Din vinliste er tom.

Søk produkt

Våre Viner

×

Advarsel

Tilknytt VirtueMart-komponenten til et menypunkt
		stdClass Object
(
    [id] => 251
    [asset_id] => 330
    [title] => Vin til fårikål
    [alias] => vin-til-farikal-farikalens-dag
    [introtext] => 

Vin til fårikål, er det mulig da? Ja selvsagt er det mulig.

Men tilsier ikke rotekte norsk tradisjon og kultur at man helst skal velge øl og akevitt til denne tradisjonelle matretten?

Tja. Det vil noen kanskje si, spesielt de erkekonservative blant oss. Samtidig kjennetegnes en tradisjons (og kulturs) styrke nettopp dens evne til kontinuerlig forandring. Det har en vis mann sagt en gang, og vi er helt enige med den vise mannen. Så derfor byr vi på et knippe gode vinforslag til fårikålmiddagen din. Sju slag, intet mindre - og jadda, for både husfredens og ølglade smaksløkers skyld har vi også tatt med et friskt og smaksrikt ølforslag.

[fulltext] =>

Hva ser vi etter i vinen? Jo. Den "innkokte" retten som fårikål tross alt er, byr på en solid dose fett, smaksrikhet, fylde og sødme fra kålen. Og vinen må trives sammen med dette hetftige smaksorgiet. Veldig sarte og forsiktige "pingleviner" gjør ikke det - de ønsker annet selskap. Rødviner og utadvendte tanniner er heller ikke øverst på gjestelista i et slikt lag. De kan fint vente, høsten er full av anledninger for at rødvinene skal få invitasjon dumpende ned i postkassa si. Smaksrike hvite varianter derimot, med og uten bobler - det vil vi ha til fårikålen! Og vi behøver ikke være redd for litt fatpreg på fårikålvinen, det funker godt det.

SJU SLAG TIL FÅRIKÅLEN

Sprudlende og smaksrike spanske "Rolls Royce-bobler" med langt opphold på bunnfallet er som skapt til dette festmåltidet. Dette lange bunnfallsoppholdet tilfører nemlig umami til vinen, og dermed har smaksløkene dine fått en smakfull og beskyttende dørvakt som hamler opp med den rike matretten. I tillegg tilfører den musserende vinen både friskhet og bobler - som renser opp munnhulen og skjerper appetitten. → Gramona Imperial Gran Reserva Brut 2013 (275,00) gjør alt dette for deg.

En rik Burgund med friskheten i behold er heller ikke å forakte. Egentlig aldri å forakte i grunn. Den solkyssede sørburgunderen Vignes du Maynes Mâcon Clos Fourneau Chardonnay 2016 (379,00) kombinerer den fyldige, sjenerøse og modne fruktigheten med en virkelig syrefrisk rød hvit tråd gjennom det hele. Rydder opp og sitter lenge og leskende. [Alternativt finner du også en flunkende ny canadisk chardonnay i hyllene på de aller fleste polbutikker - Quails' Gate Chardonnay 2016 til 252,00 er noe ned på intensitet, men er også av det solmodne slaget med samspill fra fatkrydder, smør- og nøttetoner.]

Riesling med markert tilstedeværelse er også et meget godt valg. Vi ønsker riktignok ikke nødvendigvis de mest tropiske utgavene, ei heller de meste elegante og sarte mosel-rieslingene som danser som engler over smaksløkene. Kombinasjonen krydret intensitet, solid fylde og konsentrasjon og velintegrert syrefriskhet er derimot velkomne egenskaper. I Pfalz finner vi en av Tysklands mest sagnomsuste vinmarker, Pechstein. Fra den kommer Villa Wolf Forster Pechstein Riesling 2014 (249,00) - en vin som har nettopp disse ønskede egenskapene oppsummert på CV-en sin. Flaks for fårikålen.

Fra et "glemt" hjørne av Frankrike kommer den sexylubne syrefriskusen Lapeyre Vitatge Vielh Jurançon Sec 2013 (225,00). Det fine med et glemt hjørne som Jurancon, er at prisene er deretter - klemt inne mellom Atlanterhavet og Pyreenene er det langt mellom fancy, schmancy slottene. Derimot kan man finne kule og karakteristiske hvitviner med vokspreget fruktighet (tenk hint av honning), livlig syre og litt syltet, likefullt frisk fruktighet. Artige viner som fortjener et større publikum. Denne rakkeren har nok konsentrasjon til også å by fårikålen opp til dans - som likeverdig partner.

