Din vinliste er tom.

Søk produkt

Våre Viner

×

Advarsel

Tilknytt VirtueMart-komponenten til et menypunkt
		stdClass Object
(
    [id] => 236
    [asset_id] => 309
    [title] => Påskelam og påskevin 2018
    [alias] => vin-til-paskelam
    [introtext] => 


Nå er den rett rundt hjørnet. Påsken altså. Uansett om vi snakker hyttehjørnet, eller hjørnet på rekkehuset der du feirer bypåske – sistnevnte sammen med stadig flere mennesker faktisk.

Uansett om du velger fjell og vidde, eller asfalt og hestehov i grøfta (lite sannsynlig det med syn av hestehov i grunn, påsken 2018 i hvert fall) – så er sannsynligheten stor* for at lam vil stå på menyen i løpet av nettopp denne høytiden. Og heldigvis - vin til lammelår er kanskje vinverdenens mest takknemlige oppgave. Moralen er, det meste går!

[fulltext] =>

Det smaksrike lammekjøttet kjennetegnes av en relativt tydelig egensmak, og en del fett. I og med at kjøttet er så smaksrik og robust, tåler det også sjenerøs omgang med krydder og smakstilsetninger - mange går for middelhavs-klassikeren som involverer rosmarin og hvitløk. Men etterhvert har også mer eksotiske krydderinnslag blitt vanlige, gjerne inspirert av det nordafrikanske eller midtøsten-inspirerte kjøkkenet.

Alt dette taler for at vinen også bør ha en viss karakter, man sender tross alt ikke en puslete spjæling inn i ringen mot Mike Tyson eller Cecilia Brækhus. Det aller viktigste er derfor at vinen har en god porsjon egensmak og karakter til å være kjøttets likestilte partner - med dertilhørende solide fruktkjerne, balansert av god friskhet og staute ryggradstanniner.

Til påskelammet er vin et naturlig drikkefølge uansett om du velger den tradisjonelle varianten med rosmarin og hvitløkspekket lammelår, eller satser på mer eksotiske smaker. PS! Er ikke lam helt din greie - fortvil ikke, vi har andre gode forslag på lista under også.


ÅRETS PÅSKEVENNER

Dominio do Bibei Lalama 2014 | Akkurat kommet i ny årgang. Høyere og mørkere enn tidligere årgang - akkurat som bestilt til påskelammet i grunn. Denne middels fyldige, friske og faste rødvinen fra dalstroka innafor, helt nordvest i Spania, er elsket av vinkelnerne for sine allroundegenskaper. Frisk stil med kjølig mørkt bærpreg og innslag av krydder og urter - som nevnt velegnet til lam i både påske- og høstdrakt, men også storfe, svin, pizza, hvit fisk med litt kraftigere sauser/sjyer. Lalama stiller opp, og huskregelen er så enkel som det går an: LAM + LALAMA = SANT. | Ribeira Sacra, Spania | 219,90 (i basisutvalget)

Dievole Chianti Classico 2015 | Klassisk og ren Chianti, elegant befridd fra uvettig "moderne" fatbruk. Her i vingården er det altså tilbake til røttene med fokus på ren og kirsebærpreget fruktighet i stedet for fatlagring. Snasen floralitet og krydderinnslag, og modne tanniner parat til å massere lammekjøttet på vegne av smaksløkene dine. | Toscana, Italia | 189,90 (bestillingsutvalget)

Dievole Le Due Arbie Chianti Superiore 2015 | Lillebror til vinen ovenfor. Like super som navnet antyder - vinen du åpner til de andre godsakene og "hverdagsrettene" du nyter i påsken, være seg pizza, pasta og annet snacks. Frisk og fast med fin fylde og typisk sangiovesepreg. | Toscana, Italia | 144,90 (bestillingsutvalget, og i mange butikkhyller rundt forbi)

Gaznata Viñas Viejas 2016 | Rykende fersk nyhet i polets basisutvalg! Denne spanjolen fra høyfjellet en time nordvest for Madrid ble så populær at den fløy ut av lager og polbutikker på en dag omtrent. Men nå er den omsider tilbake for å ramme inn påsken med fylde, krydder og saftighet. Rund, myk og mørk i stilen. | Castilla y León, Spania | 147,60 (i basisutvalget)

