Din vinliste er tom.

Søk produkt

Våre Viner

×

Advarsel

Tilknytt VirtueMart-komponenten til et menypunkt
		stdClass Object
(
    [id] => 216
    [asset_id] => 278
    [title] => Vin til pinnekjøtt 2016 - vin og julemat!
    [alias] => vin-til-pinnekjott-2016-julemat
    [introtext] => 

Vin i stedet for øl og dram til pinnekjøtt? Ja, ikke noe feil på det. Stadig flere velger nemlig vin til pinnekjøtt, selv om norsk tradisjonsmat kan by på en aldri så liten utfordring eller to for vinen.

[fulltext] =>

Disse vinmessige snubletrådene er imidlertid ikke så vriene å navigere seg elegant forbi. Bli med, og løp kjapt gjennom tipsene for å forsere disse snubletrådene. Det går fort – jeg lover!

Disse små triksene og tipsene handler om trygg navigering i et matfat som inneholder godsaker som fett, sødme, syre, salt og den femte grunnsmaken umami. Den smaksrike og tørkede hovedrolleinnehaveren pinnekjøttet, er rik på både fett, salt og ikke minst den munnvennlige umami. Sjysaus og poteter er faste følgesvenner – de byr ikke på særlige problemer. Den tradisjonelle ledsageren kålrabistappe kan derimot bidra med litt sødme som kan stikke kjepper i vinhjulene.

DE SMÅ TRIKSENE

(1) God fruktighet i vinen? Ja!
Dette fordi både sødmen fra rotmosen og umamismaken fra kjøttet i stor grad rett og slett stjeler vinens fruktighet. Vinen behøver derfor å ha litt forsprang på fruktfronten, slik at den når helt i mål når man tar i betraktning at disse «tyvene» freidig forsyner seg av fruktfatet.

(2) Smaksintensitet? Ja, det er også lurt.
Pinnekjøtt er en smaksrik rett, som krever en likeverdig partner i form av en smaksrik og konsentrert vin. Både en blass "billigvin" og en dyr, subtil og forsiktig vin blir rett og slett overkjørt og tilsidesatt.

(3) Syrefriskhet i vinen? Ja takk.
Kraftige måltider trygler om syrefriskhet til å balansere det tunge inntrykket, rense opp i munnhulen og skjerpe appetitten.

(4) Tanniner? Vis moderasjon.
Det tørkete pinnekjøttet er som sagt proppfull av umami, og umami har den uvanen at den foruten å stjele frukt, også skrur opp volumet på bitterheten og stramheten fra garvestoffene (tanninene). Det trenger vi ikke.

VINFORSLAGENE TIL PINNEKJØTTET

Kvalitetsbobler laget på tradisjonell metode og som er lagret lenge på bunnfallet er som skapt til pinnekjøtt. Dette lange bunnfallsoppholdet tilfører nemlig umami til vinen, og dermed har smaksløkene dine fått en smakfull og beskyttende dørvakt som hamler opp når frukttyvene kommer på besøk. I tillegg tilfører den musserende vinen både friskhet og bobler - som renser opp munnhulen for alt det som dette festmåltidet byr på av godsaker. Den modne spanjolen Gramona Imperial Gran Reserva Brut 2010 (269,00) er en fyldig og smaksrik Cava utenom det vanlige - med over fire år på bunnfallet er det nok dybde å ta av. En utviklet og påkostet stil, med innslag av krydder, røde epler og kjeks.

Vil du ikke ha bobler, så inneholder også hvitvinsfronten unektelig mange gode valg - og konsentrerte viner laget på druen chenin blanc er et spennende følge til pinnekjøtt. I likhet med når man setter hvitvin til ribbe, så er småfyldige et spennende valg også til pinnekjøttet. Magien i kombinasjonen av leskende (men ikke for heftig) syrefriskhet, fyldig og moden fruktighet og smaksrikt kraftig kjøtt er rett og slett undervurdert. Ribbevennlige Huet Clos du Bourg Huet Vouvray Sec 2012 (299,00) møter også kravene som pinnekjøttet stiller. Til gangs.

