Din vinliste er tom.

Søk produkt

Våre Viner

×

Advarsel

Tilknytt VirtueMart-komponenten til et menypunkt
		stdClass Object
(
    [id] => 216
    [asset_id] => 278
    [title] => Vin til pinnekjøtt - vin og julemat!
    [alias] => vin-til-pinnekjott-og-julemat
    [introtext] => 

Vin i stedet for øl og dram til pinnekjøtt? Ja, ikke noe feil på det. Snarere tvert i mot!

Stadig flere velger nemlig vin til pinnekjøtt, selv om norsk tradisjonsmat kan by på en aldri så liten utfordring eller to for vinen. Disse vinmessige snubletrådene er imidlertid ikke så vriene å navigere seg elegant forbi. Bli med, og løp kjapt gjennom tipsene som gjør deg at du enkelt forserer disse snubletrådene. Det går fort – vi lover!

[fulltext] =>

De nevnte små triksene og tipsene handler om trygg navigering i et matfat som inneholder godsaker som fett, sødme, syre, salt og ikke minst den femte grunnsmaken umami. Den smaksrike og tørkede hovedrolleinnehaveren pinnekjøttet, er rik på både fett, salt og særlig den munnvennlige umami. Sjysaus og poteter er faste følgesvenner – de byr ikke på særlige problemer. Den tradisjonelle ledsageren kålrabistappe kan derimot bidra med litt sødme som kan stikke kjepper i vinhjulene. Og du, vi har slengt på noen øltips også - alle får!

 

DE SMÅ TRIKSENE

(1) God fruktighet i vinen? Ja! Ja! Ja!
Fordi både sødmen fra rotmosen og umamismaken fra kjøttet rett og slett stjeler vinens fruktighet på en overkant freidig måte. Vinen behøver derfor å ha litt forsprang på fruktfronten, slik at den når helt i mål og parerer angrepene fra disse «tyvene» som freidig forsyner seg av fruktfatet.

(2) Smaksintensitet? Ja, det er også lurt.
Pinnekjøtt er en smaksrik rett, som krever en likeverdig partner i form av en smaksrik og konsentrert vin. Både en blass "billigvin" og en dyr, subtil og forsiktig vin blir fort overkjørt og tilsidesatt.

(3) Syrefriskhet i vinen? Ja takk.
Kraftige måltider trygler om syrefriskhet til å balansere det tunge inntrykket, rense opp i munnhulen og skjerpe appetitten.

(4) Tanniner? Vis moderasjon.
Det tørkete pinnekjøttet er som sagt proppfull av umami, og umami har den uvanen at den foruten å stjele frukt, også skrur opp volumet på bitterheten og stramheten fra garvestoffene (tanninene). Det trenger vi ikke.

VINFORSLAGENE TIL PINNEKJØTTET

Kvalitetsbobler laget på tradisjonell metode, og samtidig er lagret lenge på bunnfallet = skapt til pinnekjøtt. Fordi: Dette lange bunnfallsoppholdet gir umamikarakter til vinen, og dermed har smaksløkene dine fått en smakfull og beskyttende dørvakt som hamler opp når frukttyvene kommer på besøk. I tillegg tilfører den musserende vinen både friskhet og bobler - som renser opp munnhulen og gir fin kontrasteffekt til dette tross alt tunge festmåltidet. Fjorårets store julehit til pinnkekjøttet, den canadiske Blue Mountain Gold Label Brut (249,90), er like god partner i år. Denne "arktiske" bestevennen til pinnekjøttet har nemlig alt det vi ser etter med tanke på fruktkonsentrasjon og intensitet, samt friskhet fra både lekne fruktsyrer og sprudlende bobler. Renser opp og klargjør for ny munnfull av det mektige pinnekjøttet. Strøkent valg!

