 [targeta] => 0 [targetb] => 0 [targetc] => 0 [float_intro] => right [float_fulltext] => right [category_layout] => _:blog [show_category_heading_title_text] => 0 [show_category_title] => 0 [show_description] => 0 [show_description_image] => 0 [maxLevel] => -1 [show_empty_categories] => 0 [show_no_articles] => 0 [show_subcat_desc] => 0 [show_cat_num_articles] => 0 [show_cat_tags] => 1 [show_base_description] => 1 [maxLevelcat] => -1 [show_empty_categories_cat] => 0 [show_subcat_desc_cat] => 1 [show_cat_num_articles_cat] => 1 [num_leading_articles] => 100 [num_intro_articles] => 0 [num_columns] => 1 [num_links] => 0 [multi_column_order] => 0 [show_subcategory_content] => -1 [show_pagination_limit] => 1 [filter_field] => hide [show_headings] => 1 [list_show_date] => 0 [date_format] => [list_show_hits] => 1 [list_show_author] => 1 [orderby_pri] => none [orderby_sec] => rdate [order_date] => created [show_pagination] => 1 [show_pagination_results] => 1 [show_featured] => show [show_feed_link] => 0 [feed_summary] => 0 [feed_show_readmore] => 0 [show_page_heading] => 0 [layout_type] => blog [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [secure] => 0 [page_title] => Nyheter [page_description] => test [page_rights] => [robots] => [access-view] => 1 ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [tagLayout] => Joomla\CMS\Layout\FileLayout Object ( [layoutId:protected] => joomla.content.tags [basePath:protected] => [fullPath:protected] => [includePaths:protected] => Array ( ) [options:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [component] => com_content [client] => 0 ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [data:protected] => Array ( ) [debugMessages:protected] => Array ( ) ) [slug] => 215:vin-til-ribbe-og-vintips-julemat [catslug] => 42:nyheter [parent_slug] => [readmore_link] => /nyheter/215-vin-til-ribbe-og-vintips-julemat [text] =>

På utkikk etter vintips til ribbe og julevinen for 2017? Vel, godt mulig du har ankommet målet nå.

Ferske testresultater tilsier i hvert fall at følgende seks viner trives meget godt sammen med juleribba!

Stadig flere velger nemlig vin til ribbe og pinnekjøtt i stedet for øl og dram - deriblant vi. Og til tross for at noen påstår det motsatte, vin til den tradisjonelle juleribba er faktisk ikke så vanskelig å kombinere. OK, så finnes det kanskje noen små potensielle fallgruver man skal være litt oppmerksomme på. Men disse er egentlig ganske enkle å småtrippe rundt - og mer skal det ikke til for at nettopp du tar opp kampen med selveste julenissen som julens største helt!


TRE SMÅ HUSKEREGLER

Juleribba får gjerne følge av sjysaus, medisterpølser/-kaker, og surkål eller rødkål. Den største vinutfordringen er det faktisk surkålen som byr på - spesielt hvis den er i overkant søtlig (som de ferdigproduserte metallposene til 2,90 gjerne er). Noen bruker i tillegg naturlige søtsaker som epler og svisker, og disse søte innslagene tar ikke fem flate øre for å stikke kjepper i vinopplevelsehjulene. Husk derfor:

(1) Syrefriskhet i vinen = suksessoppskrift.
Syrligheten fra surkålen «rapper» nemlig vinens naturlige friskhet. Derfor er det viktig at også vinen har god friskhet, for å balansere styrkeforholdet i dette møtet. I tillegg opptrer syren som en barmhjertig samaritan, og frisker opp munnhulen etter det kraftige og fete kjøttet - voilà, mat- og vinopplevelsen oppleves plutselig litt lettere.

