Din vinliste er tom.

Søk produkt

Våre Viner

×

Advarsel

Tilknytt VirtueMart-komponenten til et menypunkt
		stdClass Object
(
    [id] => 251
    [asset_id] => 330
    [title] => Vin til fårikål
    [alias] => vin-til-farikal-farikalens-dag
    [introtext] => 

Vin til fårikål, er det mulig da? Ja selvsagt er det mulig.

Men tilsier ikke rotekte norsk tradisjon og kultur at man helst skal velge øl og akevitt til denne tradisjonelle matretten?

Tja. Det vil noen kanskje si, spesielt de erkekonservative blant oss. Samtidig kjennetegnes en tradisjons (og kulturs) styrke av nettopp dens evne til kontinuerlig forandring. Det har en vis mann sagt en gang, og vi er helt enige med den vise mannen. Så derfor byr vi på et knippe gode vinforslag til fårikålmiddagen din. Sju slag, intet mindre - og jadda, for både husfredens og ølglade smaksløkers skyld har vi også tatt med et friskt og smaksrikt ølforslag.

[fulltext] =>

Hva ser vi etter i vinen? Jo. Den "innkokte" retten som fårikål tross alt er, byr på en solid dose fett, smaksrikhet, fylde og sødme fra kålen. Og vinen må trives sammen med dette hetftige smaksorgiet. Veldig sarte og forsiktige "pingleviner" gjør ikke det - de ønsker annet selskap. Rødviner og utadvendte tanniner er heller ikke øverst på gjestelista i et slikt lag. De kan fint vente, høsten er full av anledninger for at rødvinene skal få invitasjon dumpende ned i postkassa si. Smaksrike hvite varianter derimot, med og uten bobler - det vil vi ha til fårikålen! Og vi behøver ikke være redd for litt fatpreg på fårikålvinen, det funker godt det.

SJU SLAG TIL FÅRIKÅLEN

Sprudlende og smaksrike spanske "Rolls Royce-bobler" med langt opphold på bunnfallet er som skapt til dette festmåltidet. Dette lange bunnfallsoppholdet tilfører nemlig umami til vinen, og dermed har smaksløkene dine fått en smakfull og beskyttende dørvakt som hamler opp med den rike matretten. I tillegg tilfører den musserende vinen både friskhet og bobler - som renser opp munnhulen og skjerper appetitten. → den utviklede og svært komplekse Gramona III Lustros Gran Reserva 2011 gsom har tilbrakt omtrent seks år på bunnfallet, jør alt dette for deg. Til en forbløffende lav pris.

En rik og fatpreget chardonnay med friskheten i behold er heller ikke å forakte. Egentlig aldri å forakte i grunn. Den solkyssede og høyvoksende argentineren Catena Alta Chardonnay 2016 (275,00) kombinerer den fyldige, sjenerøse og modne fruktigheten med en fin og frisk frisk rød hvit tråd gjennom det hele. Krydrete sexylubb på flaske dette.
--> Lyst på å spare en hundrings samt unngå fatpreget sa du? Samtidig beholde den deilige solmodne og friske chardonnay-fruktigheten? I så fall står Sør-Afrikas svar på Fridtjof Nansen parat til å hjelpe deg - han heter Thinus Krüger, en ung fyr som lager småskalaviner til røverpriser, deriblant Fram Chardonnay 2018 (174,90) som er oppkalt etter ekspedisjonsskpiet "vårt". 

Riesling med markert tilstedeværelse er også et trygt valg. Vi ønsker riktignok ikke nødvendigvis de mest tropiske utgavene, ei heller de meste elegante og sarte variantene som danser som engler over smaksløkene. Kombinasjonen krydret intensitet, solid fylde og konsentrasjon og velintegrert syrefriskhet er derimot velkomne egenskaper. I krydderhagen i Ûrzig finnes en av Mosels aller beste vinmarker, i stubratte solrike skråninger vokser det potent og godt voksen riesling som elsker fårikål og annen rik, norsk tradisjonsmat. La Dr. Loosen Ürziger Würzgarten Riesling GG 2016 hilse på smaksløkene dine, du vil ikke bli skuffet. 349,00 på blåresept på polet.

