Din vinliste er tom.

Søk produkt

Våre Viner

×

Advarsel

Tilknytt VirtueMart-komponenten til et menypunkt
		stdClass Object
(
    [id] => 187
    [asset_id] => 224
    [title] => Veien til Argentina
    [alias] => veien-til-argentina
    [introtext] => 

Veien til Argentina 33

Med nesen dypt begravet i David Bird’s ”Understanding wine technology” sitter Henrik på flyet over Atlanteren på vei hjem fra Argentina. Han forsøker å fordøye inntrykkene og alt han har lært om jordsmonn, ”soil pits”, Malbec og Andesfjellene i løpet av de siste dagene i Mendoza. 

[fulltext] =>

Tekst og foto: Liora Levi

Henrik Dahl Jahnsen var knapt nok tørr bak ørene før han kastet seg inn i restaurantlivet. Fra barnsben av ville han bli kokk, og da han i konfirmasjonsgave av en filletante fikk et heldags matkurs på kjøkkenet hos Bølgen & Moi i Kristiansand var det gjort. Han jobbet for Bølgen som ekstrahjelp de første årene mens han tok kokk- og servitørfagbrev. Læretiden ble selvsagt tilbrakt på samme sted, og da han i 2011 endelig var ferdig utdannet kokk ble det et 7 ukers opphold på stjernerestaurant i Cognac.

Vininteressen ble også vekket i restaurantsammenheng. ”Det har jeg fortalt om så mange ganger at snart må vel folk være lei av å høre Chablis historien min”. Henriks sørlandsdialekt er musikk i mine ører, og han er fanatisk opptatt av alt som er lokalt både av mat og drikke.

Med utsikt over Ny Hellesund er 9 viner stilt opp og Henrik lukter, smaker, gurgler, spytter og skriver så blekket spruter. Han har fått en vin i glasset som overrasker. Dette er ikke en Chardonnay vi forbinder med Nye Verden. Den er elegant, den er mineralsk med et flott urtepreg. Hadde dette blitt servert blindt hadde tankene gått direkte til Europa.

White Stones og White Bones er to helt unike viner laget på Chardonnay fra utvalgte parseller i vinmarken ”Adrianna” i distriktet Tupungato i Uco Valley. Prosjektet ble startet i 2004 og første årgang av vinene ble sluppet i 2009. Kun 300 flasker produseres av hver.

Veien til Argentina 24

 

Fast forward 3 måneder. Henrik og undertegnede er på vei til Argentina, vi skal besøke Catena Zapata og se hvor og hvordan druene dyrkes, plukkes og vinifiseres. VM står i Argentina i april og det er viktig for Henrik å få følelsen av landet, kulturen, maten og vinen i forkant av konkurransen.

En hel dag vies vinmarkene, hovedsakelig i Uco Valley. Regnet pøser ned og kameraet mitt skriker etter regnfrakk. Det samme gjør mine gjennomvåte joggesko. Dårlig planlegging. Henrik ser ut til å være vanntett der han rusler rundt blant Chardonnay og Malbec vinranker. Presset begynner nok å kjennes på kroppen, det er mye som skal inn i kunnskapsdatabasen før både NM og VM.

Vi er fremme ved de såkalte ”soil pits”. White Stones er laget på stokker som vokser der det er rikt med rund slipte steiner dekket med kalsium karbonat. Her trenger røttene dypt ned mellom steinene for å hente næring fra jordlagene lenger ned. Jordsmonnet i White Bones består lagvis av sand, kalkstein og større stein i bunnen. Vi får klatre ned i jordhullet og se med egne øyne hvordan røttene strekker seg ned i dypet. De ulike lagene av sand og stein er fascinerende. Agronom og vinmarksansvarlig Luis graver dypere og forklarer inngående. Man merker forskjell på vininteresserte og vinnerder i en slik setting. Henrik lytter og stikker hodet mer eller mindre inn blant steinene, det er tydelig at han suger til seg kunnskapen.