Vil du ikke ha bobler, så inneholder også hvitvinsfronten unektelig mange gode valg. Kompleks, ukjent og med lekker julegylden farge - Lapeyre Vitatge Vielh Jurançon Sec 2013 (224,90) er minst like fascinerende som den er vanseklig å uttale. Kan gjerne åpnes litt før det bryter løs, slik at den får kose med neseborene til både kokk og servitør. Moden og litt utviklet, med kompleks og fascinerende duft av modne, gule epler, noe søtlig krydder - type jul, og en vokspreget mineralitet. Friskheten sjøl, med en lasersyre som noen kanskje vil synes er vel heftig, men i det øyeblikket den nytes sammen med maten - faller alle brikkene på plass. Da parerer syren og kjøttet hverandre, og slipper frem en krydrete lekker fruktpreget smak. En uventet fast hvitvin, og det er langt fra den rutinemessige nødhavnsvinen som de andre i gata drikker. Du vet, de naboene dine som har vært sent ute med forberedelsene sine. Igjen.

Riesling regnes som "pinnekjøttklassikeren" blant de hvite vinene - det har du sikkert fått med deg allerede. Dr. Loosens blåreseptriesling fra toppmarken Graacher Domprobst har dybden, munnfølelsen, friskheten og den konsentrerte ettersmaken som skal til for være en likeverdig partner. Loosen lager nemlig sine viner på gamlemåten, slik bestefar gjorde det - med ekstralangt opphold på bunnfallet under lagringen. Dette gir både en mer kremet og rundere munnfølelse, mer kompleksitet og intensitet i smaken, og en lite ninjadrag av umami. Du vet, den lure femte grunnsmaken som står seg så fint mot pinnekjøttet. Vips - så er juleretten rammet inn på en forbilledlig måte. Julebonus på kjøpet - ettersmaken etterlater et fint lite skoleeksempelhint på det myteomspunnende og (alt for ofte misbrukte) begrepet mineralitet. Graacher Domprobst Riesling GG 2016 (289,00).

Mange insisterer på at det skal være rødvin til pinnekjøtt. Og rødt funker det også, gjerne i form av nokså saftig, lett og leskende rød kontrast til pinnekjøttet. Pinot noir melder seg til tjeneste, spesielt viner fra oversjøiske bredde- og lengdegrader. Dalrymple Pinot Noir 2016 (299,40) kommer fra det australske "annekset" Tasmania, altså den kjølige øya sør for den store øya. Fast, Fruktig, frisk og drikkevennlig - og finnes praktisk nok allerede i hyllene til mange av landets vinbutikker. Til halv pris, med ren og klar og saftig pinot noir-karakter --> det får du fra tyskeren Villa Wolf Pinot Noir 2016 (149,90). Noe enklere og mindre robust selvsagt, men gjør en saftig jobb uansett. Og du - den finnes også på kartong, i en laaaang rekke butikker. Prislapp 439,90.

Vil du i stedet ha fyldige røde kraftbasser til pinnekjøttet? I hyllene for spanske sjarmører befinner Gaznata Viñas Viejas 2017 (147,60) seg. Fyldig, med sjenerøs fruktighet preget av plommer og røde bær, og krydret "varme" nok til å tilfredsstille tilhengerne av slikt munngodt. Denne finnes i så mange vinhyller rundt om i landet at man nesten har uflaks hvis den ikke befinner seg i akkurat din lokalbutikk - noe som gjør den til et ekstra vennlig valg for både etternølere og dårlige planleggere.

Øl. Vi lovte deg forslag på øl til pinnekjøttet - og her er et par snasne forslag. Maddam Jardin du Prieure Ambrée (84,90, 50cl)  er en velduftende rund, krydrete og svakt sødmefull amber/red ale. Småfyldig med friskhet og karamell- og krydderpreget smak. Dufter nærmest jul på egenhånd - og passer flott til større og kraftige matretter. Blonde er den lysere og friskere kompanjongen til foregående. Lik pris, like økologisk, og like småskala. Maddam Porte Romane Blonde (84,90, 50cl) spiller mer på kontraster - og bruker sine evner ved å tilby et friskt og leskende humlepreg (ikke for bitter) i møtet med pinnekjøttet..