Den trygge og friske nødhavnen riesling regnes som "pinnekjøttklassikeren" blant de hvite vinene - og årets tyske vinmaker, Peter Jakob Kühn, leverer rieslingvarene med samme selvfølgelighet som julenissen. Quarzit Riesling Trocken 2015 (219,00) er en konsentrert og solid allrounder man også kan ta frem til pinnekjøttet (og ribba for den saks skyld). Vil du heller la lillebror Kühn Triade Riesling Trocken 2015 (154,90) få sjansen, så står han parat han også altså – om enn med en noe mer forsiktig munnfull som spiller syrekontrastkortet.

Mange insisterer på at det skal være rødvin til pinnekjøtt. Og gjerne fyldig rødvin. Og det fungerer helt fint det - så lenge vi er forsiktig med tanninene bare. En solid kjerne av sødmefull bærfrukt er viktig - for å ha noe å gå på når pinnekjøttet og rotmosen krever sitt. Druen zinfandel er naturlig å rette oppmerksomheten mot da. Den kjennetegnes av fyldig, sjenerøs og sødmefull bærfrukt, ofte støttet av litt røykpreget aroma fra opphold på fat. Bogle Old Vine Zinfandel 2013 styrer seg inn akkurat under 200-lappen, og er en myk brumlebass som står fjellstøtt gjennom hele pinnekjøttmåltidet. Et ungt og ferskt alternativ er spanjolen Rayos Uva 2015 (179,90) – proppfull av iøynefallende mørkt og kjølig bærpreg er dette øko-Riojaen man ikke trodde fantes. Og ja, den er også ribbevennlig.

Pinot noir og pinnekjøtt? Ja, fungerer det også. Fruktdrevet, saftig og frisk pinot noir og fra «den nye verden» trekkes oftere og oftere frem av vinpressen som et godt valg. Bogle Pinot Noir (199,90) byr på duft av både røde plommer og innslag av krydder, saftig fruktighet, pen syre og lette tanniner.

NB! Husk at noen av disse vinforslagene ikke nødvendigvis står i hylla i din butikk og venter på deg på lillejulaften. Derfor kan det være lurt å bestille på forhånd – enten ved å få hjelp en av de butikkansatte til å bestille for deg, eller svinge innom vinmonopolet.no (eller bruke pol-appen) og gjøre bestillingen selv. Men ikke nøl for lenge bare, leveringstiden når vi kommer godt inn i advent kan være noe lengre enn normalt.
 

VISSTE DU AT? 
33 prosent av Norges befolkning spiser pinnekjøtt på julaften (i følge NRK, desember 2015).

PS! Blir det en porsjon ribbe også i jula? Sjekk tipsene for vin til ribbe her!