Alamos Malbec 2017 | Akkurat kommet i ny årgang her også. En "kjendis" med lang fartstid i polhyllene i hele landet - en rødvin i saftig, bærpreget stil med innslag av fat. Myk og krever ikke mat, skjønt sier ikke nei til fredagsbiffer og påskekrim. | Mendoza, Argentina | 129,90 (i basisutvalget) --> NB! Også i boksversjon til 449,90 (bestillingsvare, men finnes i over 120 butikker)

Villa Wolf Pinot Noir 2016 | Endelig! Og etter uttallige oppfordringer, har vi endelig anledning til å presentere den lettbente og saftige favoritten på boks. Typeriktig og klokkeklar pinot noir, lett og silkepreget med flott toner av røde bær. Ikke det tradisjonelle valget til lammelåret riktignok - derimot uovertruffen til alle anledninger som hilser lette og delikate rødviner velkommen! | Pfalz, Tyskland | 439,90 (nyhet i bestillingsutvalget, men allerede å finne i et tosifret antall butikker)

MENS VI VENTER PÅ VÅREN OG PLUSSGRADENE

Dievole Le Due Arbie Rosato 2017 | Det er jo lov og håpe at det blir plussgrader i solveggen i påsken, uansett hvor man måtte befinne seg. Da kan det fort være fristende å sniksmake på vårens rosényhet - fra Toscana, og søster av de to chiantiene ovenfor. Ung og fersk og innsmigrende. Kjøttfull fruktighet og fin syrefriskhet.  | Toscana, Italia | 144,90 (bestillingsutvalget)

Paltrinieri Piria Lambrusco di Sorbara | Den perlende rødvinen som er til forveksling lik en rosévin. Innertier til både kos, pastaretter, kjøttsauser og ost og spekemat. Bare spør italienerne, de lokale. Tar i mot neseborene med deilige dufttoner preget av røde bær. Smaksløkene hilses av et gjennomført syrefriskt bærpreg. | Emilia Romagna, Italia | 154,90 (bestillingsutvalget)

 

*Nordmenn er ikke alene om å sette lam på menyen i påsken. Skikken med et lammemåltid i påsken er eldgammel og har utspring i Det gamle testamentes fortelling om utferden fra Egypt. Gud befalte israelittene å slakte et lam og stryke blodet på dørstolpen. Herren skulle straffe egypterne, og i alle husene uten blod på dørstolpen ble den førstefødte drept. Etter denne katastrofen lot faraoen israelittene endelig reise til det lovede land. Den dag i dag spiser både kristne og jøder lam i påsken til minne om utferden fra Egypt. (kilde: matprat.no).