NB! Husk at noen av disse vinforslagene ikke nødvendigvis står i hylla i din butikk og venter på deg på lillejulaften. Derfor kan det være lurt å bestille på forhånd – enten ved å få hjelp en av de butikkansatte til å bestille for deg, eller svinge innom vinmonopolet.no (eller bruke pol-appen) og gjøre bestillingen selv. Men ikke nøl for lenge bare, leveringstiden når vi kommer godt inn i advent kan være noe lengre enn normalt.
 

VISSTE DU AT? 
33 prosent av Norges befolkning spiser pinnekjøtt på julaften (i følge NRK, desember 2015).

PS! Blir det en porsjon ribbe også i jula? Sjekk tipsene for vin til ribbe her!

[state] => 1 [catid] => 42 [created] => 2018-12-16 12:50:27 [created_by] => 482 [created_by_alias] => [modified] => 2018-12-26 12:24:45 [modified_by] => 482 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [publish_up] => 2017-11-04 07:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [images] => {"image_intro":"images\/stories\/Diverse\/vin_til_pinnekj\u00f8tt_2016_jul.JPG","float_intro":"","image_intro_alt":"Pinnekj\u00f8tt","image_intro_caption":"","image_fulltext":"","float_fulltext":"","image_fulltext_alt":"","image_fulltext_caption":""} [urls] => {"urla":false,"urlatext":"","targeta":"","urlb":false,"urlbtext":"","targetb":"","urlc":false,"urlctext":"","targetc":""} [attribs] => {"article_layout":"","show_title":"","link_titles":"","show_tags":"","show_intro":"","info_block_position":"","info_block_show_title":"","show_category":"","link_category":"","show_parent_category":"","link_parent_category":"","show_associations":"","show_author":"","link_author":"","show_create_date":"","show_modify_date":"","show_publish_date":"","show_item_navigation":"","show_icons":"","show_print_icon":"","show_email_icon":"","show_vote":"","show_hits":"","show_noauth":"","urls_position":"","alternative_readmore":"","article_page_title":"","show_publishing_options":"","show_article_options":"","show_urls_images_backend":"","show_urls_images_frontend":""} [version] => 99 [ordering] => 17 [metakey] => julemat, vin til julemat, vin til julemat 2018, vin til pinnekjøtt, rødvin til pinnekjøtt, hvitvin til pinnekjøtt, musserende, pinot noir, champagne, riesling, chenin blanc, drikke til pinnekjøtt, drikke til julemat, vin til julemat 2018, beste drikke til pinnekjøtt, øl til pinnekjøtt [metadesc] => Beste vin til pinnekjøtt 2018 - både rødvin, hvitvin og musserende. Det finner du her! Vi har nemlig testet og testet, og kommet frem til svaret på det alle lurer på. [access] => 1 [hits] => 42353 [metadata] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [robots] => [author] => [rights] => [xreference] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [featured] => 1 [language] => * [xreference] => [category_title] => Nyheter [category_alias] => nyheter [category_access] => 1 [author] => Gunnar Skoglund [parent_title] => ROOT [parent_id] => 1 [parent_route] => [parent_alias] => root [rating] => [rating_count] => [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [article_layout] => _:default [show_title] => 1 [link_titles] => 0 [show_intro] => 1 [info_block_position] => 0 [show_category] => 0 [link_category] => 0 [show_parent_category] => 0 [link_parent_category] => 0 [show_author] => 0 [link_author] => 0 [show_create_date] => 0 [show_modify_date] => 0 [show_publish_date] => 0 [show_item_navigation] => 0 [show_vote] => 0 [show_readmore] => 0 [show_readmore_title] => 0 [readmore_limit] => 100 [show_tags] => 1 [show_icons] => 0 [show_print_icon] => 0 [show_email_icon] => 0 [show_hits] => 0 [show_noauth] => 0 [urls_position] => 0 [show_publishing_options] => 1 [show_article_options] => 1 [save_history] => 0 [history_limit] => 10 [show_urls_images_frontend] => 0 [show_urls_images_backend] => 1 [targeta] => 0 [targetb] => 0 [targetc] => 0 [float_intro] => right [float_fulltext] => right [category_layout] => _:blog [show_category_heading_title_text] => 0 [show_category_title] => 0 [show_description] => 0 [show_description_image] => 0 [maxLevel] => -1 [show_empty_categories] => 0 [show_no_articles] => 0 [show_subcat_desc] => 0 [show_cat_num_articles] => 0 [show_cat_tags] => 1 [show_base_description] => 1 [maxLevelcat] => -1 [show_empty_categories_cat] => 0 [show_subcat_desc_cat] => 1 [show_cat_num_articles_cat] => 1 [num_leading_articles] => 100 [num_intro_articles] => 0 [num_columns] => 1 [num_links] => 0 [multi_column_order] => 0 [show_subcategory_content] => -1 [show_pagination_limit] => 1 [filter_field] => hide [show_headings] => 1 [list_show_date] => 0 [date_format] => [list_show_hits] => 1 [list_show_author] => 1 [orderby_pri] => none [orderby_sec] => rdate [order_date] => created [show_pagination] => 1 [show_pagination_results] => 1 [show_featured] => show [show_feed_link] => 0 [feed_summary] => 0 [feed_show_readmore] => 0 [show_page_heading] => 0 [layout_type] => blog [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [secure] => 0 [page_title] => Nyheter [page_description] => test [page_rights] => [robots] => [access-view] => 1 ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [tagLayout] => Joomla\CMS\Layout\FileLayout Object ( [layoutId:protected] => joomla.content.tags [basePath:protected] => [fullPath:protected] => [includePaths:protected] => Array ( ) [options:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [component] => com_content [client] => 0 ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [data:protected] => Array ( ) [debugMessages:protected] => Array ( ) ) [slug] => 216:vin-til-pinnekjott-og-julemat [catslug] => 42:nyheter [parent_slug] => [readmore_link] => /nyheter/216-vin-til-pinnekjott-og-julemat [text] =>