I likhet med riesling, er også chenin blanc en drue som trives svært godt i fårikålens nærvær - spesielt hvis druene har fått vokse opp under stabile solrike forhold i det ypperste av jordsmonn. Kottabos Chenin Blanc 2018 (249,90) er en slik - med druer som har sett godt med sol i oppveksten sin i inderfileten av Stellenbosch, Sør-Afrika. Resultatet blir da en kompleks, subtil og smaksrik rasehest med crisp syrefriskhet. En solid vin med intentsitet og nerve, som medfører at den overhodet ikke vippes av pinnen med det første, ei heller av en fårikål. Trives også godt i karaffelen 15-30 minutter før servering.

Hvem liker vel ikke litt "skin contact", eller oransjevin som det kalles her til lands? OK, riktignok er det kanskje ikke 100% (110% hvis du er reality TV-deltaker) hvermannsen ennå, men disse hvitvinene som er laget som en rødvin (altså gjæret sammen med drueskallet) kan sitte som et skudd til fårikålen. Bare pass på at det er godt med smaksrik fruktighet til å balansere den tørre bitterheten - slik som biodynamiske Heinrich Graue Freyheit 2017 (335,00) gjør. Et artig (og kanskje utfordrende) bekjentskap kan vi love.

For de øltørste er anbefalingen den økologiske Maddam Porte Romane Blonde fra Chablis i Burgund. En balansert blonde ale med kremet og fyldig munnfølelse - som har humlefriskheten men samtidig ikke er for bitter i møtet med fårikålen. (59,90, 33cl). Et treffsikkert og anvendelig ølvalg til fårikål, blant annet.

[Insisterer du på rødvin, eller venter du gjester som gjør det. Sving innom Italia-hylla på polet og plukk med deg den saftige og lette Gorgo Bardolino 2018 (139,90) - en myk vin som spiller på frukt og friskhet.]


PS! Visste du forresten at siste torsdag i september er utropt til "fårikålens dag"? Riktignok er det statlig støttet norsk kjøttindustri (Opplysningskontoret for kjøtt, nå bedre kjent som Matprat) som står bak utropingen. Men Opplysningkontoret har unektelig bred støtte i folket, og både lytterne til radioprogrammet Nitimen (OK, det var i 1972) og ikke minst regjeringen.no - har begge kåret fårikål til Norges nasjonalrett.

På utkikk etter oppskrift til fårikål. Sjekk for eksempel ut oppskriften til heiamat.no.

