Din vinliste er tom.

Søk produkt

Våre Viner

×

Advarsel

Tilknytt VirtueMart-komponenten til et menypunkt
		stdClass Object
(
    [id] => 251
    [asset_id] => 330
    [title] => Vin til fårikål
    [alias] => vin-til-farikal-farikalens-dag
    [introtext] => 

Vin til fårikål, er det mulig da? Ja selvsagt er det mulig.

Men tilsier ikke rotekte norsk tradisjon og kultur at man helst skal velge øl og akevitt til denne tradisjonelle matretten?

Tja. Det vil noen kanskje si, spesielt de erkekonservative blant oss. Samtidig kjennetegnes en tradisjons (og kulturs) styrke nettopp dens evne til kontinuerlig forandring. Det har en vis mann sagt en gang, og vi er helt enige med den vise mannen. Så derfor byr vi på et knippe gode vinforslag til fårikålmiddagen din.

[fulltext] =>

Hva ser vi etter i vinen? Jo. Den "innkokte" retten som fårikål tross alt er, byr på en solid dose fett, smaksrikhet, fylde og sødme fra kålen. Og vinen må trives sammen med dette hetftige smaksorgiet. Veldig sarte og forsiktige "pingleviner" gjør ikke det - de ønsker annet selskap. Rødviner og utadvendte tanniner er heller ikke øverst på gjestelista i et slikt lag. De kan fint vente, høsten er full av anledninger for at de skal få invitasjon dumpende ned i postkassa si. Smaksrike hvite varianter derimot, med og uten bobler - det vil vi ha til fårikålen! Og vi behøver ikke være redd for litt fatpreg på fårikålvinen, det funker godt det.

SJU SLAG TIL FÅRIKÅLEN

Sprudlende spanske "Rolls Royce-bobler" med langt opphold på bunnfallet er som skapt til dette festmåltidet. Dette lange bunnfallsoppholdet tilfører nemlig umami til vinen, og dermed har smaksløkene dine fått en smakfull og beskyttende dørvakt som hamler opp med den rike matretten. I tillegg tilfører den musserende vinen både friskhet og bobler - som renser opp munnhulen og skjerper appetitten. → Gramona Imperial Gran Reserva Brut 2011 gjør alt dette for deg.

Au Bon Climat Hildegard 2014 er det syndige og sexylubne valget. Vi er i California, men bondeland-California med fregner på nesen - ikke Hollywoodsk plastisk kirurgi-California. Full spiker - fatpreget, fyldig og med flott friskhet som støttekontakt. Vippes ikke av pinnen med det første, ei heller av en fårikål. Guilty pleasure-godt rett og slett.

En litt rik Burgund er heller ikke å forakte. Egentlig aldri å forakte i grunn. Den solkyssede sørburgunderen Domaine Thibert Saint-Veran 2015 er den slankere og (svært) fjerne slektningen til Hildegard. Mer elegant i snittet, med diskrete fattoner og en leskende sitrusfriskhet som rydder opp. Funker fint for både folk og fiff.

Hva med en naturlig canadier - helt uten make-up, men med et lett fløyelskremete midtparti og en livlig og real oppløftende friskhetsfinish? Vil ikke det være et spennende valg til fårikålen? Garantert ikke noe naboen kommer til å servere i hvert fall. Og vi bare - jo visst kan det være innertier, og presenterer → Lock & Worth Semillon 2015.
(NB! Vinen er tappet uklaret og ufiltrert, så ja, du vil finne noe bunnfall nederst i flaska - slapp av, nyt livet, vinen skal være sånn.)

Oransjevin fra våre californiske naturvenner hos Donkey & Goat er ikke bare et frekt valg til fårikål, men direkte treffsikkert tilogmed. Stone Crusher Roussane 2014 har leskende lav alkohol, plenty karakter og smak, og matvennlig snev av appelsinskallbitterhet i finishen. Aromatisk og ufiltrert grumsegodt rett og slett. #hipstersertifisert - men godt for oss andre også. 

Riesling med markert tilstedeværelse er også et meget godt valg. Ofte vil det være inngravert GG i flaskehalsen på en slik godbit. Og vi ønsker ikke de mest tropiske utgavene, ei heller de meste elegante mosel-rieslingene som danser som engler over smaksløkene. Kombinasjonen krydret intensitet, solid fylde og konsentrasjon og en kjølig lasersyre er derimot velkomne egenskaper. Gut Hermannsberg Rotenberg GG 2015 fra Nahe i Tyskland har nettopp disse egenskapene oppsummert på CV-en sin. Flaks for fårikålen.