Vin i stedet for øl og dram til pinnekjøtt? Ja, ikke noe feil på det. Snarere tvert i mot!

Stadig flere velger nemlig vin til pinnekjøtt, selv om norsk tradisjonsmat kan by på en aldri så liten utfordring eller to for vinen. Disse vinmessige snubletrådene er imidlertid ikke så vriene å navigere seg elegant forbi. Bli med, og løp kjapt gjennom tipsene som gjør deg at du enkelt forserer disse snubletrådene. Det går fort – vi lover!

De nevnte små triksene og tipsene handler om trygg navigering i et matfat som inneholder godsaker som fett, sødme, syre, salt og ikke minst den femte grunnsmaken umami. Den smaksrike og tørkede hovedrolleinnehaveren pinnekjøttet, er rik på både fett, salt og særlig den munnvennlige umami. Sjysaus og poteter er faste følgesvenner – de byr ikke på særlige problemer. Den tradisjonelle ledsageren kålrabistappe kan derimot bidra med litt sødme som kan stikke kjepper i vinhjulene. Og du, vi har slengt på noen øltips også - alle får!

 

DE SMÅ TRIKSENE

(1) God fruktighet i vinen? Ja! Ja! Ja!
Fordi både sødmen fra rotmosen og umamismaken fra kjøttet rett og slett stjeler vinens fruktighet på en overkant freidig måte. Vinen behøver derfor å ha litt forsprang på fruktfronten, slik at den når helt i mål og parerer angrepene fra disse «tyvene» som freidig forsyner seg av fruktfatet.

(2) Smaksintensitet? Ja, det er også lurt.
Pinnekjøtt er en smaksrik rett, som krever en likeverdig partner i form av en smaksrik og konsentrert vin. Både en blass "billigvin" og en dyr, subtil og forsiktig vin blir fort overkjørt og tilsidesatt.