 vin til pinnekjøtt 2016 sju

[state] => 1 [catid] => 42 [created] => 2016-11-15 22:12:00 [created_by] => 482 [created_by_alias] => [modified] => 2017-09-04 10:58:16 [modified_by] => 482 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [publish_up] => 2016-11-17 07:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [images] => {"image_intro":"images\/stories\/Diverse\/vin_til_pinnekj\u00f8tt_2016_jul.JPG","float_intro":"","image_intro_alt":"","image_intro_caption":"","image_fulltext":"","float_fulltext":"","image_fulltext_alt":"","image_fulltext_caption":""} [urls] => {"urla":false,"urlatext":"","targeta":"","urlb":false,"urlbtext":"","targetb":"","urlc":false,"urlctext":"","targetc":""} [attribs] => {"article_layout":"","show_title":"","link_titles":"","show_tags":"","show_intro":"","info_block_position":"","info_block_show_title":"","show_category":"","link_category":"","show_parent_category":"","link_parent_category":"","show_associations":"","show_author":"","link_author":"","show_create_date":"","show_modify_date":"","show_publish_date":"","show_item_navigation":"","show_icons":"","show_print_icon":"","show_email_icon":"","show_vote":"","show_hits":"","show_noauth":"","urls_position":"","alternative_readmore":"","article_page_title":"","show_publishing_options":"","show_article_options":"","show_urls_images_backend":"","show_urls_images_frontend":""} [version] => 49 [ordering] => 10 [metakey] => julemat, vin til julemat, vin til julemat 2016, vin til pinnekjøtt, rødvin til pinnekjøtt, hvitvin til pinnekjøtt, musserende, pinot noir, champagne, riesling, chenin blanc, drikke til pinnekjøtt, drikke til julemat [metadesc] => Foretrekker du også vin til pinnekjøttet, i stedet for øl og dram? Da er du i så fall ikke alene! Derfor har vi testet alle mulige kombinasjoner - og noen kalorier senere har vi kommet opp med dette knippet vintips til pinnekjøtt! [access] => 1 [hits] => 13561 [metadata] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [robots] => [author] => [rights] => [xreference] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [featured] => 1 [language] => * [xreference] => [category_title] => Nyheter [category_alias] => nyheter [category_access] => 1 [author] => Gunnar Skoglund [parent_title] => ROOT [parent_id] => 1 [parent_route] => [parent_alias] => root [rating] => [rating_count] => [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [article_layout] => _:default [show_title] => 1 [link_titles] => 0 [show_intro] => 1 [info_block_position] => 0 [show_category] => 0 [link_category] => 0 [show_parent_category] => 0 [link_parent_category] => 0 [show_author] => 0 [link_author] => 0 [show_create_date] => 0 [show_modify_date] => 0 [show_publish_date] => 0 [show_item_navigation] => 0 [show_vote] => 0 [show_readmore] => 0 [show_readmore_title] => 0 [readmore_limit] => 100 [show_tags] => 1 [show_icons] => 0 [show_print_icon] => 0 [show_email_icon] => 0 [show_hits] => 0 [show_noauth] => 0 [urls_position] => 0 [show_publishing_options] => 1 [show_article_options] => 1 [save_history] => 0 [history_limit] => 10 [show_urls_images_frontend] => 0 [show_urls_images_backend] => 1 [targeta] => 0 [targetb] => 0 [targetc] => 0 [float_intro] => right [float_fulltext] => right [category_layout] => _:blog [show_category_heading_title_text] => 0 [show_category_title] => 0 [show_description] => 0 [show_description_image] => 0 [maxLevel] => -1 [show_empty_categories] => 0 [show_no_articles] => 0 [show_subcat_desc] => 0 [show_cat_num_articles] => 0 [show_cat_tags] => 1 [show_base_description] => 1 [maxLevelcat] => -1 [show_empty_categories_cat] => 0 [show_subcat_desc_cat] => 1 [show_cat_num_articles_cat] => 1 [num_leading_articles] => 100 [num_intro_articles] => 0 [num_columns] => 1 [num_links] => 0 [multi_column_order] => 0 [show_subcategory_content] => -1 [show_pagination_limit] => 1 [filter_field] => hide [show_headings] => 1 [list_show_date] => 0 [date_format] => [list_show_hits] => 1 [list_show_author] => 1 [orderby_pri] => none [orderby_sec] => rdate [order_date] => created [show_pagination] => 1 [show_pagination_results] => 1 [show_featured] => show [show_feed_link] => 0 [feed_summary] => 0 [feed_show_readmore] => 0 [show_page_heading] => 0 [layout_type] => blog [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [secure] => 0 [page_title] => Nyheter [page_description] => test [page_rights] => [robots] => [access-view] => 1 ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [tagLayout] => JLayoutFile Object ( [layoutId:protected] => joomla.content.tags [basePath:protected] => [fullPath:protected] => [includePaths:protected] => Array ( ) [options:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [component] => com_content [client] => 0 ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [data:protected] => Array ( ) [debugMessages:protected] => Array ( ) ) [slug] => 216:vin-til-pinnekjott-2016-julemat [catslug] => 42:nyheter [parent_slug] => [readmore_link] => /nyheter/216-vin-til-pinnekjott-2016-julemat [text] =>