Den østerrikske nasjonalskatten grüner veltliner kan heller ikke overses, det skulle tatt seg ut det - matvennlig og anvendelig som den kan være. Loimer Loisenberg Grüner Veltliner 2016 (jada, står "Terrassen" på polsiden, men bare se bort fra det) har flott og konsentrert fruktkjerne, middels fylde og druens leskende og myke syrefriskhet samt typeriktige aromaer av hvit pepper, grønn/gule epler og krydderurter. Treffsikkert valg.


PS! Visste du forresten at dagen i dag (altså siste torsdagen i september) er utropt til "fårikålens dag"? Riktignok er det statlig støttet norsk kjøttindustri (Opplysningskontoret for kjøtt, nå bedre kjent som Matprat) som står bak utropingen. Men Opplysningkontoret har unektelig bred støtte i folket, og både lytterne til radioprogrammet Nitimen (OK, det var i 1972) og ikke minst regjeringen.no - har begge kåret fårikål til Norges nasjonalrett.

På utkikk etter oppskrift til fårikål. Sjekk for eksempel ut oppskriften til heiamat.no.

[state] => 1 [catid] => 42 [created] => 2017-10-14 10:59:00 [created_by] => 482 [created_by_alias] => [modified] => 2017-10-16 06:23:54 [modified_by] => 482 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [publish_up] => 2017-09-28 06:39:40 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [images] => {"image_intro":"images\/nyheter\/20170927_f\u00e5rik\u00e5l\/f\u00e5rik\u00e5l_600.jpg","float_intro":"none","image_intro_alt":"","image_intro_caption":"","image_fulltext":"","float_fulltext":"","image_fulltext_alt":"","image_fulltext_caption":""} [urls] => {"urla":"http:\/\/heiamat.no\/2016\/09\/23\/hostens-farikal\/","urlatext":"foto: heiamat.no","targeta":"1","urlb":false,"urlbtext":"","targetb":"","urlc":false,"urlctext":"","targetc":""} [attribs] => {"article_layout":"","show_title":"","link_titles":"","show_tags":"","show_intro":"","info_block_position":"","info_block_show_title":"","show_category":"","link_category":"","show_parent_category":"","link_parent_category":"","show_associations":"","show_author":"","link_author":"","show_create_date":"","show_modify_date":"","show_publish_date":"","show_item_navigation":"","show_icons":"","show_print_icon":"","show_email_icon":"","show_vote":"","show_hits":"","show_noauth":"","urls_position":"","alternative_readmore":"","article_page_title":"","show_publishing_options":"","show_article_options":"","show_urls_images_backend":"","show_urls_images_frontend":""} [version] => 25 [ordering] => 1 [metakey] => drikke til fårikål, hvitvin til fårikål, vin til fårikål, champagne til fårikål, musserende til fårikål, rødvin til fårikål, fårikålens dag [metadesc] => Vin til Norges nasjonalrett? Ja, absolutt. Fullt mulig det! Vi gir deg sju ulike muligheter for fremtidige fårikåfester! [access] => 1 [hits] => 581 [metadata] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [robots] => [author] => [rights] => [xreference] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [featured] => 1 [language] => * [xreference] => [category_title] => Nyheter [category_alias] => nyheter [category_access] => 1 [author] => Gunnar Skoglund [parent_title] => ROOT [parent_id] => 1 [parent_route] => [parent_alias] => root [rating] => [rating_count] => [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [article_layout] => _:default [show_title] => 1 [link_titles] => 0 [show_intro] => 1 [info_block_position] => 0 [show_category] => 0 [link_category] => 0 [show_parent_category] => 0 [link_parent_category] => 0 [show_author] => 0 [link_author] => 0 [show_create_date] => 0 [show_modify_date] => 0 [show_publish_date] => 0 [show_item_navigation] => 0 [show_vote] => 0 [show_readmore] => 0 [show_readmore_title] => 0 [readmore_limit] => 100 [show_tags] => 1 [show_icons] => 0 [show_print_icon] => 0 [show_email_icon] => 0 [show_hits] => 0 [show_noauth] => 0 [urls_position] => 0 [show_publishing_options] => 1 [show_article_options] => 1 [save_history] => 0 [history_limit] => 10 [show_urls_images_frontend] => 0 [show_urls_images_backend] => 1 [targeta] => 0 [targetb] => 0 [targetc] => 0 [float_intro] => right [float_fulltext] => right [category_layout] => _:blog [show_category_heading_title_text] => 0 [show_category_title] => 0 [show_description] => 0 [show_description_image] => 0 [maxLevel] => -1 [show_empty_categories] => 0 [show_no_articles] => 0 [show_subcat_desc] => 0 [show_cat_num_articles] => 0 [show_cat_tags] => 1 [show_base_description] => 1 [maxLevelcat] => -1 [show_empty_categories_cat] => 0 [show_subcat_desc_cat] => 1 [show_cat_num_articles_cat] => 1 [num_leading_articles] => 100 [num_intro_articles] => 0 [num_columns] => 1 [num_links] => 0 [multi_column_order] => 0 [show_subcategory_content] => -1 [show_pagination_limit] => 1 [filter_field] => hide [show_headings] => 1 [list_show_date] => 0 [date_format] => [list_show_hits] => 1 [list_show_author] => 1 [orderby_pri] => none [orderby_sec] => rdate [order_date] => created [show_pagination] => 1 [show_pagination_results] => 1 [show_featured] => show [show_feed_link] => 0 [feed_summary] => 0 [feed_show_readmore] => 0 [show_page_heading] => 0 [layout_type] => blog [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [secure] => 0 [page_title] => Nyheter [page_description] => test [page_rights] => [robots] => [access-view] => 1 ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [tagLayout] => Joomla\CMS\Layout\FileLayout Object ( [layoutId:protected] => joomla.content.tags [basePath:protected] => [fullPath:protected] => [includePaths:protected] => Array ( ) [options:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [component] => com_content [client] => 0 ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [data:protected] => Array ( ) [debugMessages:protected] => Array ( ) ) [slug] => 251:vin-til-farikal-farikalens-dag [catslug] => 42:nyheter [parent_slug] => [readmore_link] => /nyheter/251-vin-til-farikal-farikalens-dag [text] =>

