Din vinliste er tom.

Søk produkt

Våre Viner

×

Advarsel

Tilknytt VirtueMart-komponenten til et menypunkt
		stdClass Object
(
    [id] => 216
    [asset_id] => 278
    [title] => Vin til pinnekjøtt 2017 - vin og julemat!
    [alias] => vin-til-pinnekjott-2016-julemat
    [introtext] => 

Vin i stedet for øl og dram til pinnekjøtt? Ja, ikke noe feil på det. Stadig flere velger nemlig vin til pinnekjøtt, selv om norsk tradisjonsmat kan by på en aldri så liten utfordring eller to for vinen.

Disse vinmessige snubletrådene er imidlertid ikke så vriene å navigere seg elegant forbi. Bli med, og løp kjapt gjennom tipsene for å forsere disse snubletrådene. Det går fort – vi lover!

[fulltext] =>

De nevnte små triksene og tipsene handler om trygg navigering i et matfat som inneholder godsaker som fett, sødme, syre, salt og den femte grunnsmaken umami. Den smaksrike og tørkede hovedrolleinnehaveren pinnekjøttet, er rik på både fett, salt og ikke minst den munnvennlige umami. Sjysaus og poteter er faste følgesvenner – de byr ikke på særlige problemer. Den tradisjonelle ledsageren kålrabistappe kan derimot bidra med litt sødme som kan stikke kjepper i vinhjulene.

 

DE SMÅ TRIKSENE

(1) God fruktighet i vinen? Ja!
Fordi både sødmen fra rotmosen og umamismaken fra kjøttet i stor grad rett og slett stjeler vinens fruktighet. Vinen behøver derfor å ha litt forsprang på fruktfronten, slik at den når helt i mål når man tar i betraktning at disse «tyvene» freidig forsyner seg av fruktfatet.

(2) Smaksintensitet? Ja, det er også lurt.
Pinnekjøtt er en smaksrik rett, som krever en likeverdig partner i form av en smaksrik og konsentrert vin. Både en blass "billigvin" og en dyr, subtil og forsiktig vin blir rett og slett overkjørt og tilsidesatt.

(3) Syrefriskhet i vinen? Ja takk.
Kraftige måltider trygler om syrefriskhet til å balansere det tunge inntrykket, rense opp i munnhulen og skjerpe appetitten.

(4) Tanniner? Vis moderasjon.
Det tørkete pinnekjøttet er som sagt proppfull av umami, og umami har den uvanen at den foruten å stjele frukt, også skrur opp volumet på bitterheten og stramheten fra garvestoffene (tanninene). Det trenger vi ikke.

VINFORSLAGENE TIL PINNEKJØTTET

Kvalitetsbobler laget på tradisjonell metode og som er lagret lenge på bunnfallet er som skapt til pinnekjøtt. Dette lange bunnfallsoppholdet tilfører nemlig umami til vinen, og dermed har smaksløkene dine fått en smakfull og beskyttende dørvakt som hamler opp når frukttyvene kommer på besøk. I tillegg tilfører den musserende vinen både friskhet og bobler - som renser opp munnhulen for alt det som dette festmåltidet byr på av godsaker. I år har pinnekjøttet vært så heldig at den har fått seg en ny "arktisk" bestevenn - nemlig den canadiske Blue Mountain Gold Label Brut (249,00). Med finstemt aromatisk kombinasjon av modne gule epler og bakst, kremete boblestruktur, smaksrik robustitet og en livlig frisk og syrlig finish som renser opp og klargjør til ny munnfull av det mektige pinnekjøttet. Strøkent valg!