[state] => 1 [catid] => 42 [created] => 2019-08-30 07:38:57 [created_by] => 482 [created_by_alias] => [modified] => 2019-09-12 13:08:42 [modified_by] => 482 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [publish_up] => 2017-09-28 06:39:40 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [images] => {"image_intro":"images\/nyheter\/20170927_f\u00e5rik\u00e5l\/f\u00e5rik\u00e5l_600.jpg","float_intro":"none","image_intro_alt":"","image_intro_caption":"","image_fulltext":"","float_fulltext":"","image_fulltext_alt":"","image_fulltext_caption":""} [urls] => {"urla":"http:\/\/heiamat.no\/2016\/09\/23\/hostens-farikal\/","urlatext":"foto: heiamat.no \/ vin til f\u00e5rik\u00e5l","targeta":"1","urlb":false,"urlbtext":"","targetb":"","urlc":false,"urlctext":"","targetc":""} [attribs] => {"article_layout":"","show_title":"","link_titles":"","show_tags":"","show_intro":"","info_block_position":"","info_block_show_title":"","show_category":"","link_category":"","show_parent_category":"","link_parent_category":"","show_associations":"","show_author":"","link_author":"","show_create_date":"","show_modify_date":"","show_publish_date":"","show_item_navigation":"","show_icons":"","show_print_icon":"","show_email_icon":"","show_vote":"","show_hits":"","show_noauth":"","urls_position":"","alternative_readmore":"","article_page_title":"","show_publishing_options":"","show_article_options":"","show_urls_images_backend":"","show_urls_images_frontend":""} [version] => 47 [ordering] => 5 [metakey] => drikke til fårikål 2019, hvitvin til fårikål, vin til fårikål, champagne til fårikål, øl til fårikål, musserende til fårikål, rødvin til fårikål, fårikålens dag [metadesc] => Vin til fårikål - selveste nasjonalretten? Ja, absolutt. Fullt mulig det! Vi gir deg sju ulike muligheter for fremtidige fårikåfester - deriblant en leskende øl med personlighet! [access] => 1 [hits] => 5311 [metadata] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [robots] => [author] => [rights] => [xreference] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [featured] => 1 [language] => * [xreference] => [category_title] => Nyheter [category_alias] => nyheter [category_access] => 1 [author] => Gunnar Skoglund [parent_title] => ROOT [parent_id] => 1 [parent_route] => [parent_alias] => root [rating] => [rating_count] => [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [article_layout] => _:default [show_title] => 1 [link_titles] => 0 [show_intro] => 1 [info_block_position] => 0 [show_category] => 0 [link_category] => 0 [show_parent_category] => 0 [link_parent_category] => 0 [show_author] => 0 [link_author] => 0 [show_create_date] => 0 [show_modify_date] => 0 [show_publish_date] => 0 [show_item_navigation] => 0 [show_vote] => 0 [show_readmore] => 0 [show_readmore_title] => 0 [readmore_limit] => 100 [show_tags] => 1 [show_icons] => 0 [show_print_icon] => 0 [show_email_icon] => 0 [show_hits] => 0 [show_noauth] => 0 [urls_position] => 0 [show_publishing_options] => 1 [show_article_options] => 1 [save_history] => 0 [history_limit] => 10 [show_urls_images_frontend] => 0 [show_urls_images_backend] => 1 [targeta] => 0 [targetb] => 0 [targetc] => 0 [float_intro] => right [float_fulltext] => right [category_layout] => _:blog [show_category_heading_title_text] => 0 [show_category_title] => 0 [show_description] => 0 [show_description_image] => 0 [maxLevel] => -1 [show_empty_categories] => 0 [show_no_articles] => 0 [show_subcat_desc] => 0 [show_cat_num_articles] => 0 [show_cat_tags] => 1 [show_base_description] => 1 [maxLevelcat] => -1 [show_empty_categories_cat] => 0 [show_subcat_desc_cat] => 1 [show_cat_num_articles_cat] => 1 [num_leading_articles] => 100 [num_intro_articles] => 0 [num_columns] => 1 [num_links] => 0 [multi_column_order] => 0 [show_subcategory_content] => -1 [show_pagination_limit] => 1 [filter_field] => hide [show_headings] => 1 [list_show_date] => 0 [date_format] => [list_show_hits] => 1 [list_show_author] => 1 [orderby_pri] => none [orderby_sec] => rdate [order_date] => created [show_pagination] => 1 [show_pagination_results] => 1 [show_featured] => show [show_feed_link] => 0 [feed_summary] => 0 [feed_show_readmore] => 0 [show_page_heading] => 0 [layout_type] => blog [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [secure] => 0 [page_title] => Nyheter [page_description] => test [page_rights] => [robots] => [access-view] => 1 ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [tagLayout] => Joomla\CMS\Layout\FileLayout Object ( [layoutId:protected] => joomla.content.tags [basePath:protected] => [fullPath:protected] => [includePaths:protected] => Array ( ) [options:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [component] => com_content [client] => 0 ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [data:protected] => Array ( ) [debugMessages:protected] => Array ( ) ) [slug] => 251:vin-til-farikal-farikalens-dag [catslug] => 42:nyheter [parent_slug] => [readmore_link] => /nyheter/251-vin-til-farikal-farikalens-dag [text] =>

Vin til fårikål, er det mulig da? Ja selvsagt er det mulig.

Men tilsier ikke rotekte norsk tradisjon og kultur at man helst skal velge øl og akevitt til denne tradisjonelle matretten?