Vin til fårikål, er det mulig da? Ja selvsagt er det mulig.

Men tilsier ikke rotekte norsk tradisjon og kultur at man helst skal velge øl og akevitt til denne tradisjonelle matretten?

Tja. Det vil noen kanskje si, spesielt de erkekonservative blant oss. Samtidig kjennetegnes en tradisjons (og kulturs) styrke nettopp dens evne til kontinuerlig forandring. Det har en vis mann sagt en gang, og vi er helt enige med den vise mannen. Så derfor byr vi på et knippe gode vinforslag til fårikålmiddagen din.

Hva ser vi etter i vinen? Jo. Den "innkokte" retten som fårikål tross alt er, byr på en solid dose fett, smaksrikhet, fylde og sødme fra kålen. Og vinen må trives sammen med dette hetftige smaksorgiet. Veldig sarte og forsiktige "pingleviner" gjør ikke det - de ønsker annet selskap. Rødviner og utadvendte tanniner er heller ikke øverst på gjestelista i et slikt lag. De kan fint vente, høsten er full av anledninger for at de skal få invitasjon dumpende ned i postkassa si. Smaksrike hvite varianter derimot, med og uten bobler - det vil vi ha til fårikålen! Og vi behøver ikke være redd for litt fatpreg på fårikålvinen, det funker godt det.

SJU SLAG TIL FÅRIKÅLEN

Sprudlende spanske "Rolls Royce-bobler" med langt opphold på bunnfallet er som skapt til dette festmåltidet. Dette lange bunnfallsoppholdet tilfører nemlig umami til vinen, og dermed har smaksløkene dine fått en smakfull og beskyttende dørvakt som hamler opp med den rike matretten. I tillegg tilfører den musserende vinen både friskhet og bobler - som renser opp munnhulen og skjerper appetitten. → Gramona Imperial Gran Reserva Brut 2011 gjør alt dette for deg.

Au Bon Climat Hildegard 2014 er det syndige og sexylubne valget. Vi er i California, men bondeland-California med fregner på nesen - ikke Hollywoodsk plastisk kirurgi-California. Full spiker - fatpreget, fyldig og med flott friskhet som støttekontakt. Vippes ikke av pinnen med det første, ei heller av en fårikål. Guilty pleasure-godt rett og slett.