Vil du ikke ha bobler, så inneholder også hvitvinsfronten unektelig mange gode valg - og den trygge og friske nødhavnen riesling regnes som "pinnekjøttklassikeren" blant de hvite vinene. Dr. Loosens blåreseptriesling fra toppmarken Graacher Domprobst har dybden, munnfølelsen, friskheten og den konsentrerte ettersmaken som skal til for være en likeverdig partner. Med myk, avrundet syre som rammer inn juleretten på en forbilledlig måte. Julebonus: en finish som er et skoleekspempel på det myteomspunnende og (alt for ofte misbrukte) begrepet mineralitet. Graacher Domprobst Riesling GG 2015 (289,00). Blue Slate Riesling 2016 (169,00) er den iøynefallende aromatisk og sjarmerende sjenerøse lillebroren. Plenty med leskende fruktighet og ukompleks innramming til julemiddagen.

Konsentrerte viner laget på druen chenin blanc er et spennende følge til pinnekjøtt. I likhet med når man setter hvitvin til ribbe, så er småfyldige friskuser et spennende valg også til pinnekjøttet. Magien i kombinasjonen av leskende (men ikke for heftig) syrefriskhet, fyldig og utivklet, godt moden fruktighet til smaksrikt kraftig kjøtt er rett og slett undervurdert. Ribbevennlige Huet Clos du Bourg Huet Vouvray Sec 2012 (299,00) møter også kravene som pinnekjøttet stiller. Til gangs.

Mange insisterer på at det skal være rødvin til pinnekjøtt. Og gjerne fyldig rødvin. Og det fungerer helt fint det - så lenge vi er forsiktig med tanninene bare. En solid kjerne av sødmefull bærfrukt er viktig - for å ha noe å gå på når pinnekjøttet og rotmosen krever sitt. Lubne og tyktflytende amerikanere med sødmefullt og krydrete mørkt bærpreg kan være verdt å invitere til bords da. Lett røykpreget aroma fra opphold på fat kan også vise seg å være på sin plass. McManis Petite Sirah 2015 (199,90) kjenner seg igjen i beskrivelsen, og melder seg umiddelbart til tjeneste. Og kan også stille med en boksversjon.

Saftig og leskende rød kontrast til pinnekjøttet i stedet for fyldige kraftbasser? Se gjerne til sørlige breddegrader da, som New Zealand- og den svært anvendelige Opawa Pinot Noir 2015 (199,00). Saftig, frisk og jordbærpreget fruktighet, med et dempet innslag av fat og krydder.

NB! Husk at noen av disse vinforslagene ikke nødvendigvis står i hylla i din butikk og venter på deg på lillejulaften. Derfor kan det være lurt å bestille på forhånd – enten ved å få hjelp en av de butikkansatte til å bestille for deg, eller svinge innom vinmonopolet.no (eller bruke pol-appen) og gjøre bestillingen selv. Men ikke nøl for lenge bare, leveringstiden når vi kommer godt inn i advent kan være noe lengre enn normalt.
 

VISSTE DU AT? 
33 prosent av Norges befolkning spiser pinnekjøtt på julaften (i følge NRK, desember 2015).

PS! Blir det en porsjon ribbe også i jula? Sjekk tipsene for vin til ribbe her!