(2) Fruktighet? Trampeklapp!
Selv om kjøttet i seg selv er nokså smaksnøytralt, så er det likefullt et rimelig intenst måltid vi mesker oss med. Vinen bør derfor ikke være noe sart og forsiktig representant - da forsvinner den bare i mengden. De nevnte sviskene, samt surkål (avhengig av din syre/sødmepreferanse) bringer også en del utfordrende sødme inn i bildet. Og sødme i maten er en real gangster i vinmøtet – den stjeler vinens frukighet! Det kan du bare notere deg bak øret, først som sist. Beste måten å avvæpne denne sødmegangsteren? Behagelig fruktsødme i vinen.

(3) Tanniner? Vis måtehold.
Som nevnt, vær forsiktig med søtt tilbehør om du velger vin til juleribba. Søtsaker er både IS og al-Qaida til enhver tørr vin - uansett farge på vinen. Dette fordi sødmen forsterker bitterstoffene og tanninene (garvestoffet) i vinen.


VINFORSLAG TIL RIBBE

I "Italias mage", altså regionen Emilia Romagna, drikker man frisk og lett sprudlende rødvin til feit og rustikk mat. Og det funker som bare juling. Den rimelige Paltrinieri Piria (154,90) tar i mot med deilige dufttoner preget av røde bær.  En gjennomført syrefrisk og leskende likefrem rødvin som elsker både svor og surkål, og gjerne en porsjon til. Topp også til ost og spekemat. PS! Storebror Leclisse til 199,90 gir deg all sjarmen til lillesøster, og høyner med enda litt mere av det gode - oppgraderingen er ikke påkrevet, men anbefales..

I butikkhylla, rett foran nesen din, finnes det også en rød innertier. Fra det bortgjemte Spania kommer Lalama 2013 (219,00), og byr på mørke bær og krydderurter. Saftig bærpreg og frisk og fast ettersmak. Og ribbe ligger fasthet. Det gjør mange smaksløker også. Denne vinverdenenes svar på allroundkongen Johann Olav Koss gjør seg utmerket til juleribba, og finnes i omlag 100 butikker - sistnevnte gjør den vennlig med etternølere og dårlige planleggere, hyggelig av en vin det.

Like rød, med enda saftigere og lettere i steget er Sérol Eclat de Granite 2016 (175,00). Laget på druen gamay, og oppvokst i Loire. Sjenerøs bærpreget duft, god fruktsødme innrammet i en syrefrisk stil fra A til Å, og med en tørr avslutning (som uten å trekke tanninkortet) gjør den velegnet til kraftkost.

Det fine med ribbe er at hvitvin passer minst like godt som rødvin til. Noen Ganske mange er svak for hvite viner som kombinerer vinøs friskhet, fedmepreget munnfølelse og moden fruktighet til rike retter som for eksempel ribbe. Og i den sjangeren finner vi Roches Neuves l'Insolite 2013  (275,00), laget på druen chenin blanc - og som foruten den sjenerøse fyldigheten og laserpresise syrefriskheten, også fremviser et godt modent sitruspreg, hint av gule epler og et svakt snev av honning.

Druen riesling har etter hvert blitt et tradisjonelt og selvskrevent vinvalg til ribbe her i Norge, og vi nordmenn er faktisk verdensmestere i å drikke kvalitetsriesling. Gut Hermannsberg Vom Vulkan Riesling 2015 (249,90) er laget på druer fra toppmarken Kupfergrube (GG). En intens vin, full av nerve, sjenerøs krydret fruktighet, plenty syre og langt på vei en stilstudie i ribbe- og rieslingharmoni.

NB! Husk at noen av disse vinforslagene ikke nødvendigvis står i hylla i din butikk og venter på deg på lillejulaften. Derfor kan det være lurt å bestille på forhånd – enten ved å få hjelp en av de butikkansatte til å bestille for deg, eller svinge innom vinmonopolet.no (eller bruke pol-appen) og gjøre bestillingen selv. Men ikke nøl for lenge bare, leveringstiden når vi kommer godt inn i advent kan være noe lengre enn normalt.


PSST! VISSTE DU AT?

55 prosent av Norges befolkning spiser ribbe på julaften (ifølge NRK, desember 2015).