[state] => 1 [catid] => 42 [created] => 2018-03-14 07:00:20 [created_by] => 482 [created_by_alias] => [modified] => 2018-03-14 22:22:26 [modified_by] => 482 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [publish_up] => 2017-03-23 09:09:51 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [images] => {"image_intro":"images\/nyheter\/20170323_p\u00e5skevin\/lammel\u00e5r_web.jpg","float_intro":"","image_intro_alt":"","image_intro_caption":"","image_fulltext":"","float_fulltext":"","image_fulltext_alt":"","image_fulltext_caption":""} [urls] => {"urla":false,"urlatext":"","targeta":"","urlb":false,"urlbtext":"","targetb":"","urlc":false,"urlctext":"","targetc":""} [attribs] => {"article_layout":"","show_title":"","link_titles":"","show_tags":"","show_intro":"","info_block_position":"","info_block_show_title":"","show_category":"","link_category":"","show_parent_category":"","link_parent_category":"","show_associations":"","show_author":"","link_author":"","show_create_date":"","show_modify_date":"","show_publish_date":"","show_item_navigation":"","show_icons":"","show_print_icon":"","show_email_icon":"","show_vote":"","show_hits":"","show_noauth":"","urls_position":"","alternative_readmore":"","article_page_title":"","show_publishing_options":"","show_article_options":"","show_urls_images_backend":"","show_urls_images_frontend":""} [version] => 56 [ordering] => 9 [metakey] => påskelam, vin til påskelam, vin til påskelam 2018, vin til lam, rødvin til påskelam, hvitvin til påskelam, Chianti Classico Riserva, Toscana, beste vin på boks, drikke til lammelår, vin til lammelår, påskevin, boksvin, pappvin, vinanbefaling [metadesc] => Lam er en selvfølge i påsken, gjerne i form av en saftig lammestek. Og hva drikker man til påskelammet. Jo. Vin. Selvsagt. Så derfor, her er «hånd i hånd-forslagene» for påskens viner. PS! Dette er ikke påskemarsipan, og alle vinene har selvsagt «helårsgaranti»! [access] => 1 [hits] => 2567 [metadata] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [robots] => [author] => [rights] => [xreference] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [featured] => 1 [language] => * [xreference] => [category_title] => Nyheter [category_alias] => nyheter [category_access] => 1 [author] => Gunnar Skoglund [parent_title] => ROOT [parent_id] => 1 [parent_route] => [parent_alias] => root [rating] => [rating_count] => [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [article_layout] => _:default [show_title] => 1 [link_titles] => 0 [show_intro] => 1 [info_block_position] => 0 [show_category] => 0 [link_category] => 0 [show_parent_category] => 0 [link_parent_category] => 0 [show_author] => 0 [link_author] => 0 [show_create_date] => 0 [show_modify_date] => 0 [show_publish_date] => 0 [show_item_navigation] => 0 [show_vote] => 0 [show_readmore] => 0 [show_readmore_title] => 0 [readmore_limit] => 100 [show_tags] => 1 [show_icons] => 0 [show_print_icon] => 0 [show_email_icon] => 0 [show_hits] => 0 [show_noauth] => 0 [urls_position] => 0 [show_publishing_options] => 1 [show_article_options] => 1 [save_history] => 0 [history_limit] => 10 [show_urls_images_frontend] => 0 [show_urls_images_backend] => 1 [targeta] => 0 [targetb] => 0 [targetc] => 0 [float_intro] => right [float_fulltext] => right [category_layout] => _:blog [show_category_heading_title_text] => 0 [show_category_title] => 0 [show_description] => 0 [show_description_image] => 0 [maxLevel] => -1 [show_empty_categories] => 0 [show_no_articles] => 0 [show_subcat_desc] => 0 [show_cat_num_articles] => 0 [show_cat_tags] => 1 [show_base_description] => 1 [maxLevelcat] => -1 [show_empty_categories_cat] => 0 [show_subcat_desc_cat] => 1 [show_cat_num_articles_cat] => 1 [num_leading_articles] => 100 [num_intro_articles] => 0 [num_columns] => 1 [num_links] => 0 [multi_column_order] => 0 [show_subcategory_content] => -1 [show_pagination_limit] => 1 [filter_field] => hide [show_headings] => 1 [list_show_date] => 0 [date_format] => [list_show_hits] => 1 [list_show_author] => 1 [orderby_pri] => none [orderby_sec] => rdate [order_date] => created [show_pagination] => 1 [show_pagination_results] => 1 [show_featured] => show [show_feed_link] => 0 [feed_summary] => 0 [feed_show_readmore] => 0 [show_page_heading] => 0 [layout_type] => blog [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [secure] => 0 [page_title] => Nyheter [page_description] => test [page_rights] => [robots] => [access-view] => 1 ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [tagLayout] => Joomla\CMS\Layout\FileLayout Object ( [layoutId:protected] => joomla.content.tags [basePath:protected] => [fullPath:protected] => [includePaths:protected] => Array ( ) [options:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [component] => com_content [client] => 0 ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [data:protected] => Array ( ) [debugMessages:protected] => Array ( ) ) [slug] => 236:vin-til-paskelam [catslug] => 42:nyheter [parent_slug] => [readmore_link] => /nyheter/236-vin-til-paskelam [text] =>


Nå er den rett rundt hjørnet. Påsken altså. Uansett om vi snakker hyttehjørnet, eller hjørnet på rekkehuset der du feirer bypåske – sistnevnte sammen med stadig flere mennesker faktisk.

Uansett om du velger fjell og vidde, eller asfalt og hestehov i grøfta (lite sannsynlig det med syn av hestehov i grunn, påsken 2018 i hvert fall) – så er sannsynligheten stor* for at lam vil stå på menyen i løpet av nettopp denne høytiden. Og heldigvis - vin til lammelår er kanskje vinverdenens mest takknemlige oppgave. Moralen er, det meste går!

Det smaksrike lammekjøttet kjennetegnes av en relativt tydelig egensmak, og en del fett. I og med at kjøttet er så smaksrik og robust, tåler det også sjenerøs omgang med krydder og smakstilsetninger - mange går for middelhavs-klassikeren som involverer rosmarin og hvitløk. Men etterhvert har også mer eksotiske krydderinnslag blitt vanlige, gjerne inspirert av det nordafrikanske eller midtøsten-inspirerte kjøkkenet.