Vin i stedet for øl og dram til pinnekjøtt? Ja, ikke noe feil på det. Stadig flere velger nemlig vin til pinnekjøtt, selv om norsk tradisjonsmat kan by på en aldri så liten utfordring eller to for vinen.

Disse vinmessige snubletrådene er imidlertid ikke så vriene å navigere seg elegant forbi. Bli med, og løp kjapt gjennom tipsene for å forsere disse snubletrådene. Det går fort – jeg lover!

Disse små triksene og tipsene handler om trygg navigering i et matfat som inneholder godsaker som fett, sødme, syre, salt og den femte grunnsmaken umami. Den smaksrike og tørkede hovedrolleinnehaveren pinnekjøttet, er rik på både fett, salt og ikke minst den munnvennlige umami. Sjysaus og poteter er faste følgesvenner – de byr ikke på særlige problemer. Den tradisjonelle ledsageren kålrabistappe kan derimot bidra med litt sødme som kan stikke kjepper i vinhjulene.

DE SMÅ TRIKSENE

(1) God fruktighet i vinen? Ja!
Dette fordi både sødmen fra rotmosen og umamismaken fra kjøttet i stor grad rett og slett stjeler vinens fruktighet. Vinen behøver derfor å ha litt forsprang på fruktfronten, slik at den når helt i mål når man tar i betraktning at disse «tyvene» freidig forsyner seg av fruktfatet.

(2) Smaksintensitet? Ja, det er også lurt.
Pinnekjøtt er en smaksrik rett, som krever en likeverdig partner i form av en smaksrik og konsentrert vin. Både en blass "billigvin" og en dyr, subtil og forsiktig vin blir rett og slett overkjørt og tilsidesatt.

(3) Syrefriskhet i vinen? Ja takk.
Kraftige måltider trygler om syrefriskhet til å balansere det tunge inntrykket, rense opp i munnhulen og skjerpe appetitten.

(4) Tanniner? Vis moderasjon.
Det tørkete pinnekjøttet er som sagt proppfull av umami, og umami har den uvanen at den foruten å stjele frukt, også skrur opp volumet på bitterheten og stramheten fra garvestoffene (tanninene). Det trenger vi ikke.

VINFORSLAGENE TIL PINNEKJØTTET

Kvalitetsbobler laget på tradisjonell metode og som er lagret lenge på bunnfallet er som skapt til pinnekjøtt. Dette lange bunnfallsoppholdet tilfører nemlig umami til vinen, og dermed har smaksløkene dine fått en smakfull og beskyttende dørvakt som hamler opp når frukttyvene kommer på besøk. I tillegg tilfører den musserende vinen både friskhet og bobler - som renser opp munnhulen for alt det som dette festmåltidet byr på av godsaker. Den modne spanjolen Gramona Imperial Gran Reserva Brut 2010 (269,00) er en fyldig og smaksrik Cava utenom det vanlige - med over fire år på bunnfallet er det nok dybde å ta av. En utviklet og påkostet stil, med innslag av krydder, røde epler og kjeks.

Vil du ikke ha bobler, så inneholder også hvitvinsfronten unektelig mange gode valg - og konsentrerte viner laget på druen chenin blanc er et spennende følge til pinnekjøtt. I likhet med når man setter hvitvin til ribbe, så er småfyldige et spennende valg også til pinnekjøttet. Magien i kombinasjonen av leskende (men ikke for heftig) syrefriskhet, fyldig og moden fruktighet og smaksrikt kraftig kjøtt er rett og slett undervurdert. Ribbevennlige Huet Clos du Bourg Huet Vouvray Sec 2012 (299,00) møter også kravene som pinnekjøttet stiller. Til gangs.