Neste dag er det tid for å lære mer om vinifikasjons-biten. Solen titter frem i det vi ankommer, og nordmennene forsinker hele dagen med en god halvtime for fotosession i vinmarken utenfor Catena’s imponerende pyramideformede vineri. Nesti, sjefsvinmakeren, er tålmodig og lærer oss at de nye skuddene er fulle av syre og smaker friskt.

Før vi setter i gang tar Ramiro oss med på en runde i lagringsfasilitetene og forteller historien om Catena. Nicolás Catena er 3 generasjon i Argentina. Hans bestefar, Nicola, innvandret fra Italia i 1898 og plantet sine første vinmarker allerede i 1902. Men det var først når barnebarnet kom til pers at det ble fart på saker og ting. I dag er Nicolás Catena høyt respektert og ansett som en av Argentinas fremste pionerer innen vinbransjen.  Han ble kåret til ”Man of the Year” av Decanter i 2009 for å ha endret hele Argentinas vinindustri til det bedre ved hjelp av radikale avgjørelser om beplanting og ved hjelp av forskning.

Laura Catena, Nicolás’ datter, har tatt over stafettpinnen, men ikke før hun utdannet seg til lege og professor. Hun jobber i dag som lege på et sykehus i San Fransisco, hvor hun bor med familien sin. Men hun pendler til Mendoza månedlig for å se til at alt er som det skal på vineriet og i vinmarkene. Her i mellom reiser hun verden rundt som ambassadør for Catena Zapata. Noen mennesker har virkelig fått innvilget 35 timer i døgnet.

Så er det tid for litt praksis. Vi får lov til å prøve oss som vinmakere. 5 flasker stilles opp foran oss, viner fra Catenas ulike vinmarker skal blendes. Vi får utdelt målebeger og pipetter, det gjelder å være nøye på milliliteren for å få til best mulig blend. Prosentandelene noteres systematisk. Henrik sin vin var suveren, det er ikke første gang han prøver seg på dette. Og også sist gang var jeg til stedet. Han fikk den gang også berømmelse for å lage den beste vinen. Kanskje er det her fremtiden ligger for vår kjære sørlending?

Etter en lang dag med mye informasjon og ny kunnskap forlater vi vineriet, men ikke uten våre respektive viner. I løpet av timene etter ”blending-sessionen” vår har notatene blitt gjennomgått og en flaske av hver vin blitt blendet, tappet og fått etikett med navnene våre på. Et minne for livet, denne flaska går rett i vinskapet.

Vi er tilbake på flyet med kurs østover, jeg spør Henrik om han er nervøs? Ja, det er klart jeg er nervøs. Men på en annen side så kan jeg ikke gjøre annet enn mitt beste, så får vi håpe det tar meg langt nok, sier han med et glimt i øyet. 