Tja. Det vil noen kanskje si, spesielt de erkekonservative blant oss. Samtidig kjennetegnes en tradisjons (og kulturs) styrke av nettopp dens evne til kontinuerlig forandring. Det har en vis mann sagt en gang, og vi er helt enige med den vise mannen. Så derfor byr vi på et knippe gode vinforslag til fårikålmiddagen din. Sju slag, intet mindre - og jadda, for både husfredens og ølglade smaksløkers skyld har vi også tatt med et friskt og smaksrikt ølforslag.

Hva ser vi etter i vinen? Jo. Den "innkokte" retten som fårikål tross alt er, byr på en solid dose fett, smaksrikhet, fylde og sødme fra kålen. Og vinen må trives sammen med dette hetftige smaksorgiet. Veldig sarte og forsiktige "pingleviner" gjør ikke det - de ønsker annet selskap. Rødviner og utadvendte tanniner er heller ikke øverst på gjestelista i et slikt lag. De kan fint vente, høsten er full av anledninger for at rødvinene skal få invitasjon dumpende ned i postkassa si. Smaksrike hvite varianter derimot, med og uten bobler - det vil vi ha til fårikålen! Og vi behøver ikke være redd for litt fatpreg på fårikålvinen, det funker godt det.

SJU SLAG TIL FÅRIKÅLEN

Sprudlende og smaksrike spanske "Rolls Royce-bobler" med langt opphold på bunnfallet er som skapt til dette festmåltidet. Dette lange bunnfallsoppholdet tilfører nemlig umami til vinen, og dermed har smaksløkene dine fått en smakfull og beskyttende dørvakt som hamler opp med den rike matretten. I tillegg tilfører den musserende vinen både friskhet og bobler - som renser opp munnhulen og skjerper appetitten. → den utviklede og svært komplekse Gramona III Lustros Gran Reserva 2011 gsom har tilbrakt omtrent seks år på bunnfallet, jør alt dette for deg. Til en forbløffende lav pris.

En rik og fatpreget chardonnay med friskheten i behold er heller ikke å forakte. Egentlig aldri å forakte i grunn. Den solkyssede og høyvoksende argentineren Catena Alta Chardonnay 2016 (275,00) kombinerer den fyldige, sjenerøse og modne fruktigheten med en fin og frisk frisk rød hvit tråd gjennom det hele. Krydrete sexylubb på flaske dette.
--> Lyst på å spare en hundrings samt unngå fatpreget sa du? Samtidig beholde den deilige solmodne og friske chardonnay-fruktigheten? I så fall står Sør-Afrikas svar på Fridtjof Nansen parat til å hjelpe deg - han heter Thinus Krüger, en ung fyr som lager småskalaviner til røverpriser, deriblant Fram Chardonnay 2018 (174,90) som er oppkalt etter ekspedisjonsskpiet "vårt". 

Riesling med markert tilstedeværelse er også et trygt valg. Vi ønsker riktignok ikke nødvendigvis de mest tropiske utgavene, ei heller de meste elegante og sarte variantene som danser som engler over smaksløkene. Kombinasjonen krydret intensitet, solid fylde og konsentrasjon og velintegrert syrefriskhet er derimot velkomne egenskaper. I krydderhagen i Ûrzig finnes en av Mosels aller beste vinmarker, i stubratte solrike skråninger vokser det potent og godt voksen riesling som elsker fårikål og annen rik, norsk tradisjonsmat. La Dr. Loosen Ürziger Würzgarten Riesling GG 2016 hilse på smaksløkene dine, du vil ikke bli skuffet. 349,00 på blåresept på polet.

I likhet med riesling, er også chenin blanc en drue som trives svært godt i fårikålens nærvær - spesielt hvis druene har fått vokse opp under stabile solrike forhold i det ypperste av jordsmonn. Kottabos Chenin Blanc 2018 (249,90) er en slik - med druer som har sett godt med sol i oppveksten sin i inderfileten av Stellenbosch, Sør-Afrika. Resultatet blir da en kompleks, subtil og smaksrik rasehest med crisp syrefriskhet. En solid vin med intentsitet og nerve, som medfører at den overhodet ikke vippes av pinnen med det første, ei heller av en fårikål. Trives også godt i karaffelen 15-30 minutter før servering.