[state] => 1 [catid] => 42 [created] => 2017-11-15 06:55:00 [created_by] => 482 [created_by_alias] => [modified] => 2017-11-15 14:19:57 [modified_by] => 482 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [publish_up] => 2017-11-04 07:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [images] => {"image_intro":"images\/stories\/Diverse\/vin_til_pinnekj\u00f8tt_2016_jul.JPG","float_intro":"","image_intro_alt":"","image_intro_caption":"","image_fulltext":"","float_fulltext":"","image_fulltext_alt":"","image_fulltext_caption":""} [urls] => {"urla":false,"urlatext":"","targeta":"","urlb":false,"urlbtext":"","targetb":"","urlc":false,"urlctext":"","targetc":""} [attribs] => {"article_layout":"","show_title":"","link_titles":"","show_tags":"","show_intro":"","info_block_position":"","info_block_show_title":"","show_category":"","link_category":"","show_parent_category":"","link_parent_category":"","show_associations":"","show_author":"","link_author":"","show_create_date":"","show_modify_date":"","show_publish_date":"","show_item_navigation":"","show_icons":"","show_print_icon":"","show_email_icon":"","show_vote":"","show_hits":"","show_noauth":"","urls_position":"","alternative_readmore":"","article_page_title":"","show_publishing_options":"","show_article_options":"","show_urls_images_backend":"","show_urls_images_frontend":""} [version] => 65 [ordering] => 11 [metakey] => julemat, vin til julemat, vin til julemat 2016, vin til pinnekjøtt, rødvin til pinnekjøtt, hvitvin til pinnekjøtt, musserende, pinot noir, champagne, riesling, chenin blanc, drikke til pinnekjøtt, drikke til julemat, vin til julemat 2017, beste drikke til pinnekjøtt [metadesc] => Foretrekker du også vin til pinnekjøttet, i stedet for øl og dram? Da er du i så fall ikke alene! Derfor har vi testet alle mulige kombinasjoner - og noen kalorier senere har vi kommet opp med dette knippet vintips til pinnekjøtt! [access] => 1 [hits] => 15749 [metadata] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [robots] => [author] => [rights] => [xreference] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [featured] => 1 [language] => * [xreference] => [category_title] => Nyheter [category_alias] => nyheter [category_access] => 1 [author] => Gunnar Skoglund [parent_title] => ROOT [parent_id] => 1 [parent_route] => [parent_alias] => root [rating] => [rating_count] => [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [article_layout] => _:default [show_title] => 1 [link_titles] => 0 [show_intro] => 1 [info_block_position] => 0 [show_category] => 0 [link_category] => 0 [show_parent_category] => 0 [link_parent_category] => 0 [show_author] => 0 [link_author] => 0 [show_create_date] => 0 [show_modify_date] => 0 [show_publish_date] => 0 [show_item_navigation] => 0 [show_vote] => 0 [show_readmore] => 0 [show_readmore_title] => 0 [readmore_limit] => 100 [show_tags] => 1 [show_icons] => 0 [show_print_icon] => 0 [show_email_icon] => 0 [show_hits] => 0 [show_noauth] => 0 [urls_position] => 0 [show_publishing_options] => 1 [show_article_options] => 1 [save_history] => 0 [history_limit] => 10 [show_urls_images_frontend] => 0 [show_urls_images_backend] => 1 [targeta] => 0 [targetb] => 0 [targetc] => 0 [float_intro] => right [float_fulltext] => right [category_layout] => _:blog [show_category_heading_title_text] => 0 [show_category_title] => 0 [show_description] => 0 [show_description_image] => 0 [maxLevel] => -1 [show_empty_categories] => 0 [show_no_articles] => 0 [show_subcat_desc] => 0 [show_cat_num_articles] => 0 [show_cat_tags] => 1 [show_base_description] => 1 [maxLevelcat] => -1 [show_empty_categories_cat] => 0 [show_subcat_desc_cat] => 1 [show_cat_num_articles_cat] => 1 [num_leading_articles] => 100 [num_intro_articles] => 0 [num_columns] => 1 [num_links] => 0 [multi_column_order] => 0 [show_subcategory_content] => -1 [show_pagination_limit] => 1 [filter_field] => hide [show_headings] => 1 [list_show_date] => 0 [date_format] => [list_show_hits] => 1 [list_show_author] => 1 [orderby_pri] => none [orderby_sec] => rdate [order_date] => created [show_pagination] => 1 [show_pagination_results] => 1 [show_featured] => show [show_feed_link] => 0 [feed_summary] => 0 [feed_show_readmore] => 0 [show_page_heading] => 0 [layout_type] => blog [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [secure] => 0 [page_title] => Nyheter [page_description] => test [page_rights] => [robots] => [access-view] => 1 ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [tagLayout] => Joomla\CMS\Layout\FileLayout Object ( [layoutId:protected] => joomla.content.tags [basePath:protected] => [fullPath:protected] => [includePaths:protected] => Array ( ) [options:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [component] => com_content [client] => 0 ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [data:protected] => Array ( ) [debugMessages:protected] => Array ( ) ) [slug] => 216:vin-til-pinnekjott-2016-julemat [catslug] => 42:nyheter [parent_slug] => [readmore_link] => /nyheter/216-vin-til-pinnekjott-2016-julemat [text] =>