Alt dette taler for at vinen også bør ha en viss karakter, man sender tross alt ikke en puslete spjæling inn i ringen mot Mike Tyson eller Cecilia Brækhus. Det aller viktigste er derfor at vinen har en god porsjon egensmak og karakter til å være kjøttets likestilte partner - med dertilhørende solide fruktkjerne, balansert av god friskhet og staute ryggradstanniner.

Til påskelammet er vin et naturlig drikkefølge uansett om du velger den tradisjonelle varianten med rosmarin og hvitløkspekket lammelår, eller satser på mer eksotiske smaker. PS! Er ikke lam helt din greie - fortvil ikke, vi har andre gode forslag på lista under også.


ÅRETS PÅSKEVENNER

Dominio do Bibei Lalama 2014 | Akkurat kommet i ny årgang. Høyere og mørkere enn tidligere årgang - akkurat som bestilt til påskelammet i grunn. Denne middels fyldige, friske og faste rødvinen fra dalstroka innafor, helt nordvest i Spania, er elsket av vinkelnerne for sine allroundegenskaper. Frisk stil med kjølig mørkt bærpreg og innslag av krydder og urter - som nevnt velegnet til lam i både påske- og høstdrakt, men også storfe, svin, pizza, hvit fisk med litt kraftigere sauser/sjyer. Lalama stiller opp, og huskregelen er så enkel som det går an: LAM + LALAMA = SANT. | Ribeira Sacra, Spania | 219,90 (i basisutvalget)

Dievole Chianti Classico 2015 | Klassisk og ren Chianti, elegant befridd fra uvettig "moderne" fatbruk. Her i vingården er det altså tilbake til røttene med fokus på ren og kirsebærpreget fruktighet i stedet for fatlagring. Snasen floralitet og krydderinnslag, og modne tanniner parat til å massere lammekjøttet på vegne av smaksløkene dine. | Toscana, Italia | 189,90 (bestillingsutvalget)

Dievole Le Due Arbie Chianti Superiore 2015 | Lillebror til vinen ovenfor. Like super som navnet antyder - vinen du åpner til de andre godsakene og "hverdagsrettene" du nyter i påsken, være seg pizza, pasta og annet snacks. Frisk og fast med fin fylde og typisk sangiovesepreg. | Toscana, Italia | 144,90 (bestillingsutvalget, og i mange butikkhyller rundt forbi)

Gaznata Viñas Viejas 2016 | Rykende fersk nyhet i polets basisutvalg! Denne spanjolen fra høyfjellet en time nordvest for Madrid ble så populær at den fløy ut av lager og polbutikker på en dag omtrent. Men nå er den omsider tilbake for å ramme inn påsken med fylde, krydder og saftighet. Rund, myk og mørk i stilen. | Castilla y León, Spania | 147,60 (i basisutvalget)

Alamos Malbec 2017 | Akkurat kommet i ny årgang her også. En "kjendis" med lang fartstid i polhyllene i hele landet - en rødvin i saftig, bærpreget stil med innslag av fat. Myk og krever ikke mat, skjønt sier ikke nei til fredagsbiffer og påskekrim. | Mendoza, Argentina | 129,90 (i basisutvalget) --> NB! Også i boksversjon til 449,90 (bestillingsvare, men finnes i over 120 butikker)

Villa Wolf Pinot Noir 2016 | Endelig! Og etter uttallige oppfordringer, har vi endelig anledning til å presentere den lettbente og saftige favoritten på boks. Typeriktig og klokkeklar pinot noir, lett og silkepreget med flott toner av røde bær. Ikke det tradisjonelle valget til lammelåret riktignok - derimot uovertruffen til alle anledninger som hilser lette og delikate rødviner velkommen! | Pfalz, Tyskland | 439,90 (nyhet i bestillingsutvalget, men allerede å finne i et tosifret antall butikker)

MENS VI VENTER PÅ VÅREN OG PLUSSGRADENE

Dievole Le Due Arbie Rosato 2017 | Det er jo lov og håpe at det blir plussgrader i solveggen i påsken, uansett hvor man måtte befinne seg. Da kan det fort være fristende å sniksmake på vårens rosényhet - fra Toscana, og søster av de to chiantiene ovenfor. Ung og fersk og innsmigrende. Kjøttfull fruktighet og fin syrefriskhet.  | Toscana, Italia | 144,90 (bestillingsutvalget)

