Din vinliste er tom.

Søk produkt

Våre Viner

×

Advarsel

Tilknytt VirtueMart-komponenten til et menypunkt
		stdClass Object
(
    [id] => 215
    [asset_id] => 276
    [title] => Vin til ribbe - vin og julemat!
    [alias] => vin-til-ribbe-og-vintips-julemat
    [introtext] => 

På utkikk etter vintips til ribbe og julevinen for 2020? Flaks - for du er på rett sted nå.

Rykende ferske testresultater tilsier i hvert fall at følgende lille knippe viner trives riktig så godt sammen med juleribba!

[fulltext] =>

Stadig flere velger nemlig vin til både ribbe og pinnekjøtt i stedet for øl og dram - deriblant vi. Og til tross for at noen påstår det motsatte, å velge vin til dette tradisjonelle festmåltidet er faktisk ganske enkelt. OK, så finnes det kanskje noen små potensielle fallgruver man skal være litt oppmerksomme på. Men disse er egentlig ganske enkle å småtrippe rundt - og mer skal det ikke til for at nettopp du tar opp kampen med selveste julenissen som julens største helt i kohorten din!


TRE RASKE HUSKEREGLER

Juleribba får gjerne følge av sjysaus, medisterpølser/-kaker, og surkål eller rødkål. Den største vinutfordringen er det faktisk surkålen som byr på - spesielt hvis den er i overkant søtlig (som de ferdigproduserte metallposene til 6,50 gjerne er). Noen bruker i tillegg naturlige søtsaker som epler og svisker, og disse søte innslagene tar ikke fem flate øre for å "stjele" fruktighet fra vinen, ja regelrett stikke kjepper i vinopplevelsehjulene. Husk derfor:

(1) Fin fruktighet i vinen? Trampeklapp!
Selv om kjøttet i seg selv er nokså smaksnøytralt, så er det likefullt et rimelig intenst måltid vi mesker oss med. Vinen bør derfor ikke være noe sart og forsiktig representant - da forsvinner den bare i mengden. De nevnte sviskene, samt surkål (avhengig av din syre/sødmepreferanse) bringer også en del utfordrende sødme inn i bildet. Og sødme i maten er en real bakgatekriminell i møtet med vinen – den stjeler vinens frukighet, uten nåde! Det kan du bare notere deg bak øret, først som sist. Beste måten å avvæpne denne sødmegangsteren? Behagelig fruktsødme i vinen.

(2) Syrefriskhet i vinen = suksessoppskrift.
Syrligheten fra surkålen demper nemlig vinens naturlige friskhet. Derfor er det viktig at også vinen har god syrefriskhet, for å kunne balansere styrkeforholdet i dette møtet. I tillegg opptrer vinens syrlighet som en barmhjertig samaritan, og frisker opp munnhulen etter det kraftige og fete kjøttet - voilà, mat- og vinopplevelsen oppleves plutselig litt lettere, og du får plass til litt mere av godsakene:)

(3) Tanniner? Vis måtehold.
Som nevnt, vær generelt forsiktig med søtt tilbehør når du velger vin til juleribba. Søtsaker er både IS og al-Qaida til enhver tørr vin - uansett farge på vinen. Dette fordi sødmen forsterker bitterstoffene og tanninene (garvestoffet) i vinen.


VINFORSLAG TIL RIBBE

Saftig rød innertier til ribba, det er Thymiopoulos Xinomavro Young Vines 2018 (194,50) fra den myteomspunne vindyrkertrollmannen Apostolos Thymiopoulos. 2020s nye rødvinsslager her til lands, finner du i en drøss butikker spredt utover det ganske land, samt selvsagt også i polets internettbutikk. Perfekt til ribba der den byr på den gylne treenigheten av delikat, solmoden rødbærsfruktighet, leskende friskhet samt faste, men innsmigrende ninjatanniner som ikke går i veien for mat- og vinopplevelsen, men støtter hele nytelsen fra det skjulte.

Alternativt kan du gå til Portugal-hylla på polet og ta med deg en flaske Maias Tinto 2017 (165,00). Den finnes i enda flere butikker, og byr på litt mørkere bærpreg. Noen synes den er snarlik barbera, men er ikke fullt så direkte på syrefronten.

Oppgradert og leskende lettbent syredrevet rødvin faller også i smak hos mange. Die Plek Cinsault 2018 (396,10) treffer spikeren på hodet sånn sett - laget på nøye utvalgte druer fra en kjølig vinmark som inneholder noen av Sør-Afrikas aller eldste vinstokker med druen cinsault. Tidlig innhøstet for å gi leskende syrefriskhet som innrammer det solmdne rødbærsfrukten. Saftig og myk, med lys og delikat farge.

Det fine med ribbe er at hvitvin passer minst like godt som rødvin. Har du ikke hilst på druen chenin blanc ennå, er tiden nå inne. Er det mindre enn et par uker til jul når du leser dette, synes vi du skal vurdere noe fra øverste (bestillingsvare)hylle. Der finner du Domaine Huet Vouvray Le Mont Sec 2019 (399,00), en intens, syrefrisk og mineraldrevet rasehest - et ytterst heftig valg! Den kan trygt få en runde i karaffelen nå i sin svært unge alder, og du belønnes med en subtilt krydret, kraftfull og konsentrert vin med solid munnfølelse og avrundet syrefriskhet, og langt på vei en stilstudie i ribbe- og rieslingharmoni.