[state] => 1 [catid] => 34 [created] => 2016-01-28 19:13:19 [created_by] => 228 [created_by_alias] => [modified] => 2016-01-28 19:15:45 [modified_by] => 228 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [publish_up] => 2016-01-28 19:13:19 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [images] => {"image_intro":"","float_intro":"","image_intro_alt":"","image_intro_caption":"","image_fulltext":"","float_fulltext":"","image_fulltext_alt":"","image_fulltext_caption":""} [urls] => {"urla":false,"urlatext":"","targeta":"","urlb":false,"urlbtext":"","targetb":"","urlc":false,"urlctext":"","targetc":""} [attribs] => {"show_title":"","link_titles":"","show_tags":"","show_intro":"","info_block_position":"","show_category":"","link_category":"","show_parent_category":"","link_parent_category":"","show_author":"","link_author":"","show_create_date":"","show_modify_date":"","show_publish_date":"","show_item_navigation":"","show_icons":"","show_print_icon":"","show_email_icon":"","show_vote":"","show_hits":"","show_noauth":"","urls_position":"","alternative_readmore":"","article_layout":"","show_publishing_options":"","show_article_options":"","show_urls_images_backend":"","show_urls_images_frontend":""} [version] => 3 [ordering] => 15 [metakey] => [metadesc] => [access] => 1 [hits] => 1540 [metadata] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [robots] => [author] => [rights] => [xreference] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [featured] => 1 [language] => * [xreference] => [category_title] => Produktnytt [category_alias] => produktnytt [category_access] => 1 [author] => Anne Langås [parent_title] => Nyheter [parent_id] => 42 [parent_route] => nyheter [parent_alias] => nyheter [rating] => [rating_count] => [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [article_layout] => _:default [show_title] => 1 [link_titles] => 0 [show_intro] => 1 [info_block_position] => 0 [show_category] => 0 [link_category] => 0 [show_parent_category] => 0 [link_parent_category] => 0 [show_author] => 0 [link_author] => 0 [show_create_date] => 0 [show_modify_date] => 0 [show_publish_date] => 0 [show_item_navigation] => 0 [show_vote] => 0 [show_readmore] => 0 [show_readmore_title] => 0 [readmore_limit] => 100 [show_tags] => 1 [show_icons] => 0 [show_print_icon] => 0 [show_email_icon] => 0 [show_hits] => 0 [show_noauth] => 0 [urls_position] => 0 [show_publishing_options] => 1 [show_article_options] => 1 [save_history] => 0 [history_limit] => 10 [show_urls_images_frontend] => 0 [show_urls_images_backend] => 1 [targeta] => 0 [targetb] => 0 [targetc] => 0 [float_intro] => right [float_fulltext] => right [category_layout] => _:blog [show_category_heading_title_text] => 0 [show_category_title] => 0 [show_description] => 0 [show_description_image] => 0 [maxLevel] => -1 [show_empty_categories] => 0 [show_no_articles] => 0 [show_subcat_desc] => 0 [show_cat_num_articles] => 0 [show_cat_tags] => 1 [show_base_description] => 1 [maxLevelcat] => -1 [show_empty_categories_cat] => 0 [show_subcat_desc_cat] => 1 [show_cat_num_articles_cat] => 1 [num_leading_articles] => 100 [num_intro_articles] => 0 [num_columns] => 1 [num_links] => 0 [multi_column_order] => 0 [show_subcategory_content] => -1 [show_pagination_limit] => 1 [filter_field] => hide [show_headings] => 1 [list_show_date] => 0 [date_format] => [list_show_hits] => 1 [list_show_author] => 1 [orderby_pri] => none [orderby_sec] => rdate [order_date] => created [show_pagination] => 1 [show_pagination_results] => 1 [show_featured] => show [show_feed_link] => 0 [feed_summary] => 0 [feed_show_readmore] => 0 [show_page_heading] => 0 [layout_type] => blog [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [secure] => 0 [page_title] => Nyheter [page_description] => test [page_rights] => [robots] => [access-view] => 1 ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [tagLayout] => JLayoutFile Object ( [layoutId:protected] => joomla.content.tags [basePath:protected] => [fullPath:protected] => [includePaths:protected] => Array ( ) [options:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [component] => com_content [client] => 0 ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [data:protected] => Array ( ) [debugMessages:protected] => Array ( ) ) [slug] => 187:veien-til-argentina [catslug] => 34:produktnytt [parent_slug] => 42:nyheter [readmore_link] => /nyheter/34-produktnytt/187-veien-til-argentina [text] =>

Veien til Argentina 33

Med nesen dypt begravet i David Bird’s ”Understanding wine technology” sitter Henrik på flyet over Atlanteren på vei hjem fra Argentina. Han forsøker å fordøye inntrykkene og alt han har lært om jordsmonn, ”soil pits”, Malbec og Andesfjellene i løpet av de siste dagene i Mendoza. 

Tekst og foto: Liora Levi

Henrik Dahl Jahnsen var knapt nok tørr bak ørene før han kastet seg inn i restaurantlivet. Fra barnsben av ville han bli kokk, og da han i konfirmasjonsgave av en filletante fikk et heldags matkurs på kjøkkenet hos Bølgen & Moi i Kristiansand var det gjort. Han jobbet for Bølgen som ekstrahjelp de første årene mens han tok kokk- og servitørfagbrev. Læretiden ble selvsagt tilbrakt på samme sted, og da han i 2011 endelig var ferdig utdannet kokk ble det et 7 ukers opphold på stjernerestaurant i Cognac.