Paltrinieri Piria Lambrusco di Sorbara | Den perlende rødvinen som er til forveksling lik en rosévin. Innertier til både kos, pastaretter, kjøttsauser og ost og spekemat. Bare spør italienerne, de lokale. Tar i mot neseborene med deilige dufttoner preget av røde bær. Smaksløkene hilses av et gjennomført syrefriskt bærpreg. | Emilia Romagna, Italia | 154,90 (bestillingsutvalget)

 

*Nordmenn er ikke alene om å sette lam på menyen i påsken. Skikken med et lammemåltid i påsken er eldgammel og har utspring i Det gamle testamentes fortelling om utferden fra Egypt. Gud befalte israelittene å slakte et lam og stryke blodet på dørstolpen. Herren skulle straffe egypterne, og i alle husene uten blod på dørstolpen ble den førstefødte drept. Etter denne katastrofen lot faraoen israelittene endelig reise til det lovede land. Den dag i dag spiser både kristne og jøder lam i påsken til minne om utferden fra Egypt. (kilde: matprat.no).

[tags] => Joomla\CMS\Helper\TagsHelper Object ( [tagsChanged:protected] => [replaceTags:protected] => [typeAlias] => [itemTags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [tag_id] => 36 [id] => 36 [parent_id] => 1 [lft] => 69 [rgt] => 70 [level] => 1 [path] => vin-til-lam [title] => vin til lam [alias] => vin-til-lam [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-09-22 06:54:59 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-09-22 06:54:59 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-09-22 06:54:59 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 788 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-09-22 06:54:59 [publish_down] => 2016-09-22 06:54:59 ) [1] => stdClass Object ( [tag_id] => 85 [id] => 85 [parent_id] => 1 [lft] => 167 [rgt] => 168 [level] => 1 [path] => paskevin [title] => påskevin [alias] => paskevin [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2018-03-14 08:05:01 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2018-03-14 08:05:01 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2018-03-14 08:05:01 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 121 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2018-03-14 08:05:01 [publish_down] => 2018-03-14 08:05:01 ) ) ) [jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [afterDisplayTitle] => [beforeDisplayContent] => [afterDisplayContent] => ) )


Nå er den rett rundt hjørnet. Påsken altså. Uansett om vi snakker hyttehjørnet, eller hjørnet på rekkehuset der du feirer bypåske – sistnevnte sammen med stadig flere mennesker faktisk.

Uansett om du velger fjell og vidde, eller asfalt og hestehov i grøfta (lite sannsynlig det med syn av hestehov i grunn, påsken 2018 i hvert fall) – så er sannsynligheten stor* for at lam vil stå på menyen i løpet av nettopp denne høytiden. Og heldigvis - vin til lammelår er kanskje vinverdenens mest takknemlige oppgave. Moralen er, det meste går!

Det smaksrike lammekjøttet kjennetegnes av en relativt tydelig egensmak, og en del fett. I og med at kjøttet er så smaksrik og robust, tåler det også sjenerøs omgang med krydder og smakstilsetninger - mange går for middelhavs-klassikeren som involverer rosmarin og hvitløk. Men etterhvert har også mer eksotiske krydderinnslag blitt vanlige, gjerne inspirert av det nordafrikanske eller midtøsten-inspirerte kjøkkenet.

Alt dette taler for at vinen også bør ha en viss karakter, man sender tross alt ikke en puslete spjæling inn i ringen mot Mike Tyson eller Cecilia Brækhus. Det aller viktigste er derfor at vinen har en god porsjon egensmak og karakter til å være kjøttets likestilte partner - med dertilhørende solide fruktkjerne, balansert av god friskhet og staute ryggradstanniner.

Til påskelammet er vin et naturlig drikkefølge uansett om du velger den tradisjonelle varianten med rosmarin og hvitløkspekket lammelår, eller satser på mer eksotiske smaker. PS! Er ikke lam helt din greie - fortvil ikke, vi har andre gode forslag på lista under også.