(3) Syrefriskhet i vinen? Ja takk.
Kraftige måltider trygler om syrefriskhet til å balansere det tunge inntrykket, rense opp i munnhulen og skjerpe appetitten.

(4) Tanniner? Vis moderasjon.
Det tørkete pinnekjøttet er som sagt proppfull av umami, og umami har den uvanen at den foruten å stjele frukt, også skrur opp volumet på bitterheten og stramheten fra garvestoffene (tanninene). Det trenger vi ikke.

VINFORSLAGENE TIL PINNEKJØTTET

Kvalitetsbobler laget på tradisjonell metode, og samtidig er lagret lenge på bunnfallet = skapt til pinnekjøtt. Fordi: Dette lange bunnfallsoppholdet gir umamikarakter til vinen, og dermed har smaksløkene dine fått en smakfull og beskyttende dørvakt som hamler opp når frukttyvene kommer på besøk. I tillegg tilfører den musserende vinen både friskhet og bobler - som renser opp munnhulen og gir fin kontrasteffekt til dette tross alt tunge festmåltidet. Fjorårets store julehit til pinnkekjøttet, den canadiske Blue Mountain Gold Label Brut (249,90), er like god partner i år. Denne "arktiske" bestevennen til pinnekjøttet har nemlig alt det vi ser etter med tanke på fruktkonsentrasjon og intensitet, samt friskhet fra både lekne fruktsyrer og sprudlende bobler. Renser opp og klargjør for ny munnfull av det mektige pinnekjøttet. Strøkent valg!

Vil du ikke ha bobler, så inneholder også hvitvinsfronten unektelig mange gode valg. Kompleks, ukjent og med lekker julegylden farge - Lapeyre Vitatge Vielh Jurançon Sec 2013 (224,90) er minst like fascinerende som den er vanseklig å uttale. Kan gjerne åpnes litt før det bryter løs, slik at den får kose med neseborene til både kokk og servitør. Moden og litt utviklet, med kompleks og fascinerende duft av modne, gule epler, noe søtlig krydder - type jul, og en vokspreget mineralitet. Friskheten sjøl, med en lasersyre som noen kanskje vil synes er vel heftig, men i det øyeblikket den nytes sammen med maten - faller alle brikkene på plass. Da parerer syren og kjøttet hverandre, og slipper frem en krydrete lekker fruktpreget smak. En uventet fast hvitvin, og det er langt fra den rutinemessige nødhavnsvinen som de andre i gata drikker. Du vet, de naboene dine som har vært sent ute med forberedelsene sine. Igjen.

Riesling regnes som "pinnekjøttklassikeren" blant de hvite vinene - det har du sikkert fått med deg allerede. Dr. Loosens blåreseptriesling fra toppmarken Graacher Domprobst har dybden, munnfølelsen, friskheten og den konsentrerte ettersmaken som skal til for være en likeverdig partner. Loosen lager nemlig sine viner på gamlemåten, slik bestefar gjorde det - med ekstralangt opphold på bunnfallet under lagringen. Dette gir både en mer kremet og rundere munnfølelse, mer kompleksitet og intensitet i smaken, og en lite ninjadrag av umami. Du vet, den lure femte grunnsmaken som står seg så fint mot pinnekjøttet. Vips - så er juleretten rammet inn på en forbilledlig måte. Julebonus på kjøpet - ettersmaken etterlater et fint lite skoleeksempelhint på det myteomspunnende og (alt for ofte misbrukte) begrepet mineralitet. Graacher Domprobst Riesling GG 2016 (289,00).

Mange insisterer på at det skal være rødvin til pinnekjøtt. Og rødt funker det også, gjerne i form av nokså saftig, lett og leskende rød kontrast til pinnekjøttet. Pinot noir melder seg til tjeneste, spesielt viner fra oversjøiske bredde- og lengdegrader. Dalrymple Pinot Noir 2016 (299,40) kommer fra det australske "annekset" Tasmania, altså den kjølige øya sør for den store øya. Fast, Fruktig, frisk og drikkevennlig - og finnes praktisk nok allerede i hyllene til mange av landets vinbutikker. Til halv pris, med ren og klar og saftig pinot noir-karakter --> det får du fra tyskeren Villa Wolf Pinot Noir 2016 (149,90). Noe enklere og mindre robust selvsagt, men gjør en saftig jobb uansett. Og du - den finnes også på kartong, i en laaaang rekke butikker. Prislapp 439,90.