Vin i stedet for øl og dram til pinnekjøtt? Ja, ikke noe feil på det. Stadig flere velger nemlig vin til pinnekjøtt, selv om norsk tradisjonsmat kan by på en aldri så liten utfordring eller to for vinen.

Disse vinmessige snubletrådene er imidlertid ikke så vriene å navigere seg elegant forbi. Bli med, og løp kjapt gjennom tipsene for å forsere disse snubletrådene. Det går fort – vi lover!

De nevnte små triksene og tipsene handler om trygg navigering i et matfat som inneholder godsaker som fett, sødme, syre, salt og den femte grunnsmaken umami. Den smaksrike og tørkede hovedrolleinnehaveren pinnekjøttet, er rik på både fett, salt og ikke minst den munnvennlige umami. Sjysaus og poteter er faste følgesvenner – de byr ikke på særlige problemer. Den tradisjonelle ledsageren kålrabistappe kan derimot bidra med litt sødme som kan stikke kjepper i vinhjulene.

 

DE SMÅ TRIKSENE

(1) God fruktighet i vinen? Ja!
Fordi både sødmen fra rotmosen og umamismaken fra kjøttet i stor grad rett og slett stjeler vinens fruktighet. Vinen behøver derfor å ha litt forsprang på fruktfronten, slik at den når helt i mål når man tar i betraktning at disse «tyvene» freidig forsyner seg av fruktfatet.

(2) Smaksintensitet? Ja, det er også lurt.
Pinnekjøtt er en smaksrik rett, som krever en likeverdig partner i form av en smaksrik og konsentrert vin. Både en blass "billigvin" og en dyr, subtil og forsiktig vin blir rett og slett overkjørt og tilsidesatt.

(3) Syrefriskhet i vinen? Ja takk.
Kraftige måltider trygler om syrefriskhet til å balansere det tunge inntrykket, rense opp i munnhulen og skjerpe appetitten.

(4) Tanniner? Vis moderasjon.
Det tørkete pinnekjøttet er som sagt proppfull av umami, og umami har den uvanen at den foruten å stjele frukt, også skrur opp volumet på bitterheten og stramheten fra garvestoffene (tanninene). Det trenger vi ikke.

VINFORSLAGENE TIL PINNEKJØTTET

Kvalitetsbobler laget på tradisjonell metode og som er lagret lenge på bunnfallet er som skapt til pinnekjøtt. Dette lange bunnfallsoppholdet tilfører nemlig umami til vinen, og dermed har smaksløkene dine fått en smakfull og beskyttende dørvakt som hamler opp når frukttyvene kommer på besøk. I tillegg tilfører den musserende vinen både friskhet og bobler - som renser opp munnhulen for alt det som dette festmåltidet byr på av godsaker. I år har pinnekjøttet vært så heldig at den har fått seg en ny "arktisk" bestevenn - nemlig den canadiske Blue Mountain Gold Label Brut (249,00). Med finstemt aromatisk kombinasjon av modne gule epler og bakst, kremete boblestruktur, smaksrik robustitet og en livlig frisk og syrlig finish som renser opp og klargjør til ny munnfull av det mektige pinnekjøttet. Strøkent valg!