Hvem liker vel ikke litt "skin contact", eller oransjevin som det kalles her til lands? OK, riktignok er det kanskje ikke 100% (110% hvis du er reality TV-deltaker) hvermannsen ennå, men disse hvitvinene som er laget som en rødvin (altså gjæret sammen med drueskallet) kan sitte som et skudd til fårikålen. Bare pass på at det er godt med smaksrik fruktighet til å balansere den tørre bitterheten - slik som biodynamiske Heinrich Graue Freyheit 2017 (335,00) gjør. Et artig (og kanskje utfordrende) bekjentskap kan vi love.

For de øltørste er anbefalingen den økologiske Maddam Porte Romane Blonde fra Chablis i Burgund. En balansert blonde ale med kremet og fyldig munnfølelse - som har humlefriskheten men samtidig ikke er for bitter i møtet med fårikålen. (59,90, 33cl). Et treffsikkert og anvendelig ølvalg til fårikål, blant annet.

[Insisterer du på rødvin, eller venter du gjester som gjør det. Sving innom Italia-hylla på polet og plukk med deg den saftige og lette Gorgo Bardolino 2018 (139,90) - en myk vin som spiller på frukt og friskhet.]


PS! Visste du forresten at siste torsdag i september er utropt til "fårikålens dag"? Riktignok er det statlig støttet norsk kjøttindustri (Opplysningskontoret for kjøtt, nå bedre kjent som Matprat) som står bak utropingen. Men Opplysningkontoret har unektelig bred støtte i folket, og både lytterne til radioprogrammet Nitimen (OK, det var i 1972) og ikke minst regjeringen.no - har begge kåret fårikål til Norges nasjonalrett.

På utkikk etter oppskrift til fårikål. Sjekk for eksempel ut oppskriften til heiamat.no.

[tags] => Joomla\CMS\Helper\TagsHelper Object ( [tagsChanged:protected] => [replaceTags:protected] => [typeAlias] => [itemTags] => Array ( ) ) [jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [afterDisplayTitle] => [beforeDisplayContent] => [afterDisplayContent] => ) )

Vin til fårikål, er det mulig da? Ja selvsagt er det mulig.

Men tilsier ikke rotekte norsk tradisjon og kultur at man helst skal velge øl og akevitt til denne tradisjonelle matretten?

Tja. Det vil noen kanskje si, spesielt de erkekonservative blant oss. Samtidig kjennetegnes en tradisjons (og kulturs) styrke av nettopp dens evne til kontinuerlig forandring. Det har en vis mann sagt en gang, og vi er helt enige med den vise mannen. Så derfor byr vi på et knippe gode vinforslag til fårikålmiddagen din. Sju slag, intet mindre - og jadda, for både husfredens og ølglade smaksløkers skyld har vi også tatt med et friskt og smaksrikt ølforslag.

Hva ser vi etter i vinen? Jo. Den "innkokte" retten som fårikål tross alt er, byr på en solid dose fett, smaksrikhet, fylde og sødme fra kålen. Og vinen må trives sammen med dette hetftige smaksorgiet. Veldig sarte og forsiktige "pingleviner" gjør ikke det - de ønsker annet selskap. Rødviner og utadvendte tanniner er heller ikke øverst på gjestelista i et slikt lag. De kan fint vente, høsten er full av anledninger for at rødvinene skal få invitasjon dumpende ned i postkassa si. Smaksrike hvite varianter derimot, med og uten bobler - det vil vi ha til fårikålen! Og vi behøver ikke være redd for litt fatpreg på fårikålvinen, det funker godt det.

SJU SLAG TIL FÅRIKÅLEN

Sprudlende og smaksrike spanske "Rolls Royce-bobler" med langt opphold på bunnfallet er som skapt til dette festmåltidet. Dette lange bunnfallsoppholdet tilfører nemlig umami til vinen, og dermed har smaksløkene dine fått en smakfull og beskyttende dørvakt som hamler opp med den rike matretten. I tillegg tilfører den musserende vinen både friskhet og bobler - som renser opp munnhulen og skjerper appetitten. → den utviklede og svært komplekse Gramona III Lustros Gran Reserva 2011 gsom har tilbrakt omtrent seks år på bunnfallet, jør alt dette for deg. Til en forbløffende lav pris.