Vil du i stedet ha fyldige røde kraftbasser til pinnekjøttet? I hyllene for spanske sjarmører befinner Gaznata Viñas Viejas 2017 (147,60) seg. Fyldig, med sjenerøs fruktighet preget av plommer og røde bær, og krydret "varme" nok til å tilfredsstille tilhengerne av slikt munngodt. Denne finnes i så mange vinhyller rundt om i landet at man nesten har uflaks hvis den ikke befinner seg i akkurat din lokalbutikk - noe som gjør den til et ekstra vennlig valg for både etternølere og dårlige planleggere.

Øl. Vi lovte deg forslag på øl til pinnekjøttet - og her er et par snasne forslag. Maddam Jardin du Prieure Ambrée (84,90, 50cl)  er en velduftende rund, krydrete og svakt sødmefull amber/red ale. Småfyldig med friskhet og karamell- og krydderpreget smak. Dufter nærmest jul på egenhånd - og passer flott til større og kraftige matretter. Blonde er den lysere og friskere kompanjongen til foregående. Lik pris, like økologisk, og like småskala. Maddam Porte Romane Blonde (84,90, 50cl) spiller mer på kontraster - og bruker sine evner ved å tilby et friskt og leskende humlepreg (ikke for bitter) i møtet med pinnekjøttet..

NB! Husk at noen av disse vinforslagene ikke nødvendigvis står i hylla i din butikk og venter på deg på lillejulaften. Derfor kan det være lurt å bestille på forhånd – enten ved å få hjelp en av de butikkansatte til å bestille for deg, eller svinge innom vinmonopolet.no (eller bruke pol-appen) og gjøre bestillingen selv. Men ikke nøl for lenge bare, leveringstiden når vi kommer godt inn i advent kan være noe lengre enn normalt.
 

VISSTE DU AT? 
33 prosent av Norges befolkning spiser pinnekjøtt på julaften (i følge NRK, desember 2015).

PS! Blir det en porsjon ribbe også i jula? Sjekk tipsene for vin til ribbe her!

[tags] => Joomla\CMS\Helper\TagsHelper Object ( [tagsChanged:protected] => [replaceTags:protected] => [typeAlias] => [itemTags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [tag_id] => 60 [id] => 60 [parent_id] => 1 [lft] => 117 [rgt] => 118 [level] => 1 [path] => vin-til-julemat [title] => vin til julemat [alias] => vin-til-julemat [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-11-07 14:02:49 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-11-07 14:02:49 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-11-07 14:02:49 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 2388 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-11-07 14:02:49 [publish_down] => 2016-11-07 14:02:49 ) [1] => stdClass Object ( [tag_id] => 67 [id] => 67 [parent_id] => 1 [lft] => 131 [rgt] => 132 [level] => 1 [path] => vin-til-pinnekjott [title] => vin til pinnekjøtt [alias] => vin-til-pinnekjott [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-11-16 08:38:19 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-11-16 08:38:19 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-11-16 08:38:19 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 3305 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-11-16 08:38:19 [publish_down] => 2016-11-16 08:38:19 ) ) ) [jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [afterDisplayTitle] => [beforeDisplayContent] => [afterDisplayContent] => ) )

Vin i stedet for øl og dram til pinnekjøtt? Ja, ikke noe feil på det. Snarere tvert i mot!

Stadig flere velger nemlig vin til pinnekjøtt, selv om norsk tradisjonsmat kan by på en aldri så liten utfordring eller to for vinen. Disse vinmessige snubletrådene er imidlertid ikke så vriene å navigere seg elegant forbi. Bli med, og løp kjapt gjennom tipsene som gjør deg at du enkelt forserer disse snubletrådene. Det går fort – vi lover!