Vil du ikke ha bobler, så inneholder også hvitvinsfronten unektelig mange gode valg - og den trygge og friske nødhavnen riesling regnes som "pinnekjøttklassikeren" blant de hvite vinene. Dr. Loosens blåreseptriesling fra toppmarken Graacher Domprobst har dybden, munnfølelsen, friskheten og den konsentrerte ettersmaken som skal til for være en likeverdig partner. Med myk, avrundet syre som rammer inn juleretten på en forbilledlig måte. Julebonus: en finish som er et skoleekspempel på det myteomspunnende og (alt for ofte misbrukte) begrepet mineralitet. Graacher Domprobst Riesling GG 2015 (289,00). Blue Slate Riesling 2016 (169,00) er den iøynefallende aromatisk og sjarmerende sjenerøse lillebroren. Plenty med leskende fruktighet og ukompleks innramming til julemiddagen.

Konsentrerte viner laget på druen chenin blanc er et spennende følge til pinnekjøtt. I likhet med når man setter hvitvin til ribbe, så er småfyldige friskuser et spennende valg også til pinnekjøttet. Magien i kombinasjonen av leskende (men ikke for heftig) syrefriskhet, fyldig og utivklet, godt moden fruktighet til smaksrikt kraftig kjøtt er rett og slett undervurdert. Ribbevennlige Huet Clos du Bourg Huet Vouvray Sec 2012 (299,00) møter også kravene som pinnekjøttet stiller. Til gangs.

Mange insisterer på at det skal være rødvin til pinnekjøtt. Og gjerne fyldig rødvin. Og det fungerer helt fint det - så lenge vi er forsiktig med tanninene bare. En solid kjerne av sødmefull bærfrukt er viktig - for å ha noe å gå på når pinnekjøttet og rotmosen krever sitt. Lubne og tyktflytende amerikanere med sødmefullt og krydrete mørkt bærpreg kan være verdt å invitere til bords da. Lett røykpreget aroma fra opphold på fat kan også vise seg å være på sin plass. McManis Petite Sirah 2015 (199,90) kjenner seg igjen i beskrivelsen, og melder seg umiddelbart til tjeneste. Og kan også stille med en boksversjon.

Saftig og leskende rød kontrast til pinnekjøttet i stedet for fyldige kraftbasser? Se gjerne til sørlige breddegrader da, som New Zealand- og den svært anvendelige Opawa Pinot Noir 2015 (199,00). Saftig, frisk og jordbærpreget fruktighet, med et dempet innslag av fat og krydder.

NB! Husk at noen av disse vinforslagene ikke nødvendigvis står i hylla i din butikk og venter på deg på lillejulaften. Derfor kan det være lurt å bestille på forhånd – enten ved å få hjelp en av de butikkansatte til å bestille for deg, eller svinge innom vinmonopolet.no (eller bruke pol-appen) og gjøre bestillingen selv. Men ikke nøl for lenge bare, leveringstiden når vi kommer godt inn i advent kan være noe lengre enn normalt.
 

VISSTE DU AT? 
33 prosent av Norges befolkning spiser pinnekjøtt på julaften (i følge NRK, desember 2015).

PS! Blir det en porsjon ribbe også i jula? Sjekk tipsene for vin til ribbe her!