For de øltørste er anbefalingen den økologiske Maddam Porte Romane Blonde fra Chablis i Burgund. En balansert blonde ale med kremet og fyldig munnfølelse - som har humlefriskheten men samtidig ikke er for bitter i møtet med fårikålen. (84,90, 50cl). Et treffsikkert og anvendelig ølvalg til fårikål, blant annet.


PS! Visste du forresten at siste torsdag i september er utropt til "fårikålens dag"? Riktignok er det statlig støttet norsk kjøttindustri (Opplysningskontoret for kjøtt, nå bedre kjent som Matprat) som står bak utropingen. Men Opplysningkontoret har unektelig bred støtte i folket, og både lytterne til radioprogrammet Nitimen (OK, det var i 1972) og ikke minst regjeringen.no - har begge kåret fårikål til Norges nasjonalrett.

På utkikk etter oppskrift til fårikål. Sjekk for eksempel ut oppskriften til heiamat.no.

[state] => 1 [catid] => 42 [created] => 2018-09-14 07:38:57 [created_by] => 482 [created_by_alias] => [modified] => 2018-11-08 17:09:10 [modified_by] => 482 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [publish_up] => 2017-09-28 06:39:40 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [images] => {"image_intro":"images\/nyheter\/20170927_f\u00e5rik\u00e5l\/f\u00e5rik\u00e5l_600.jpg","float_intro":"none","image_intro_alt":"","image_intro_caption":"","image_fulltext":"","float_fulltext":"","image_fulltext_alt":"","image_fulltext_caption":""} [urls] => {"urla":"http:\/\/heiamat.no\/2016\/09\/23\/hostens-farikal\/","urlatext":"foto: heiamat.no","targeta":"1","urlb":false,"urlbtext":"","targetb":"","urlc":false,"urlctext":"","targetc":""} [attribs] => {"article_layout":"","show_title":"","link_titles":"","show_tags":"","show_intro":"","info_block_position":"","info_block_show_title":"","show_category":"","link_category":"","show_parent_category":"","link_parent_category":"","show_associations":"","show_author":"","link_author":"","show_create_date":"","show_modify_date":"","show_publish_date":"","show_item_navigation":"","show_icons":"","show_print_icon":"","show_email_icon":"","show_vote":"","show_hits":"","show_noauth":"","urls_position":"","alternative_readmore":"","article_page_title":"","show_publishing_options":"","show_article_options":"","show_urls_images_backend":"","show_urls_images_frontend":""} [version] => 35 [ordering] => 3 [metakey] => drikke til fårikål 2018, hvitvin til fårikål, vin til fårikål, champagne til fårikål, øl til fårikål, musserende til fårikål, rødvin til fårikål, fårikålens dag [metadesc] => Vin til Norges nasjonalrett? Ja, absolutt. Fullt mulig det! Vi gir deg sju ulike muligheter for fremtidige fårikåfester - deriblant en leskende øl med personlighet! [access] => 1 [hits] => 2976 [metadata] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [robots] => [author] => [rights] => [xreference] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [featured] => 1 [language] => * [xreference] => [category_title] => Nyheter [category_alias] => nyheter [category_access] => 1 [author] => Gunnar Skoglund [parent_title] => ROOT [parent_id] => 1 [parent_route] => [parent_alias] => root [rating] => [rating_count] => [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [article_layout] => _:default [show_title] => 1 [link_titles] => 0 [show_intro] => 1 [info_block_position] => 0 [show_category] => 0 [link_category] => 0 [show_parent_category] => 0 [link_parent_category] => 0 [show_author] => 0 [link_author] => 0 [show_create_date] => 0 [show_modify_date] => 0 [show_publish_date] => 0 [show_item_navigation] => 0 [show_vote] => 0 [show_readmore] => 0 [show_readmore_title] => 0 [readmore_limit] => 100 [show_tags] => 1 [show_icons] => 0 [show_print_icon] => 0 [show_email_icon] => 0 [show_hits] => 0 [show_noauth] => 0 [urls_position] => 0 [show_publishing_options] => 1 [show_article_options] => 1 [save_history] => 0 [history_limit] => 10 [show_urls_images_frontend] => 0 [show_urls_images_backend] => 1 [targeta] => 0 [targetb] => 0 [targetc] => 0 [float_intro] => right [float_fulltext] => right [category_layout] => _:blog [show_category_heading_title_text] => 0 [show_category_title] => 0 [show_description] => 0 [show_description_image] => 0 [maxLevel] => -1 [show_empty_categories] => 0 [show_no_articles] => 0 [show_subcat_desc] => 0 [show_cat_num_articles] => 0 [show_cat_tags] => 1 [show_base_description] => 1 [maxLevelcat] => -1 [show_empty_categories_cat] => 0 [show_subcat_desc_cat] => 1 [show_cat_num_articles_cat] => 1 [num_leading_articles] => 100 [num_intro_articles] => 0 [num_columns] => 1 [num_links] => 0 [multi_column_order] => 0 [show_subcategory_content] => -1 [show_pagination_limit] => 1 [filter_field] => hide [show_headings] => 1 [list_show_date] => 0 [date_format] => [list_show_hits] => 1 [list_show_author] => 1 [orderby_pri] => none [orderby_sec] => rdate [order_date] => created [show_pagination] => 1 [show_pagination_results] => 1 [show_featured] => show [show_feed_link] => 0 [feed_summary] => 0 [feed_show_readmore] => 0 [show_page_heading] => 0 [layout_type] => blog [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [secure] => 0 [page_title] => Nyheter [page_description] => test [page_rights] => [robots] => [access-view] => 1 ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [tagLayout] => Joomla\CMS\Layout\FileLayout Object ( [layoutId:protected] => joomla.content.tags [basePath:protected] => [fullPath:protected] => [includePaths:protected] => Array ( ) [options:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [component] => com_content [client] => 0 ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [data:protected] => Array ( ) [debugMessages:protected] => Array ( ) ) [slug] => 251:vin-til-farikal-farikalens-dag [catslug] => 42:nyheter [parent_slug] => [readmore_link] => /nyheter/251-vin-til-farikal-farikalens-dag [text] =>