Vininteressen ble også vekket i restaurantsammenheng. ”Det har jeg fortalt om så mange ganger at snart må vel folk være lei av å høre Chablis historien min”. Henriks sørlandsdialekt er musikk i mine ører, og han er fanatisk opptatt av alt som er lokalt både av mat og drikke.

Med utsikt over Ny Hellesund er 9 viner stilt opp og Henrik lukter, smaker, gurgler, spytter og skriver så blekket spruter. Han har fått en vin i glasset som overrasker. Dette er ikke en Chardonnay vi forbinder med Nye Verden. Den er elegant, den er mineralsk med et flott urtepreg. Hadde dette blitt servert blindt hadde tankene gått direkte til Europa.

White Stones og White Bones er to helt unike viner laget på Chardonnay fra utvalgte parseller i vinmarken ”Adrianna” i distriktet Tupungato i Uco Valley. Prosjektet ble startet i 2004 og første årgang av vinene ble sluppet i 2009. Kun 300 flasker produseres av hver.

Veien til Argentina 24

 

Fast forward 3 måneder. Henrik og undertegnede er på vei til Argentina, vi skal besøke Catena Zapata og se hvor og hvordan druene dyrkes, plukkes og vinifiseres. VM står i Argentina i april og det er viktig for Henrik å få følelsen av landet, kulturen, maten og vinen i forkant av konkurransen.

En hel dag vies vinmarkene, hovedsakelig i Uco Valley. Regnet pøser ned og kameraet mitt skriker etter regnfrakk. Det samme gjør mine gjennomvåte joggesko. Dårlig planlegging. Henrik ser ut til å være vanntett der han rusler rundt blant Chardonnay og Malbec vinranker. Presset begynner nok å kjennes på kroppen, det er mye som skal inn i kunnskapsdatabasen før både NM og VM.

Vi er fremme ved de såkalte ”soil pits”. White Stones er laget på stokker som vokser der det er rikt med rund slipte steiner dekket med kalsium karbonat. Her trenger røttene dypt ned mellom steinene for å hente næring fra jordlagene lenger ned. Jordsmonnet i White Bones består lagvis av sand, kalkstein og større stein i bunnen. Vi får klatre ned i jordhullet og se med egne øyne hvordan røttene strekker seg ned i dypet. De ulike lagene av sand og stein er fascinerende. Agronom og vinmarksansvarlig Luis graver dypere og forklarer inngående. Man merker forskjell på vininteresserte og vinnerder i en slik setting. Henrik lytter og stikker hodet mer eller mindre inn blant steinene, det er tydelig at han suger til seg kunnskapen.

Neste dag er det tid for å lære mer om vinifikasjons-biten. Solen titter frem i det vi ankommer, og nordmennene forsinker hele dagen med en god halvtime for fotosession i vinmarken utenfor Catena’s imponerende pyramideformede vineri. Nesti, sjefsvinmakeren, er tålmodig og lærer oss at de nye skuddene er fulle av syre og smaker friskt.

Før vi setter i gang tar Ramiro oss med på en runde i lagringsfasilitetene og forteller historien om Catena. Nicolás Catena er 3 generasjon i Argentina. Hans bestefar, Nicola, innvandret fra Italia i 1898 og plantet sine første vinmarker allerede i 1902. Men det var først når barnebarnet kom til pers at det ble fart på saker og ting. I dag er Nicolás Catena høyt respektert og ansett som en av Argentinas fremste pionerer innen vinbransjen.  Han ble kåret til ”Man of the Year” av Decanter i 2009 for å ha endret hele Argentinas vinindustri til det bedre ved hjelp av radikale avgjørelser om beplanting og ved hjelp av forskning.

Laura Catena, Nicolás’ datter, har tatt over stafettpinnen, men ikke før hun utdannet seg til lege og professor. Hun jobber i dag som lege på et sykehus i San Fransisco, hvor hun bor med familien sin. Men hun pendler til Mendoza månedlig for å se til at alt er som det skal på vineriet og i vinmarkene. Her i mellom reiser hun verden rundt som ambassadør for Catena Zapata. Noen mennesker har virkelig fått innvilget 35 timer i døgnet.