[tags] => Joomla\CMS\Helper\TagsHelper Object ( [tagsChanged:protected] => [replaceTags:protected] => [typeAlias] => [itemTags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [tag_id] => 34 [id] => 34 [parent_id] => 1 [lft] => 65 [rgt] => 66 [level] => 1 [path] => riesling [title] => Riesling [alias] => riesling [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-09-20 07:45:25 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-09-20 07:45:25 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-09-20 07:45:25 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 675 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-09-20 07:45:25 [publish_down] => 2016-09-20 07:45:25 ) [1] => stdClass Object ( [tag_id] => 53 [id] => 53 [parent_id] => 1 [lft] => 103 [rgt] => 104 [level] => 1 [path] => vin-til-ribbe [title] => vin til ribbe [alias] => vin-til-ribbe [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-11-07 14:02:49 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-11-07 14:02:49 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-11-07 14:02:49 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 603 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-11-07 14:02:49 [publish_down] => 2016-11-07 14:02:49 ) [2] => stdClass Object ( [tag_id] => 59 [id] => 59 [parent_id] => 1 [lft] => 115 [rgt] => 116 [level] => 1 [path] => chenin-blanc [title] => Chenin Blanc [alias] => chenin-blanc [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-11-07 14:02:49 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-11-07 14:02:49 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-11-07 14:02:49 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 434 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-11-07 14:02:49 [publish_down] => 2016-11-07 14:02:49 ) [3] => stdClass Object ( [tag_id] => 60 [id] => 60 [parent_id] => 1 [lft] => 117 [rgt] => 118 [level] => 1 [path] => vin-til-julemat [title] => vin til julemat [alias] => vin-til-julemat [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-11-07 14:02:49 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-11-07 14:02:49 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-11-07 14:02:49 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 731 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-11-07 14:02:49 [publish_down] => 2016-11-07 14:02:49 ) ) ) [jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [afterDisplayTitle] => [beforeDisplayContent] => [afterDisplayContent] => ) )

På utkikk etter vintips til ribbe og julevinen for 2017? Vel, godt mulig du har ankommet målet nå.

Ferske testresultater tilsier i hvert fall at følgende seks viner trives meget godt sammen med juleribba!

Stadig flere velger nemlig vin til ribbe og pinnekjøtt i stedet for øl og dram - deriblant vi. Og til tross for at noen påstår det motsatte, vin til den tradisjonelle juleribba er faktisk ikke så vanskelig å kombinere. OK, så finnes det kanskje noen små potensielle fallgruver man skal være litt oppmerksomme på. Men disse er egentlig ganske enkle å småtrippe rundt - og mer skal det ikke til for at nettopp du tar opp kampen med selveste julenissen som julens største helt!


TRE SMÅ HUSKEREGLER

Juleribba får gjerne følge av sjysaus, medisterpølser/-kaker, og surkål eller rødkål. Den største vinutfordringen er det faktisk surkålen som byr på - spesielt hvis den er i overkant søtlig (som de ferdigproduserte metallposene til 2,90 gjerne er). Noen bruker i tillegg naturlige søtsaker som epler og svisker, og disse søte innslagene tar ikke fem flate øre for å stikke kjepper i vinopplevelsehjulene. Husk derfor:

(1) Syrefriskhet i vinen = suksessoppskrift.
Syrligheten fra surkålen «rapper» nemlig vinens naturlige friskhet. Derfor er det viktig at også vinen har god friskhet, for å balansere styrkeforholdet i dette møtet. I tillegg opptrer syren som en barmhjertig samaritan, og frisker opp munnhulen etter det kraftige og fete kjøttet - voilà, mat- og vinopplevelsen oppleves plutselig litt lettere.