Vin til fårikål, er det mulig da? Ja selvsagt er det mulig.

Men tilsier ikke rotekte norsk tradisjon og kultur at man helst skal velge øl og akevitt til denne tradisjonelle matretten?

Tja. Det vil noen kanskje si, spesielt de erkekonservative blant oss. Samtidig kjennetegnes en tradisjons (og kulturs) styrke nettopp dens evne til kontinuerlig forandring. Det har en vis mann sagt en gang, og vi er helt enige med den vise mannen. Så derfor byr vi på et knippe gode vinforslag til fårikålmiddagen din. Sju slag, intet mindre - og jadda, for både husfredens og ølglade smaksløkers skyld har vi også tatt med et friskt og smaksrikt ølforslag.

Hva ser vi etter i vinen? Jo. Den "innkokte" retten som fårikål tross alt er, byr på en solid dose fett, smaksrikhet, fylde og sødme fra kålen. Og vinen må trives sammen med dette hetftige smaksorgiet. Veldig sarte og forsiktige "pingleviner" gjør ikke det - de ønsker annet selskap. Rødviner og utadvendte tanniner er heller ikke øverst på gjestelista i et slikt lag. De kan fint vente, høsten er full av anledninger for at rødvinene skal få invitasjon dumpende ned i postkassa si. Smaksrike hvite varianter derimot, med og uten bobler - det vil vi ha til fårikålen! Og vi behøver ikke være redd for litt fatpreg på fårikålvinen, det funker godt det.

SJU SLAG TIL FÅRIKÅLEN

Sprudlende og smaksrike spanske "Rolls Royce-bobler" med langt opphold på bunnfallet er som skapt til dette festmåltidet. Dette lange bunnfallsoppholdet tilfører nemlig umami til vinen, og dermed har smaksløkene dine fått en smakfull og beskyttende dørvakt som hamler opp med den rike matretten. I tillegg tilfører den musserende vinen både friskhet og bobler - som renser opp munnhulen og skjerper appetitten. → Gramona Imperial Gran Reserva Brut 2013 (275,00) gjør alt dette for deg.