Så er det tid for litt praksis. Vi får lov til å prøve oss som vinmakere. 5 flasker stilles opp foran oss, viner fra Catenas ulike vinmarker skal blendes. Vi får utdelt målebeger og pipetter, det gjelder å være nøye på milliliteren for å få til best mulig blend. Prosentandelene noteres systematisk. Henrik sin vin var suveren, det er ikke første gang han prøver seg på dette. Og også sist gang var jeg til stedet. Han fikk den gang også berømmelse for å lage den beste vinen. Kanskje er det her fremtiden ligger for vår kjære sørlending?

Etter en lang dag med mye informasjon og ny kunnskap forlater vi vineriet, men ikke uten våre respektive viner. I løpet av timene etter ”blending-sessionen” vår har notatene blitt gjennomgått og en flaske av hver vin blitt blendet, tappet og fått etikett med navnene våre på. Et minne for livet, denne flaska går rett i vinskapet.

Vi er tilbake på flyet med kurs østover, jeg spør Henrik om han er nervøs? Ja, det er klart jeg er nervøs. Men på en annen side så kan jeg ikke gjøre annet enn mitt beste, så får vi håpe det tar meg langt nok, sier han med et glimt i øyet. 

[tags] => JHelperTags Object ( [tagsChanged:protected] => [replaceTags:protected] => [typeAlias] => [itemTags] => Array ( ) ) [jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [afterDisplayTitle] => [beforeDisplayContent] => [afterDisplayContent] => ) )

Veien til Argentina 33

Med nesen dypt begravet i David Bird’s ”Understanding wine technology” sitter Henrik på flyet over Atlanteren på vei hjem fra Argentina. Han forsøker å fordøye inntrykkene og alt han har lært om jordsmonn, ”soil pits”, Malbec og Andesfjellene i løpet av de siste dagene i Mendoza. 

Tekst og foto: Liora Levi

Henrik Dahl Jahnsen var knapt nok tørr bak ørene før han kastet seg inn i restaurantlivet. Fra barnsben av ville han bli kokk, og da han i konfirmasjonsgave av en filletante fikk et heldags matkurs på kjøkkenet hos Bølgen & Moi i Kristiansand var det gjort. Han jobbet for Bølgen som ekstrahjelp de første årene mens han tok kokk- og servitørfagbrev. Læretiden ble selvsagt tilbrakt på samme sted, og da han i 2011 endelig var ferdig utdannet kokk ble det et 7 ukers opphold på stjernerestaurant i Cognac.

Vininteressen ble også vekket i restaurantsammenheng. ”Det har jeg fortalt om så mange ganger at snart må vel folk være lei av å høre Chablis historien min”. Henriks sørlandsdialekt er musikk i mine ører, og han er fanatisk opptatt av alt som er lokalt både av mat og drikke.

Med utsikt over Ny Hellesund er 9 viner stilt opp og Henrik lukter, smaker, gurgler, spytter og skriver så blekket spruter. Han har fått en vin i glasset som overrasker. Dette er ikke en Chardonnay vi forbinder med Nye Verden. Den er elegant, den er mineralsk med et flott urtepreg. Hadde dette blitt servert blindt hadde tankene gått direkte til Europa.

White Stones og White Bones er to helt unike viner laget på Chardonnay fra utvalgte parseller i vinmarken ”Adrianna” i distriktet Tupungato i Uco Valley. Prosjektet ble startet i 2004 og første årgang av vinene ble sluppet i 2009. Kun 300 flasker produseres av hver.

Veien til Argentina 24

 

Fast forward 3 måneder. Henrik og undertegnede er på vei til Argentina, vi skal besøke Catena Zapata og se hvor og hvordan druene dyrkes, plukkes og vinifiseres. VM står i Argentina i april og det er viktig for Henrik å få følelsen av landet, kulturen, maten og vinen i forkant av konkurransen.