En litt rik Burgund er heller ikke å forakte. Egentlig aldri å forakte i grunn. Den solkyssede sørburgunderen Domaine Thibert Saint-Veran 2015 er den slankere og (svært) fjerne slektningen til Hildegard. Mer elegant i snittet, med diskrete fattoner og en leskende sitrusfriskhet som rydder opp. Funker fint for både folk og fiff.

Hva med en naturlig canadier - helt uten make-up, men med et lett fløyelskremete midtparti og en livlig og real oppløftende friskhetsfinish? Vil ikke det være et spennende valg til fårikålen? Garantert ikke noe naboen kommer til å servere i hvert fall. Og vi bare - jo visst kan det være innertier, og presenterer → Lock & Worth Semillon 2015.
(NB! Vinen er tappet uklaret og ufiltrert, så ja, du vil finne noe bunnfall nederst i flaska - slapp av, nyt livet, vinen skal være sånn.)

Oransjevin fra våre californiske naturvenner hos Donkey & Goat er ikke bare et frekt valg til fårikål, men direkte treffsikkert tilogmed. Stone Crusher Roussane 2014 har leskende lav alkohol, plenty karakter og smak, og matvennlig snev av appelsinskallbitterhet i finishen. Aromatisk og ufiltrert grumsegodt rett og slett. #hipstersertifisert - men godt for oss andre også. 

Riesling med markert tilstedeværelse er også et meget godt valg. Ofte vil det være inngravert GG i flaskehalsen på en slik godbit. Og vi ønsker ikke de mest tropiske utgavene, ei heller de meste elegante mosel-rieslingene som danser som engler over smaksløkene. Kombinasjonen krydret intensitet, solid fylde og konsentrasjon og en kjølig lasersyre er derimot velkomne egenskaper. Gut Hermannsberg Rotenberg GG 2015 fra Nahe i Tyskland har nettopp disse egenskapene oppsummert på CV-en sin. Flaks for fårikålen.

Den østerrikske nasjonalskatten grüner veltliner kan heller ikke overses, det skulle tatt seg ut det - matvennlig og anvendelig som den kan være. Loimer Loisenberg Grüner Veltliner 2016 (jada, står "Terrassen" på polsiden, men bare se bort fra det) har flott og konsentrert fruktkjerne, middels fylde og druens leskende og myke syrefriskhet samt typeriktige aromaer av hvit pepper, grønn/gule epler og krydderurter. Treffsikkert valg.


PS! Visste du forresten at dagen i dag (altså siste torsdagen i september) er utropt til "fårikålens dag"? Riktignok er det statlig støttet norsk kjøttindustri (Opplysningskontoret for kjøtt, nå bedre kjent som Matprat) som står bak utropingen. Men Opplysningkontoret har unektelig bred støtte i folket, og både lytterne til radioprogrammet Nitimen (OK, det var i 1972) og ikke minst regjeringen.no - har begge kåret fårikål til Norges nasjonalrett.

På utkikk etter oppskrift til fårikål. Sjekk for eksempel ut oppskriften til heiamat.no.

[tags] => Joomla\CMS\Helper\TagsHelper Object ( [tagsChanged:protected] => [replaceTags:protected] => [typeAlias] => [itemTags] => Array ( ) ) [jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [afterDisplayTitle] => [beforeDisplayContent] => [afterDisplayContent] => ) )

Vin til fårikål, er det mulig da? Ja selvsagt er det mulig.

Men tilsier ikke rotekte norsk tradisjon og kultur at man helst skal velge øl og akevitt til denne tradisjonelle matretten?

Tja. Det vil noen kanskje si, spesielt de erkekonservative blant oss. Samtidig kjennetegnes en tradisjons (og kulturs) styrke nettopp dens evne til kontinuerlig forandring. Det har en vis mann sagt en gang, og vi er helt enige med den vise mannen. Så derfor byr vi på et knippe gode vinforslag til fårikålmiddagen din.

Hva ser vi etter i vinen? Jo. Den "innkokte" retten som fårikål tross alt er, byr på en solid dose fett, smaksrikhet, fylde og sødme fra kålen. Og vinen må trives sammen med dette hetftige smaksorgiet. Veldig sarte og forsiktige "pingleviner" gjør ikke det - de ønsker annet selskap. Rødviner og utadvendte tanniner er heller ikke øverst på gjestelista i et slikt lag. De kan fint vente, høsten er full av anledninger for at de skal få invitasjon dumpende ned i postkassa si. Smaksrike hvite varianter derimot, med og uten bobler - det vil vi ha til fårikålen! Og vi behøver ikke være redd for litt fatpreg på fårikålvinen, det funker godt det.