[tags] => Joomla\CMS\Helper\TagsHelper Object ( [tagsChanged:protected] => [replaceTags:protected] => [typeAlias] => [itemTags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [tag_id] => 13 [id] => 13 [parent_id] => 1 [lft] => 23 [rgt] => 24 [level] => 1 [path] => pinot-noir [title] => Pinot Noir [alias] => pinot-noir [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-08-10 08:44:58 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-08-10 08:44:58 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-08-10 08:44:58 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 660 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-08-10 08:44:58 [publish_down] => 2016-08-10 08:44:58 ) [1] => stdClass Object ( [tag_id] => 34 [id] => 34 [parent_id] => 1 [lft] => 65 [rgt] => 66 [level] => 1 [path] => riesling [title] => Riesling [alias] => riesling [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-09-20 07:45:25 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-09-20 07:45:25 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-09-20 07:45:25 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 675 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-09-20 07:45:25 [publish_down] => 2016-09-20 07:45:25 ) [2] => stdClass Object ( [tag_id] => 59 [id] => 59 [parent_id] => 1 [lft] => 115 [rgt] => 116 [level] => 1 [path] => chenin-blanc [title] => Chenin Blanc [alias] => chenin-blanc [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-11-07 14:02:49 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-11-07 14:02:49 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-11-07 14:02:49 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 434 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-11-07 14:02:49 [publish_down] => 2016-11-07 14:02:49 ) [3] => stdClass Object ( [tag_id] => 60 [id] => 60 [parent_id] => 1 [lft] => 117 [rgt] => 118 [level] => 1 [path] => vin-til-julemat [title] => vin til julemat [alias] => vin-til-julemat [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-11-07 14:02:49 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-11-07 14:02:49 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-11-07 14:02:49 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 731 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-11-07 14:02:49 [publish_down] => 2016-11-07 14:02:49 ) [4] => stdClass Object ( [tag_id] => 67 [id] => 67 [parent_id] => 1 [lft] => 131 [rgt] => 132 [level] => 1 [path] => vin-til-pinnekjott [title] => vin til pinnekjøtt [alias] => vin-til-pinnekjott [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-11-16 08:38:19 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-11-16 08:38:19 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-11-16 08:38:19 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 933 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-11-16 08:38:19 [publish_down] => 2016-11-16 08:38:19 ) ) ) [jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [afterDisplayTitle] => [beforeDisplayContent] => [afterDisplayContent] => ) )

Vin i stedet for øl og dram til pinnekjøtt? Ja, ikke noe feil på det. Stadig flere velger nemlig vin til pinnekjøtt, selv om norsk tradisjonsmat kan by på en aldri så liten utfordring eller to for vinen.

Disse vinmessige snubletrådene er imidlertid ikke så vriene å navigere seg elegant forbi. Bli med, og løp kjapt gjennom tipsene for å forsere disse snubletrådene. Det går fort – vi lover!

De nevnte små triksene og tipsene handler om trygg navigering i et matfat som inneholder godsaker som fett, sødme, syre, salt og den femte grunnsmaken umami. Den smaksrike og tørkede hovedrolleinnehaveren pinnekjøttet, er rik på både fett, salt og ikke minst den munnvennlige umami. Sjysaus og poteter er faste følgesvenner – de byr ikke på særlige problemer. Den tradisjonelle ledsageren kålrabistappe kan derimot bidra med litt sødme som kan stikke kjepper i vinhjulene.

 

DE SMÅ TRIKSENE

(1) God fruktighet i vinen? Ja!
Fordi både sødmen fra rotmosen og umamismaken fra kjøttet i stor grad rett og slett stjeler vinens fruktighet. Vinen behøver derfor å ha litt forsprang på fruktfronten, slik at den når helt i mål når man tar i betraktning at disse «tyvene» freidig forsyner seg av fruktfatet.

(2) Smaksintensitet? Ja, det er også lurt.
Pinnekjøtt er en smaksrik rett, som krever en likeverdig partner i form av en smaksrik og konsentrert vin. Både en blass "billigvin" og en dyr, subtil og forsiktig vin blir rett og slett overkjørt og tilsidesatt.

(3) Syrefriskhet i vinen? Ja takk.
Kraftige måltider trygler om syrefriskhet til å balansere det tunge inntrykket, rense opp i munnhulen og skjerpe appetitten.

(4) Tanniner? Vis moderasjon.
Det tørkete pinnekjøttet er som sagt proppfull av umami, og umami har den uvanen at den foruten å stjele frukt, også skrur opp volumet på bitterheten og stramheten fra garvestoffene (tanninene). Det trenger vi ikke.