Et vesentlig rimeligere (og langt mer tilgjengelig, da den er i nesten halvparten av alle polbutikkene) hvitt alternativ er Perdeberg Cellar Cape White 2019/20 (168,00). Her får du også chenin blanc-druens karakteristiske fylde og friskhet, i en mor solkysset utgave preget av eksotiske frukter. Og ribba liker dette stevnemøtet godt. Veldig godt faktisk. (funker fint til pinnekjøttet også)

Deilig kortreist outsider representeres av en real håndverkseplesider fra vakre Hardanger. En sider med den rette balansen av solid fruktighet fra de modne eplene, leskende syrefriskhet og fin konsentrasjon. Mange sidere kan bli for lette og pinglete for dette formålet (og noen blir for søte) - men heldigvis gjør Kvestad 1808 Sider denne jobben forbilledlig for deg. (finnes også i praktisk halvflaske).

NB! Som alle vet har 2020 så langt vist seg som et merkelig og utfordrende år for oss alle. Og for å gjøre julehandelen så smidig og trygg som som mulig, gir Vinmonopolet noen gode tips for en køfri julehandel.


PSST! VISSTE DU AT?

55 prosent av Norges befolkning spiser ribbe på julaften (ifølge NRK, desember 2015).

PS! Glad i pinnekjøtt også? Sjekk tipsene for vin til pinnekjøtt her!

[state] => 1 [catid] => 42 [created] => 2020-11-18 12:48:27 [created_by] => 482 [created_by_alias] => [modified] => 2020-11-30 09:25:05 [modified_by] => 482 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [publish_up] => 2016-11-15 06:59:35 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [images] => {"image_intro":"images\/stories\/Diverse\/svor_juleribbe_og_vin_til_ribbe_2016.jpg","float_intro":"","image_intro_alt":"Ribbe","image_intro_caption":"","image_fulltext":"","float_fulltext":"","image_fulltext_alt":"","image_fulltext_caption":""} [urls] => {"urla":false,"urlatext":"","targeta":"","urlb":false,"urlbtext":"","targetb":"","urlc":false,"urlctext":"","targetc":""} [attribs] => {"article_layout":"","show_title":"","link_titles":"","show_tags":"","show_intro":"","info_block_position":"","info_block_show_title":"","show_category":"","link_category":"","show_parent_category":"","link_parent_category":"","show_associations":"","show_author":"","link_author":"","show_create_date":"","show_modify_date":"","show_publish_date":"","show_item_navigation":"","show_icons":"","show_print_icon":"","show_email_icon":"","show_vote":"","show_hits":"","show_noauth":"","urls_position":"","alternative_readmore":"","article_page_title":"","show_publishing_options":"","show_article_options":"","show_urls_images_backend":"","show_urls_images_frontend":""} [version] => 98 [ordering] => 17 [metakey] => dette skal du drikke til ribbe, vin til julemat, vin til julemat 2020, vin til ribbe, rødvin til ribbe, hvitvin til ribbe, riesling, chenin blanc, vin til juleribbe, drikke til ribbe, drikke til julemat, julevin 2020, beste drikke til ribbe, øl til ribbe, eplesider til ribbe, Thymiopoulos, Xinomavro [metadesc] => Vin til ribbe: Vi har testet og testet, og samlet sammen årets beste vintips til juleribba 2020. Så slipper du bruker evigheter på å lete! [access] => 1 [hits] => 64506 [metadata] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [robots] => [author] => [rights] => [xreference] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [featured] => 1 [language] => * [xreference] => [category_title] => Nyheter [category_alias] => nyheter [category_access] => 1 [author] => Gunnar Skoglund [parent_title] => ROOT [parent_id] => 1 [parent_route] => [parent_alias] => root [rating] => [rating_count] => [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [article_layout] => _:default [show_title] => 1 [link_titles] => 0 [show_intro] => 1 [info_block_position] => 0 [show_category] => 0 [link_category] => 0 [show_parent_category] => 0 [link_parent_category] => 0 [show_author] => 0 [link_author] => 0 [show_create_date] => 0 [show_modify_date] => 0 [show_publish_date] => 0 [show_item_navigation] => 0 [show_vote] => 0 [show_readmore] => 0 [show_readmore_title] => 0 [readmore_limit] => 100 [show_tags] => 1 [show_icons] => 0 [show_print_icon] => 0 [show_email_icon] => 0 [show_hits] => 0 [show_noauth] => 0 [urls_position] => 0 [show_publishing_options] => 1 [show_article_options] => 1 [save_history] => 0 [history_limit] => 10 [show_urls_images_frontend] => 0 [show_urls_images_backend] => 1 [targeta] => 0 [targetb] => 0 [targetc] => 0 [float_intro] => right [float_fulltext] => right [category_layout] => _:blog [show_category_heading_title_text] => 0 [show_category_title] => 0 [show_description] => 0 [show_description_image] => 0 [maxLevel] => -1 [show_empty_categories] => 0 [show_no_articles] => 0 [show_subcat_desc] => 0 [show_cat_num_articles] => 0 [show_cat_tags] => 1 [show_base_description] => 1 [maxLevelcat] => -1 [show_empty_categories_cat] => 0 [show_subcat_desc_cat] => 1 [show_cat_num_articles_cat] => 1 [num_leading_articles] => 100 [num_intro_articles] => 0 [num_columns] => 1 [num_links] => 0 [multi_column_order] => 0 [show_subcategory_content] => -1 [show_pagination_limit] => 1 [filter_field] => hide [show_headings] => 1 [list_show_date] => 0 [date_format] => [list_show_hits] => 1 [list_show_author] => 1 [orderby_pri] => none [orderby_sec] => rdate [order_date] => created [show_pagination] => 1 [show_pagination_results] => 1 [show_featured] => show [show_feed_link] => 0 [feed_summary] => 0 [feed_show_readmore] => 0 [show_page_heading] => 0 [layout_type] => blog [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [secure] => 0 [page_title] => Nyheter [page_description] => test [page_rights] => [robots] => [access-view] => 1 ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [tagLayout] => Joomla\CMS\Layout\FileLayout Object ( [layoutId:protected] => joomla.content.tags [basePath:protected] => [fullPath:protected] => [includePaths:protected] => Array ( ) [options:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [component] => com_content [client] => 0 ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [data:protected] => Array ( ) [debugMessages:protected] => Array ( ) ) [slug] => 215:vin-til-ribbe-og-vintips-julemat [catslug] => 42:nyheter [parent_slug] => [readmore_link] => /nyheter/215-vin-til-ribbe-og-vintips-julemat [text] =>