Den trygge og friske nødhavnen riesling regnes som "pinnekjøttklassikeren" blant de hvite vinene - og årets tyske vinmaker, Peter Jakob Kühn, leverer rieslingvarene med samme selvfølgelighet som julenissen. Quarzit Riesling Trocken 2015 (219,00) er en konsentrert og solid allrounder man også kan ta frem til pinnekjøttet (og ribba for den saks skyld). Vil du heller la lillebror Kühn Triade Riesling Trocken 2015 (154,90) få sjansen, så står han parat han også altså – om enn med en noe mer forsiktig munnfull som spiller syrekontrastkortet.

Mange insisterer på at det skal være rødvin til pinnekjøtt. Og gjerne fyldig rødvin. Og det fungerer helt fint det - så lenge vi er forsiktig med tanninene bare. En solid kjerne av sødmefull bærfrukt er viktig - for å ha noe å gå på når pinnekjøttet og rotmosen krever sitt. Druen zinfandel er naturlig å rette oppmerksomheten mot da. Den kjennetegnes av fyldig, sjenerøs og sødmefull bærfrukt, ofte støttet av litt røykpreget aroma fra opphold på fat. Bogle Old Vine Zinfandel 2013 styrer seg inn akkurat under 200-lappen, og er en myk brumlebass som står fjellstøtt gjennom hele pinnekjøttmåltidet. Et ungt og ferskt alternativ er spanjolen Rayos Uva 2015 (179,90) – proppfull av iøynefallende mørkt og kjølig bærpreg er dette øko-Riojaen man ikke trodde fantes. Og ja, den er også ribbevennlig.

Pinot noir og pinnekjøtt? Ja, fungerer det også. Fruktdrevet, saftig og frisk pinot noir og fra «den nye verden» trekkes oftere og oftere frem av vinpressen som et godt valg. Bogle Pinot Noir (199,90) byr på duft av både røde plommer og innslag av krydder, saftig fruktighet, pen syre og lette tanniner.

NB! Husk at noen av disse vinforslagene ikke nødvendigvis står i hylla i din butikk og venter på deg på lillejulaften. Derfor kan det være lurt å bestille på forhånd – enten ved å få hjelp en av de butikkansatte til å bestille for deg, eller svinge innom vinmonopolet.no (eller bruke pol-appen) og gjøre bestillingen selv. Men ikke nøl for lenge bare, leveringstiden når vi kommer godt inn i advent kan være noe lengre enn normalt.
 

VISSTE DU AT? 
33 prosent av Norges befolkning spiser pinnekjøtt på julaften (i følge NRK, desember 2015).

PS! Blir det en porsjon ribbe også i jula? Sjekk tipsene for vin til ribbe her!