VINFORSLAGENE TIL PINNEKJØTTET

Kvalitetsbobler laget på tradisjonell metode og som er lagret lenge på bunnfallet er som skapt til pinnekjøtt. Dette lange bunnfallsoppholdet tilfører nemlig umami til vinen, og dermed har smaksløkene dine fått en smakfull og beskyttende dørvakt som hamler opp når frukttyvene kommer på besøk. I tillegg tilfører den musserende vinen både friskhet og bobler - som renser opp munnhulen for alt det som dette festmåltidet byr på av godsaker. I år har pinnekjøttet vært så heldig at den har fått seg en ny "arktisk" bestevenn - nemlig den canadiske Blue Mountain Gold Label Brut (249,00). Med finstemt aromatisk kombinasjon av modne gule epler og bakst, kremete boblestruktur, smaksrik robustitet og en livlig frisk og syrlig finish som renser opp og klargjør til ny munnfull av det mektige pinnekjøttet. Strøkent valg!

Vil du ikke ha bobler, så inneholder også hvitvinsfronten unektelig mange gode valg - og den trygge og friske nødhavnen riesling regnes som "pinnekjøttklassikeren" blant de hvite vinene. Dr. Loosens blåreseptriesling fra toppmarken Graacher Domprobst har dybden, munnfølelsen, friskheten og den konsentrerte ettersmaken som skal til for være en likeverdig partner. Med myk, avrundet syre som rammer inn juleretten på en forbilledlig måte. Julebonus: en finish som er et skoleekspempel på det myteomspunnende og (alt for ofte misbrukte) begrepet mineralitet. Graacher Domprobst Riesling GG 2015 (289,00). Blue Slate Riesling 2016 (169,00) er den iøynefallende aromatisk og sjarmerende sjenerøse lillebroren. Plenty med leskende fruktighet og ukompleks innramming til julemiddagen.

Konsentrerte viner laget på druen chenin blanc er et spennende følge til pinnekjøtt. I likhet med når man setter hvitvin til ribbe, så er småfyldige friskuser et spennende valg også til pinnekjøttet. Magien i kombinasjonen av leskende (men ikke for heftig) syrefriskhet, fyldig og utivklet, godt moden fruktighet til smaksrikt kraftig kjøtt er rett og slett undervurdert. Ribbevennlige Huet Clos du Bourg Huet Vouvray Sec 2012 (299,00) møter også kravene som pinnekjøttet stiller. Til gangs.

Mange insisterer på at det skal være rødvin til pinnekjøtt. Og gjerne fyldig rødvin. Og det fungerer helt fint det - så lenge vi er forsiktig med tanninene bare. En solid kjerne av sødmefull bærfrukt er viktig - for å ha noe å gå på når pinnekjøttet og rotmosen krever sitt. Lubne og tyktflytende amerikanere med sødmefullt og krydrete mørkt bærpreg kan være verdt å invitere til bords da. Lett røykpreget aroma fra opphold på fat kan også vise seg å være på sin plass. McManis Petite Sirah 2015 (199,90) kjenner seg igjen i beskrivelsen, og melder seg umiddelbart til tjeneste. Og kan også stille med en boksversjon.

Saftig og leskende rød kontrast til pinnekjøttet i stedet for fyldige kraftbasser? Se gjerne til sørlige breddegrader da, som New Zealand- og den svært anvendelige Opawa Pinot Noir 2015 (199,00). Saftig, frisk og jordbærpreget fruktighet, med et dempet innslag av fat og krydder.

NB! Husk at noen av disse vinforslagene ikke nødvendigvis står i hylla i din butikk og venter på deg på lillejulaften. Derfor kan det være lurt å bestille på forhånd – enten ved å få hjelp en av de butikkansatte til å bestille for deg, eller svinge innom vinmonopolet.no (eller bruke pol-appen) og gjøre bestillingen selv. Men ikke nøl for lenge bare, leveringstiden når vi kommer godt inn i advent kan være noe lengre enn normalt.
 

VISSTE DU AT? 
33 prosent av Norges befolkning spiser pinnekjøtt på julaften (i følge NRK, desember 2015).

PS! Blir det en porsjon ribbe også i jula? Sjekk tipsene for vin til ribbe her!