ÅRETS PÅSKEVENNER

Dominio do Bibei Lalama 2014 | Akkurat kommet i ny årgang. Høyere og mørkere enn tidligere årgang - akkurat som bestilt til påskelammet i grunn. Denne middels fyldige, friske og faste rødvinen fra dalstroka innafor, helt nordvest i Spania, er elsket av vinkelnerne for sine allroundegenskaper. Frisk stil med kjølig mørkt bærpreg og innslag av krydder og urter - som nevnt velegnet til lam i både påske- og høstdrakt, men også storfe, svin, pizza, hvit fisk med litt kraftigere sauser/sjyer. Lalama stiller opp, og huskregelen er så enkel som det går an: LAM + LALAMA = SANT. | Ribeira Sacra, Spania | 219,90 (i basisutvalget)

Dievole Chianti Classico 2015 | Klassisk og ren Chianti, elegant befridd fra uvettig "moderne" fatbruk. Her i vingården er det altså tilbake til røttene med fokus på ren og kirsebærpreget fruktighet i stedet for fatlagring. Snasen floralitet og krydderinnslag, og modne tanniner parat til å massere lammekjøttet på vegne av smaksløkene dine. | Toscana, Italia | 189,90 (bestillingsutvalget)

Dievole Le Due Arbie Chianti Superiore 2015 | Lillebror til vinen ovenfor. Like super som navnet antyder - vinen du åpner til de andre godsakene og "hverdagsrettene" du nyter i påsken, være seg pizza, pasta og annet snacks. Frisk og fast med fin fylde og typisk sangiovesepreg. | Toscana, Italia | 144,90 (bestillingsutvalget, og i mange butikkhyller rundt forbi)

Gaznata Viñas Viejas 2016 | Rykende fersk nyhet i polets basisutvalg! Denne spanjolen fra høyfjellet en time nordvest for Madrid ble så populær at den fløy ut av lager og polbutikker på en dag omtrent. Men nå er den omsider tilbake for å ramme inn påsken med fylde, krydder og saftighet. Rund, myk og mørk i stilen. | Castilla y León, Spania | 147,60 (i basisutvalget)

Alamos Malbec 2017 | Akkurat kommet i ny årgang her også. En "kjendis" med lang fartstid i polhyllene i hele landet - en rødvin i saftig, bærpreget stil med innslag av fat. Myk og krever ikke mat, skjønt sier ikke nei til fredagsbiffer og påskekrim. | Mendoza, Argentina | 129,90 (i basisutvalget) --> NB! Også i boksversjon til 449,90 (bestillingsvare, men finnes i over 120 butikker)

Villa Wolf Pinot Noir 2016 | Endelig! Og etter uttallige oppfordringer, har vi endelig anledning til å presentere den lettbente og saftige favoritten på boks. Typeriktig og klokkeklar pinot noir, lett og silkepreget med flott toner av røde bær. Ikke det tradisjonelle valget til lammelåret riktignok - derimot uovertruffen til alle anledninger som hilser lette og delikate rødviner velkommen! | Pfalz, Tyskland | 439,90 (nyhet i bestillingsutvalget, men allerede å finne i et tosifret antall butikker)

MENS VI VENTER PÅ VÅREN OG PLUSSGRADENE

Dievole Le Due Arbie Rosato 2017 | Det er jo lov og håpe at det blir plussgrader i solveggen i påsken, uansett hvor man måtte befinne seg. Da kan det fort være fristende å sniksmake på vårens rosényhet - fra Toscana, og søster av de to chiantiene ovenfor. Ung og fersk og innsmigrende. Kjøttfull fruktighet og fin syrefriskhet.  | Toscana, Italia | 144,90 (bestillingsutvalget)

Paltrinieri Piria Lambrusco di Sorbara | Den perlende rødvinen som er til forveksling lik en rosévin. Innertier til både kos, pastaretter, kjøttsauser og ost og spekemat. Bare spør italienerne, de lokale. Tar i mot neseborene med deilige dufttoner preget av røde bær. Smaksløkene hilses av et gjennomført syrefriskt bærpreg. | Emilia Romagna, Italia | 154,90 (bestillingsutvalget)

 

*Nordmenn er ikke alene om å sette lam på menyen i påsken. Skikken med et lammemåltid i påsken er eldgammel og har utspring i Det gamle testamentes fortelling om utferden fra Egypt. Gud befalte israelittene å slakte et lam og stryke blodet på dørstolpen. Herren skulle straffe egypterne, og i alle husene uten blod på dørstolpen ble den førstefødte drept. Etter denne katastrofen lot faraoen israelittene endelig reise til det lovede land. Den dag i dag spiser både kristne og jøder lam i påsken til minne om utferden fra Egypt. (kilde: matprat.no).