(2) Fruktighet? Trampeklapp!
Selv om kjøttet i seg selv er nokså smaksnøytralt, så er det likefullt et rimelig intenst måltid vi mesker oss med. Vinen bør derfor ikke være noe sart og forsiktig representant - da forsvinner den bare i mengden. De nevnte sviskene, samt surkål (avhengig av din syre/sødmepreferanse) bringer også en del utfordrende sødme inn i bildet. Og sødme i maten er en real gangster i vinmøtet – den stjeler vinens frukighet! Det kan du bare notere deg bak øret, først som sist. Beste måten å avvæpne denne sødmegangsteren? Behagelig fruktsødme i vinen.

(3) Tanniner? Vis måtehold.
Som nevnt, vær forsiktig med søtt tilbehør om du velger vin til juleribba. Søtsaker er både IS og al-Qaida til enhver tørr vin - uansett farge på vinen. Dette fordi sødmen forsterker bitterstoffene og tanninene (garvestoffet) i vinen.


VINFORSLAG TIL RIBBE

I "Italias mage", altså regionen Emilia Romagna, drikker man frisk og lett sprudlende rødvin til feit og rustikk mat. Og det funker som bare juling. Den rimelige Paltrinieri Piria (154,90) tar i mot med deilige dufttoner preget av røde bær.  En gjennomført syrefrisk og leskende likefrem rødvin som elsker både svor og surkål, og gjerne en porsjon til. Topp også til ost og spekemat. PS! Storebror Leclisse til 199,90 gir deg all sjarmen til lillesøster, og høyner med enda litt mere av det gode - oppgraderingen er ikke påkrevet, men anbefales..

I butikkhylla, rett foran nesen din, finnes det også en rød innertier. Fra det bortgjemte Spania kommer Lalama 2013 (219,00), og byr på mørke bær og krydderurter. Saftig bærpreg og frisk og fast ettersmak. Og ribbe ligger fasthet. Det gjør mange smaksløker også. Denne vinverdenenes svar på allroundkongen Johann Olav Koss gjør seg utmerket til juleribba, og finnes i omlag 100 butikker - sistnevnte gjør den vennlig med etternølere og dårlige planleggere, hyggelig av en vin det.

Like rød, med enda saftigere og lettere i steget er Sérol Eclat de Granite 2016 (175,00). Laget på druen gamay, og oppvokst i Loire. Sjenerøs bærpreget duft, god fruktsødme innrammet i en syrefrisk stil fra A til Å, og med en tørr avslutning (som uten å trekke tanninkortet) gjør den velegnet til kraftkost.

Det fine med ribbe er at hvitvin passer minst like godt som rødvin til. Noen Ganske mange er svak for hvite viner som kombinerer vinøs friskhet, fedmepreget munnfølelse og moden fruktighet til rike retter som for eksempel ribbe. Og i den sjangeren finner vi Roches Neuves l'Insolite 2013  (275,00), laget på druen chenin blanc - og som foruten den sjenerøse fyldigheten og laserpresise syrefriskheten, også fremviser et godt modent sitruspreg, hint av gule epler og et svakt snev av honning.

Druen riesling har etter hvert blitt et tradisjonelt og selvskrevent vinvalg til ribbe her i Norge, og vi nordmenn er faktisk verdensmestere i å drikke kvalitetsriesling. Gut Hermannsberg Vom Vulkan Riesling 2015 (249,90) er laget på druer fra toppmarken Kupfergrube (GG). En intens vin, full av nerve, sjenerøs krydret fruktighet, plenty syre og langt på vei en stilstudie i ribbe- og rieslingharmoni.

NB! Husk at noen av disse vinforslagene ikke nødvendigvis står i hylla i din butikk og venter på deg på lillejulaften. Derfor kan det være lurt å bestille på forhånd – enten ved å få hjelp en av de butikkansatte til å bestille for deg, eller svinge innom vinmonopolet.no (eller bruke pol-appen) og gjøre bestillingen selv. Men ikke nøl for lenge bare, leveringstiden når vi kommer godt inn i advent kan være noe lengre enn normalt.


PSST! VISSTE DU AT?

55 prosent av Norges befolkning spiser ribbe på julaften (ifølge NRK, desember 2015).