SJU SLAG TIL FÅRIKÅLEN

Sprudlende spanske "Rolls Royce-bobler" med langt opphold på bunnfallet er som skapt til dette festmåltidet. Dette lange bunnfallsoppholdet tilfører nemlig umami til vinen, og dermed har smaksløkene dine fått en smakfull og beskyttende dørvakt som hamler opp med den rike matretten. I tillegg tilfører den musserende vinen både friskhet og bobler - som renser opp munnhulen og skjerper appetitten. → Gramona Imperial Gran Reserva Brut 2011 gjør alt dette for deg.

Au Bon Climat Hildegard 2014 er det syndige og sexylubne valget. Vi er i California, men bondeland-California med fregner på nesen - ikke Hollywoodsk plastisk kirurgi-California. Full spiker - fatpreget, fyldig og med flott friskhet som støttekontakt. Vippes ikke av pinnen med det første, ei heller av en fårikål. Guilty pleasure-godt rett og slett.

En litt rik Burgund er heller ikke å forakte. Egentlig aldri å forakte i grunn. Den solkyssede sørburgunderen Domaine Thibert Saint-Veran 2015 er den slankere og (svært) fjerne slektningen til Hildegard. Mer elegant i snittet, med diskrete fattoner og en leskende sitrusfriskhet som rydder opp. Funker fint for både folk og fiff.

Hva med en naturlig canadier - helt uten make-up, men med et lett fløyelskremete midtparti og en livlig og real oppløftende friskhetsfinish? Vil ikke det være et spennende valg til fårikålen? Garantert ikke noe naboen kommer til å servere i hvert fall. Og vi bare - jo visst kan det være innertier, og presenterer → Lock & Worth Semillon 2015.
(NB! Vinen er tappet uklaret og ufiltrert, så ja, du vil finne noe bunnfall nederst i flaska - slapp av, nyt livet, vinen skal være sånn.)

Oransjevin fra våre californiske naturvenner hos Donkey & Goat er ikke bare et frekt valg til fårikål, men direkte treffsikkert tilogmed. Stone Crusher Roussane 2014 har leskende lav alkohol, plenty karakter og smak, og matvennlig snev av appelsinskallbitterhet i finishen. Aromatisk og ufiltrert grumsegodt rett og slett. #hipstersertifisert - men godt for oss andre også. 

Riesling med markert tilstedeværelse er også et meget godt valg. Ofte vil det være inngravert GG i flaskehalsen på en slik godbit. Og vi ønsker ikke de mest tropiske utgavene, ei heller de meste elegante mosel-rieslingene som danser som engler over smaksløkene. Kombinasjonen krydret intensitet, solid fylde og konsentrasjon og en kjølig lasersyre er derimot velkomne egenskaper. Gut Hermannsberg Rotenberg GG 2015 fra Nahe i Tyskland har nettopp disse egenskapene oppsummert på CV-en sin. Flaks for fårikålen.

Den østerrikske nasjonalskatten grüner veltliner kan heller ikke overses, det skulle tatt seg ut det - matvennlig og anvendelig som den kan være. Loimer Loisenberg Grüner Veltliner 2016 (jada, står "Terrassen" på polsiden, men bare se bort fra det) har flott og konsentrert fruktkjerne, middels fylde og druens leskende og myke syrefriskhet samt typeriktige aromaer av hvit pepper, grønn/gule epler og krydderurter. Treffsikkert valg.


PS! Visste du forresten at dagen i dag (altså siste torsdagen i september) er utropt til "fårikålens dag"? Riktignok er det statlig støttet norsk kjøttindustri (Opplysningskontoret for kjøtt, nå bedre kjent som Matprat) som står bak utropingen. Men Opplysningkontoret har unektelig bred støtte i folket, og både lytterne til radioprogrammet Nitimen (OK, det var i 1972) og ikke minst regjeringen.no - har begge kåret fårikål til Norges nasjonalrett.

På utkikk etter oppskrift til fårikål. Sjekk for eksempel ut oppskriften til heiamat.no.