De nevnte små triksene og tipsene handler om trygg navigering i et matfat som inneholder godsaker som fett, sødme, syre, salt og ikke minst den femte grunnsmaken umami. Den smaksrike og tørkede hovedrolleinnehaveren pinnekjøttet, er rik på både fett, salt og særlig den munnvennlige umami. Sjysaus og poteter er faste følgesvenner – de byr ikke på særlige problemer. Den tradisjonelle ledsageren kålrabistappe kan derimot bidra med litt sødme som kan stikke kjepper i vinhjulene. Og du, vi har slengt på noen øltips også - alle får!

 

DE SMÅ TRIKSENE

(1) God fruktighet i vinen? Ja! Ja! Ja!
Fordi både sødmen fra rotmosen og umamismaken fra kjøttet rett og slett stjeler vinens fruktighet på en overkant freidig måte. Vinen behøver derfor å ha litt forsprang på fruktfronten, slik at den når helt i mål og parerer angrepene fra disse «tyvene» som freidig forsyner seg av fruktfatet.

(2) Smaksintensitet? Ja, det er også lurt.
Pinnekjøtt er en smaksrik rett, som krever en likeverdig partner i form av en smaksrik og konsentrert vin. Både en blass "billigvin" og en dyr, subtil og forsiktig vin blir fort overkjørt og tilsidesatt.

(3) Syrefriskhet i vinen? Ja takk.
Kraftige måltider trygler om syrefriskhet til å balansere det tunge inntrykket, rense opp i munnhulen og skjerpe appetitten.

(4) Tanniner? Vis moderasjon.
Det tørkete pinnekjøttet er som sagt proppfull av umami, og umami har den uvanen at den foruten å stjele frukt, også skrur opp volumet på bitterheten og stramheten fra garvestoffene (tanninene). Det trenger vi ikke.

VINFORSLAGENE TIL PINNEKJØTTET

Kvalitetsbobler laget på tradisjonell metode, og samtidig er lagret lenge på bunnfallet = skapt til pinnekjøtt. Fordi: Dette lange bunnfallsoppholdet gir umamikarakter til vinen, og dermed har smaksløkene dine fått en smakfull og beskyttende dørvakt som hamler opp når frukttyvene kommer på besøk. I tillegg tilfører den musserende vinen både friskhet og bobler - som renser opp munnhulen og gir fin kontrasteffekt til dette tross alt tunge festmåltidet. Fjorårets store julehit til pinnkekjøttet, den canadiske Blue Mountain Gold Label Brut (249,90), er like god partner i år. Denne "arktiske" bestevennen til pinnekjøttet har nemlig alt det vi ser etter med tanke på fruktkonsentrasjon og intensitet, samt friskhet fra både lekne fruktsyrer og sprudlende bobler. Renser opp og klargjør for ny munnfull av det mektige pinnekjøttet. Strøkent valg!

Vil du ikke ha bobler, så inneholder også hvitvinsfronten unektelig mange gode valg. Kompleks, ukjent og med lekker julegylden farge - Lapeyre Vitatge Vielh Jurançon Sec 2013 (224,90) er minst like fascinerende som den er vanseklig å uttale. Kan gjerne åpnes litt før det bryter løs, slik at den får kose med neseborene til både kokk og servitør. Moden og litt utviklet, med kompleks og fascinerende duft av modne, gule epler, noe søtlig krydder - type jul, og en vokspreget mineralitet. Friskheten sjøl, med en lasersyre som noen kanskje vil synes er vel heftig, men i det øyeblikket den nytes sammen med maten - faller alle brikkene på plass. Da parerer syren og kjøttet hverandre, og slipper frem en krydrete lekker fruktpreget smak. En uventet fast hvitvin, og det er langt fra den rutinemessige nødhavnsvinen som de andre i gata drikker. Du vet, de naboene dine som har vært sent ute med forberedelsene sine. Igjen.