En rik Burgund med friskheten i behold er heller ikke å forakte. Egentlig aldri å forakte i grunn. Den solkyssede sørburgunderen Vignes du Maynes Mâcon Clos Fourneau Chardonnay 2016 (379,00) kombinerer den fyldige, sjenerøse og modne fruktigheten med en virkelig syrefrisk rød hvit tråd gjennom det hele. Rydder opp og sitter lenge og leskende. [Alternativt finner du også en flunkende ny canadisk chardonnay i hyllene på de aller fleste polbutikker - Quails' Gate Chardonnay 2016 til 252,00 er noe ned på intensitet, men er også av det solmodne slaget med samspill fra fatkrydder, smør- og nøttetoner.]

Riesling med markert tilstedeværelse er også et meget godt valg. Vi ønsker riktignok ikke nødvendigvis de mest tropiske utgavene, ei heller de meste elegante og sarte mosel-rieslingene som danser som engler over smaksløkene. Kombinasjonen krydret intensitet, solid fylde og konsentrasjon og velintegrert syrefriskhet er derimot velkomne egenskaper. I Pfalz finner vi en av Tysklands mest sagnomsuste vinmarker, Pechstein. Fra den kommer Villa Wolf Forster Pechstein Riesling 2014 (249,00) - en vin som har nettopp disse ønskede egenskapene oppsummert på CV-en sin. Flaks for fårikålen.

Fra et "glemt" hjørne av Frankrike kommer den sexylubne syrefriskusen Lapeyre Vitatge Vielh Jurançon Sec 2013 (225,00). Det fine med et glemt hjørne som Jurancon, er at prisene er deretter - klemt inne mellom Atlanterhavet og Pyreenene er det langt mellom fancy, schmancy slottene. Derimot kan man finne kule og karakteristiske hvitviner med vokspreget fruktighet (tenk hint av honning), livlig syre og litt syltet, likefullt frisk fruktighet. Artige viner som fortjener et større publikum. Denne rakkeren har nok konsentrasjon til også å by fårikålen opp til dans - som likeverdig partner.

For de øltørste er anbefalingen den økologiske Maddam Porte Romane Blonde fra Chablis i Burgund. En balansert blonde ale med kremet og fyldig munnfølelse - som har humlefriskheten men samtidig ikke er for bitter i møtet med fårikålen. (84,90, 50cl). Et treffsikkert og anvendelig ølvalg til fårikål, blant annet.


PS! Visste du forresten at siste torsdag i september er utropt til "fårikålens dag"? Riktignok er det statlig støttet norsk kjøttindustri (Opplysningskontoret for kjøtt, nå bedre kjent som Matprat) som står bak utropingen. Men Opplysningkontoret har unektelig bred støtte i folket, og både lytterne til radioprogrammet Nitimen (OK, det var i 1972) og ikke minst regjeringen.no - har begge kåret fårikål til Norges nasjonalrett.

På utkikk etter oppskrift til fårikål. Sjekk for eksempel ut oppskriften til heiamat.no.

[tags] => Joomla\CMS\Helper\TagsHelper Object ( [tagsChanged:protected] => [replaceTags:protected] => [typeAlias] => [itemTags] => Array ( ) ) [jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [afterDisplayTitle] => [beforeDisplayContent] => [afterDisplayContent] => ) )

Vin til fårikål, er det mulig da? Ja selvsagt er det mulig.

Men tilsier ikke rotekte norsk tradisjon og kultur at man helst skal velge øl og akevitt til denne tradisjonelle matretten?

Tja. Det vil noen kanskje si, spesielt de erkekonservative blant oss. Samtidig kjennetegnes en tradisjons (og kulturs) styrke nettopp dens evne til kontinuerlig forandring. Det har en vis mann sagt en gang, og vi er helt enige med den vise mannen. Så derfor byr vi på et knippe gode vinforslag til fårikålmiddagen din. Sju slag, intet mindre - og jadda, for både husfredens og ølglade smaksløkers skyld har vi også tatt med et friskt og smaksrikt ølforslag.