 vin til pinnekjøtt 2016 sju

[tags] => JHelperTags Object ( [tagsChanged:protected] => [replaceTags:protected] => [typeAlias] => [itemTags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [tag_id] => 13 [id] => 13 [parent_id] => 1 [lft] => 23 [rgt] => 24 [level] => 1 [path] => pinot-noir [title] => Pinot Noir [alias] => pinot-noir [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-08-10 08:44:58 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-08-10 08:44:58 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-08-10 08:44:58 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 526 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-08-10 08:44:58 [publish_down] => 2016-08-10 08:44:58 ) [1] => stdClass Object ( [tag_id] => 34 [id] => 34 [parent_id] => 1 [lft] => 65 [rgt] => 66 [level] => 1 [path] => riesling [title] => Riesling [alias] => riesling [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-09-20 07:45:25 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-09-20 07:45:25 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-09-20 07:45:25 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 526 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-09-20 07:45:25 [publish_down] => 2016-09-20 07:45:25 ) [2] => stdClass Object ( [tag_id] => 59 [id] => 59 [parent_id] => 1 [lft] => 115 [rgt] => 116 [level] => 1 [path] => chenin-blanc [title] => Chenin Blanc [alias] => chenin-blanc [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-11-07 14:02:49 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-11-07 14:02:49 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-11-07 14:02:49 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 311 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-11-07 14:02:49 [publish_down] => 2016-11-07 14:02:49 ) [3] => stdClass Object ( [tag_id] => 60 [id] => 60 [parent_id] => 1 [lft] => 117 [rgt] => 118 [level] => 1 [path] => vin-til-julemat [title] => vin til julemat [alias] => vin-til-julemat [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-11-07 14:02:49 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-11-07 14:02:49 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-11-07 14:02:49 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 580 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-11-07 14:02:49 [publish_down] => 2016-11-07 14:02:49 ) [4] => stdClass Object ( [tag_id] => 67 [id] => 67 [parent_id] => 1 [lft] => 131 [rgt] => 132 [level] => 1 [path] => vin-til-pinnekjott [title] => vin til pinnekjøtt [alias] => vin-til-pinnekjott [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-11-16 08:38:19 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-11-16 08:38:19 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-11-16 08:38:19 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 754 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-11-16 08:38:19 [publish_down] => 2016-11-16 08:38:19 ) ) ) [jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [afterDisplayTitle] => [beforeDisplayContent] => [afterDisplayContent] => ) )

Vin i stedet for øl og dram til pinnekjøtt? Ja, ikke noe feil på det. Stadig flere velger nemlig vin til pinnekjøtt, selv om norsk tradisjonsmat kan by på en aldri så liten utfordring eller to for vinen.

Disse vinmessige snubletrådene er imidlertid ikke så vriene å navigere seg elegant forbi. Bli med, og løp kjapt gjennom tipsene for å forsere disse snubletrådene. Det går fort – jeg lover!

Disse små triksene og tipsene handler om trygg navigering i et matfat som inneholder godsaker som fett, sødme, syre, salt og den femte grunnsmaken umami. Den smaksrike og tørkede hovedrolleinnehaveren pinnekjøttet, er rik på både fett, salt og ikke minst den munnvennlige umami. Sjysaus og poteter er faste følgesvenner – de byr ikke på særlige problemer. Den tradisjonelle ledsageren kålrabistappe kan derimot bidra med litt sødme som kan stikke kjepper i vinhjulene.

DE SMÅ TRIKSENE

(1) God fruktighet i vinen? Ja!
Dette fordi både sødmen fra rotmosen og umamismaken fra kjøttet i stor grad rett og slett stjeler vinens fruktighet. Vinen behøver derfor å ha litt forsprang på fruktfronten, slik at den når helt i mål når man tar i betraktning at disse «tyvene» freidig forsyner seg av fruktfatet.

(2) Smaksintensitet? Ja, det er også lurt.
Pinnekjøtt er en smaksrik rett, som krever en likeverdig partner i form av en smaksrik og konsentrert vin. Både en blass "billigvin" og en dyr, subtil og forsiktig vin blir rett og slett overkjørt og tilsidesatt.

(3) Syrefriskhet i vinen? Ja takk.
Kraftige måltider trygler om syrefriskhet til å balansere det tunge inntrykket, rense opp i munnhulen og skjerpe appetitten.

(4) Tanniner? Vis moderasjon.
Det tørkete pinnekjøttet er som sagt proppfull av umami, og umami har den uvanen at den foruten å stjele frukt, også skrur opp volumet på bitterheten og stramheten fra garvestoffene (tanninene). Det trenger vi ikke.