En hel dag vies vinmarkene, hovedsakelig i Uco Valley. Regnet pøser ned og kameraet mitt skriker etter regnfrakk. Det samme gjør mine gjennomvåte joggesko. Dårlig planlegging. Henrik ser ut til å være vanntett der han rusler rundt blant Chardonnay og Malbec vinranker. Presset begynner nok å kjennes på kroppen, det er mye som skal inn i kunnskapsdatabasen før både NM og VM.

Vi er fremme ved de såkalte ”soil pits”. White Stones er laget på stokker som vokser der det er rikt med rund slipte steiner dekket med kalsium karbonat. Her trenger røttene dypt ned mellom steinene for å hente næring fra jordlagene lenger ned. Jordsmonnet i White Bones består lagvis av sand, kalkstein og større stein i bunnen. Vi får klatre ned i jordhullet og se med egne øyne hvordan røttene strekker seg ned i dypet. De ulike lagene av sand og stein er fascinerende. Agronom og vinmarksansvarlig Luis graver dypere og forklarer inngående. Man merker forskjell på vininteresserte og vinnerder i en slik setting. Henrik lytter og stikker hodet mer eller mindre inn blant steinene, det er tydelig at han suger til seg kunnskapen.

Neste dag er det tid for å lære mer om vinifikasjons-biten. Solen titter frem i det vi ankommer, og nordmennene forsinker hele dagen med en god halvtime for fotosession i vinmarken utenfor Catena’s imponerende pyramideformede vineri. Nesti, sjefsvinmakeren, er tålmodig og lærer oss at de nye skuddene er fulle av syre og smaker friskt.

Før vi setter i gang tar Ramiro oss med på en runde i lagringsfasilitetene og forteller historien om Catena. Nicolás Catena er 3 generasjon i Argentina. Hans bestefar, Nicola, innvandret fra Italia i 1898 og plantet sine første vinmarker allerede i 1902. Men det var først når barnebarnet kom til pers at det ble fart på saker og ting. I dag er Nicolás Catena høyt respektert og ansett som en av Argentinas fremste pionerer innen vinbransjen.  Han ble kåret til ”Man of the Year” av Decanter i 2009 for å ha endret hele Argentinas vinindustri til det bedre ved hjelp av radikale avgjørelser om beplanting og ved hjelp av forskning.

Laura Catena, Nicolás’ datter, har tatt over stafettpinnen, men ikke før hun utdannet seg til lege og professor. Hun jobber i dag som lege på et sykehus i San Fransisco, hvor hun bor med familien sin. Men hun pendler til Mendoza månedlig for å se til at alt er som det skal på vineriet og i vinmarkene. Her i mellom reiser hun verden rundt som ambassadør for Catena Zapata. Noen mennesker har virkelig fått innvilget 35 timer i døgnet.

Så er det tid for litt praksis. Vi får lov til å prøve oss som vinmakere. 5 flasker stilles opp foran oss, viner fra Catenas ulike vinmarker skal blendes. Vi får utdelt målebeger og pipetter, det gjelder å være nøye på milliliteren for å få til best mulig blend. Prosentandelene noteres systematisk. Henrik sin vin var suveren, det er ikke første gang han prøver seg på dette. Og også sist gang var jeg til stedet. Han fikk den gang også berømmelse for å lage den beste vinen. Kanskje er det her fremtiden ligger for vår kjære sørlending?

Etter en lang dag med mye informasjon og ny kunnskap forlater vi vineriet, men ikke uten våre respektive viner. I løpet av timene etter ”blending-sessionen” vår har notatene blitt gjennomgått og en flaske av hver vin blitt blendet, tappet og fått etikett med navnene våre på. Et minne for livet, denne flaska går rett i vinskapet.

Vi er tilbake på flyet med kurs østover, jeg spør Henrik om han er nervøs? Ja, det er klart jeg er nervøs. Men på en annen side så kan jeg ikke gjøre annet enn mitt beste, så får vi håpe det tar meg langt nok, sier han med et glimt i øyet.