En rik og fatpreget chardonnay med friskheten i behold er heller ikke å forakte. Egentlig aldri å forakte i grunn. Den solkyssede og høyvoksende argentineren Catena Alta Chardonnay 2016 (275,00) kombinerer den fyldige, sjenerøse og modne fruktigheten med en fin og frisk frisk rød hvit tråd gjennom det hele. Krydrete sexylubb på flaske dette.
--> Lyst på å spare en hundrings samt unngå fatpreget sa du? Samtidig beholde den deilige solmodne og friske chardonnay-fruktigheten? I så fall står Sør-Afrikas svar på Fridtjof Nansen parat til å hjelpe deg - han heter Thinus Krüger, en ung fyr som lager småskalaviner til røverpriser, deriblant Fram Chardonnay 2018 (174,90) som er oppkalt etter ekspedisjonsskpiet "vårt". 

Riesling med markert tilstedeværelse er også et trygt valg. Vi ønsker riktignok ikke nødvendigvis de mest tropiske utgavene, ei heller de meste elegante og sarte variantene som danser som engler over smaksløkene. Kombinasjonen krydret intensitet, solid fylde og konsentrasjon og velintegrert syrefriskhet er derimot velkomne egenskaper. I krydderhagen i Ûrzig finnes en av Mosels aller beste vinmarker, i stubratte solrike skråninger vokser det potent og godt voksen riesling som elsker fårikål og annen rik, norsk tradisjonsmat. La Dr. Loosen Ürziger Würzgarten Riesling GG 2016 hilse på smaksløkene dine, du vil ikke bli skuffet. 349,00 på blåresept på polet.

I likhet med riesling, er også chenin blanc en drue som trives svært godt i fårikålens nærvær - spesielt hvis druene har fått vokse opp under stabile solrike forhold i det ypperste av jordsmonn. Kottabos Chenin Blanc 2018 (249,90) er en slik - med druer som har sett godt med sol i oppveksten sin i inderfileten av Stellenbosch, Sør-Afrika. Resultatet blir da en kompleks, subtil og smaksrik rasehest med crisp syrefriskhet. En solid vin med intentsitet og nerve, som medfører at den overhodet ikke vippes av pinnen med det første, ei heller av en fårikål. Trives også godt i karaffelen 15-30 minutter før servering.

Hvem liker vel ikke litt "skin contact", eller oransjevin som det kalles her til lands? OK, riktignok er det kanskje ikke 100% (110% hvis du er reality TV-deltaker) hvermannsen ennå, men disse hvitvinene som er laget som en rødvin (altså gjæret sammen med drueskallet) kan sitte som et skudd til fårikålen. Bare pass på at det er godt med smaksrik fruktighet til å balansere den tørre bitterheten - slik som biodynamiske Heinrich Graue Freyheit 2017 (335,00) gjør. Et artig (og kanskje utfordrende) bekjentskap kan vi love.

For de øltørste er anbefalingen den økologiske Maddam Porte Romane Blonde fra Chablis i Burgund. En balansert blonde ale med kremet og fyldig munnfølelse - som har humlefriskheten men samtidig ikke er for bitter i møtet med fårikålen. (59,90, 33cl). Et treffsikkert og anvendelig ølvalg til fårikål, blant annet.

[Insisterer du på rødvin, eller venter du gjester som gjør det. Sving innom Italia-hylla på polet og plukk med deg den saftige og lette Gorgo Bardolino 2018 (139,90) - en myk vin som spiller på frukt og friskhet.]


PS! Visste du forresten at siste torsdag i september er utropt til "fårikålens dag"? Riktignok er det statlig støttet norsk kjøttindustri (Opplysningskontoret for kjøtt, nå bedre kjent som Matprat) som står bak utropingen. Men Opplysningkontoret har unektelig bred støtte i folket, og både lytterne til radioprogrammet Nitimen (OK, det var i 1972) og ikke minst regjeringen.no - har begge kåret fårikål til Norges nasjonalrett.

På utkikk etter oppskrift til fårikål. Sjekk for eksempel ut oppskriften til heiamat.no.