Riesling regnes som "pinnekjøttklassikeren" blant de hvite vinene - det har du sikkert fått med deg allerede. Dr. Loosens blåreseptriesling fra toppmarken Graacher Domprobst har dybden, munnfølelsen, friskheten og den konsentrerte ettersmaken som skal til for være en likeverdig partner. Loosen lager nemlig sine viner på gamlemåten, slik bestefar gjorde det - med ekstralangt opphold på bunnfallet under lagringen. Dette gir både en mer kremet og rundere munnfølelse, mer kompleksitet og intensitet i smaken, og en lite ninjadrag av umami. Du vet, den lure femte grunnsmaken som står seg så fint mot pinnekjøttet. Vips - så er juleretten rammet inn på en forbilledlig måte. Julebonus på kjøpet - ettersmaken etterlater et fint lite skoleeksempelhint på det myteomspunnende og (alt for ofte misbrukte) begrepet mineralitet. Graacher Domprobst Riesling GG 2016 (289,00).

Mange insisterer på at det skal være rødvin til pinnekjøtt. Og rødt funker det også, gjerne i form av nokså saftig, lett og leskende rød kontrast til pinnekjøttet. Pinot noir melder seg til tjeneste, spesielt viner fra oversjøiske bredde- og lengdegrader. Dalrymple Pinot Noir 2016 (299,40) kommer fra det australske "annekset" Tasmania, altså den kjølige øya sør for den store øya. Fast, Fruktig, frisk og drikkevennlig - og finnes praktisk nok allerede i hyllene til mange av landets vinbutikker. Til halv pris, med ren og klar og saftig pinot noir-karakter --> det får du fra tyskeren Villa Wolf Pinot Noir 2016 (149,90). Noe enklere og mindre robust selvsagt, men gjør en saftig jobb uansett. Og du - den finnes også på kartong, i en laaaang rekke butikker. Prislapp 439,90.

Vil du i stedet ha fyldige røde kraftbasser til pinnekjøttet? I hyllene for spanske sjarmører befinner Gaznata Viñas Viejas 2017 (147,60) seg. Fyldig, med sjenerøs fruktighet preget av plommer og røde bær, og krydret "varme" nok til å tilfredsstille tilhengerne av slikt munngodt. Denne finnes i så mange vinhyller rundt om i landet at man nesten har uflaks hvis den ikke befinner seg i akkurat din lokalbutikk - noe som gjør den til et ekstra vennlig valg for både etternølere og dårlige planleggere.

Øl. Vi lovte deg forslag på øl til pinnekjøttet - og her er et par snasne forslag. Maddam Jardin du Prieure Ambrée (84,90, 50cl)  er en velduftende rund, krydrete og svakt sødmefull amber/red ale. Småfyldig med friskhet og karamell- og krydderpreget smak. Dufter nærmest jul på egenhånd - og passer flott til større og kraftige matretter. Blonde er den lysere og friskere kompanjongen til foregående. Lik pris, like økologisk, og like småskala. Maddam Porte Romane Blonde (84,90, 50cl) spiller mer på kontraster - og bruker sine evner ved å tilby et friskt og leskende humlepreg (ikke for bitter) i møtet med pinnekjøttet..

NB! Husk at noen av disse vinforslagene ikke nødvendigvis står i hylla i din butikk og venter på deg på lillejulaften. Derfor kan det være lurt å bestille på forhånd – enten ved å få hjelp en av de butikkansatte til å bestille for deg, eller svinge innom vinmonopolet.no (eller bruke pol-appen) og gjøre bestillingen selv. Men ikke nøl for lenge bare, leveringstiden når vi kommer godt inn i advent kan være noe lengre enn normalt.
 

VISSTE DU AT? 
33 prosent av Norges befolkning spiser pinnekjøtt på julaften (i følge NRK, desember 2015).

PS! Blir det en porsjon ribbe også i jula? Sjekk tipsene for vin til ribbe her!