VINFORSLAGENE TIL PINNEKJØTTET

Kvalitetsbobler laget på tradisjonell metode og som er lagret lenge på bunnfallet er som skapt til pinnekjøtt. Dette lange bunnfallsoppholdet tilfører nemlig umami til vinen, og dermed har smaksløkene dine fått en smakfull og beskyttende dørvakt som hamler opp når frukttyvene kommer på besøk. I tillegg tilfører den musserende vinen både friskhet og bobler - som renser opp munnhulen for alt det som dette festmåltidet byr på av godsaker. Den modne spanjolen Gramona Imperial Gran Reserva Brut 2010 (269,00) er en fyldig og smaksrik Cava utenom det vanlige - med over fire år på bunnfallet er det nok dybde å ta av. En utviklet og påkostet stil, med innslag av krydder, røde epler og kjeks.

Vil du ikke ha bobler, så inneholder også hvitvinsfronten unektelig mange gode valg - og konsentrerte viner laget på druen chenin blanc er et spennende følge til pinnekjøtt. I likhet med når man setter hvitvin til ribbe, så er småfyldige et spennende valg også til pinnekjøttet. Magien i kombinasjonen av leskende (men ikke for heftig) syrefriskhet, fyldig og moden fruktighet og smaksrikt kraftig kjøtt er rett og slett undervurdert. Ribbevennlige Huet Clos du Bourg Huet Vouvray Sec 2012 (299,00) møter også kravene som pinnekjøttet stiller. Til gangs.

Den trygge og friske nødhavnen riesling regnes som "pinnekjøttklassikeren" blant de hvite vinene - og årets tyske vinmaker, Peter Jakob Kühn, leverer rieslingvarene med samme selvfølgelighet som julenissen. Quarzit Riesling Trocken 2015 (219,00) er en konsentrert og solid allrounder man også kan ta frem til pinnekjøttet (og ribba for den saks skyld). Vil du heller la lillebror Kühn Triade Riesling Trocken 2015 (154,90) få sjansen, så står han parat han også altså – om enn med en noe mer forsiktig munnfull som spiller syrekontrastkortet.

Mange insisterer på at det skal være rødvin til pinnekjøtt. Og gjerne fyldig rødvin. Og det fungerer helt fint det - så lenge vi er forsiktig med tanninene bare. En solid kjerne av sødmefull bærfrukt er viktig - for å ha noe å gå på når pinnekjøttet og rotmosen krever sitt. Druen zinfandel er naturlig å rette oppmerksomheten mot da. Den kjennetegnes av fyldig, sjenerøs og sødmefull bærfrukt, ofte støttet av litt røykpreget aroma fra opphold på fat. Bogle Old Vine Zinfandel 2013 styrer seg inn akkurat under 200-lappen, og er en myk brumlebass som står fjellstøtt gjennom hele pinnekjøttmåltidet. Et ungt og ferskt alternativ er spanjolen Rayos Uva 2015 (179,90) – proppfull av iøynefallende mørkt og kjølig bærpreg er dette øko-Riojaen man ikke trodde fantes. Og ja, den er også ribbevennlig.

Pinot noir og pinnekjøtt? Ja, fungerer det også. Fruktdrevet, saftig og frisk pinot noir og fra «den nye verden» trekkes oftere og oftere frem av vinpressen som et godt valg. Bogle Pinot Noir (199,90) byr på duft av både røde plommer og innslag av krydder, saftig fruktighet, pen syre og lette tanniner.

NB! Husk at noen av disse vinforslagene ikke nødvendigvis står i hylla i din butikk og venter på deg på lillejulaften. Derfor kan det være lurt å bestille på forhånd – enten ved å få hjelp en av de butikkansatte til å bestille for deg, eller svinge innom vinmonopolet.no (eller bruke pol-appen) og gjøre bestillingen selv. Men ikke nøl for lenge bare, leveringstiden når vi kommer godt inn i advent kan være noe lengre enn normalt.
 

VISSTE DU AT? 
33 prosent av Norges befolkning spiser pinnekjøtt på julaften (i følge NRK, desember 2015).

PS! Blir det en porsjon ribbe også i jula? Sjekk tipsene for vin til ribbe her!

 vin til pinnekjøtt 2016 sju