Hva ser vi etter i vinen? Jo. Den "innkokte" retten som fårikål tross alt er, byr på en solid dose fett, smaksrikhet, fylde og sødme fra kålen. Og vinen må trives sammen med dette hetftige smaksorgiet. Veldig sarte og forsiktige "pingleviner" gjør ikke det - de ønsker annet selskap. Rødviner og utadvendte tanniner er heller ikke øverst på gjestelista i et slikt lag. De kan fint vente, høsten er full av anledninger for at rødvinene skal få invitasjon dumpende ned i postkassa si. Smaksrike hvite varianter derimot, med og uten bobler - det vil vi ha til fårikålen! Og vi behøver ikke være redd for litt fatpreg på fårikålvinen, det funker godt det.

SJU SLAG TIL FÅRIKÅLEN

Sprudlende og smaksrike spanske "Rolls Royce-bobler" med langt opphold på bunnfallet er som skapt til dette festmåltidet. Dette lange bunnfallsoppholdet tilfører nemlig umami til vinen, og dermed har smaksløkene dine fått en smakfull og beskyttende dørvakt som hamler opp med den rike matretten. I tillegg tilfører den musserende vinen både friskhet og bobler - som renser opp munnhulen og skjerper appetitten. → Gramona Imperial Gran Reserva Brut 2013 (275,00) gjør alt dette for deg.

En rik Burgund med friskheten i behold er heller ikke å forakte. Egentlig aldri å forakte i grunn. Den solkyssede sørburgunderen Vignes du Maynes Mâcon Clos Fourneau Chardonnay 2016 (379,00) kombinerer den fyldige, sjenerøse og modne fruktigheten med en virkelig syrefrisk rød hvit tråd gjennom det hele. Rydder opp og sitter lenge og leskende. [Alternativt finner du også en flunkende ny canadisk chardonnay i hyllene på de aller fleste polbutikker - Quails' Gate Chardonnay 2016 til 252,00 er noe ned på intensitet, men er også av det solmodne slaget med samspill fra fatkrydder, smør- og nøttetoner.]

Riesling med markert tilstedeværelse er også et meget godt valg. Vi ønsker riktignok ikke nødvendigvis de mest tropiske utgavene, ei heller de meste elegante og sarte mosel-rieslingene som danser som engler over smaksløkene. Kombinasjonen krydret intensitet, solid fylde og konsentrasjon og velintegrert syrefriskhet er derimot velkomne egenskaper. I Pfalz finner vi en av Tysklands mest sagnomsuste vinmarker, Pechstein. Fra den kommer Villa Wolf Forster Pechstein Riesling 2014 (249,00) - en vin som har nettopp disse ønskede egenskapene oppsummert på CV-en sin. Flaks for fårikålen.

Fra et "glemt" hjørne av Frankrike kommer den sexylubne syrefriskusen Lapeyre Vitatge Vielh Jurançon Sec 2013 (225,00). Det fine med et glemt hjørne som Jurancon, er at prisene er deretter - klemt inne mellom Atlanterhavet og Pyreenene er det langt mellom fancy, schmancy slottene. Derimot kan man finne kule og karakteristiske hvitviner med vokspreget fruktighet (tenk hint av honning), livlig syre og litt syltet, likefullt frisk fruktighet. Artige viner som fortjener et større publikum. Denne rakkeren har nok konsentrasjon til også å by fårikålen opp til dans - som likeverdig partner.

For de øltørste er anbefalingen den økologiske Maddam Porte Romane Blonde fra Chablis i Burgund. En balansert blonde ale med kremet og fyldig munnfølelse - som har humlefriskheten men samtidig ikke er for bitter i møtet med fårikålen. (84,90, 50cl). Et treffsikkert og anvendelig ølvalg til fårikål, blant annet.


PS! Visste du forresten at siste torsdag i september er utropt til "fårikålens dag"? Riktignok er det statlig støttet norsk kjøttindustri (Opplysningskontoret for kjøtt, nå bedre kjent som Matprat) som står bak utropingen. Men Opplysningkontoret har unektelig bred støtte i folket, og både lytterne til radioprogrammet Nitimen (OK, det var i 1972) og ikke minst regjeringen.no - har begge kåret fårikål til Norges nasjonalrett.

På utkikk etter oppskrift til fårikål. Sjekk for eksempel ut oppskriften til heiamat.no.