På utkikk etter vintips til ribbe og julevinen for 2020? Flaks - for du er på rett sted nå.

Rykende ferske testresultater tilsier i hvert fall at følgende lille knippe viner trives riktig så godt sammen med juleribba!

Stadig flere velger nemlig vin til både ribbe og pinnekjøtt i stedet for øl og dram - deriblant vi. Og til tross for at noen påstår det motsatte, å velge vin til dette tradisjonelle festmåltidet er faktisk ganske enkelt. OK, så finnes det kanskje noen små potensielle fallgruver man skal være litt oppmerksomme på. Men disse er egentlig ganske enkle å småtrippe rundt - og mer skal det ikke til for at nettopp du tar opp kampen med selveste julenissen som julens største helt i kohorten din!


TRE RASKE HUSKEREGLER

Juleribba får gjerne følge av sjysaus, medisterpølser/-kaker, og surkål eller rødkål. Den største vinutfordringen er det faktisk surkålen som byr på - spesielt hvis den er i overkant søtlig (som de ferdigproduserte metallposene til 6,50 gjerne er). Noen bruker i tillegg naturlige søtsaker som epler og svisker, og disse søte innslagene tar ikke fem flate øre for å "stjele" fruktighet fra vinen, ja regelrett stikke kjepper i vinopplevelsehjulene. Husk derfor:

(1) Fin fruktighet i vinen? Trampeklapp!
Selv om kjøttet i seg selv er nokså smaksnøytralt, så er det likefullt et rimelig intenst måltid vi mesker oss med. Vinen bør derfor ikke være noe sart og forsiktig representant - da forsvinner den bare i mengden. De nevnte sviskene, samt surkål (avhengig av din syre/sødmepreferanse) bringer også en del utfordrende sødme inn i bildet. Og sødme i maten er en real bakgatekriminell i møtet med vinen – den stjeler vinens frukighet, uten nåde! Det kan du bare notere deg bak øret, først som sist. Beste måten å avvæpne denne sødmegangsteren? Behagelig fruktsødme i vinen.

(2) Syrefriskhet i vinen = suksessoppskrift.
Syrligheten fra surkålen demper nemlig vinens naturlige friskhet. Derfor er det viktig at også vinen har god syrefriskhet, for å kunne balansere styrkeforholdet i dette møtet. I tillegg opptrer vinens syrlighet som en barmhjertig samaritan, og frisker opp munnhulen etter det kraftige og fete kjøttet - voilà, mat- og vinopplevelsen oppleves plutselig litt lettere, og du får plass til litt mere av godsakene:)

(3) Tanniner? Vis måtehold.
Som nevnt, vær generelt forsiktig med søtt tilbehør når du velger vin til juleribba. Søtsaker er både IS og al-Qaida til enhver tørr vin - uansett farge på vinen. Dette fordi sødmen forsterker bitterstoffene og tanninene (garvestoffet) i vinen.


VINFORSLAG TIL RIBBE

Saftig rød innertier til ribba, det er Thymiopoulos Xinomavro Young Vines 2018 (194,50) fra den myteomspunne vindyrkertrollmannen Apostolos Thymiopoulos. 2020s nye rødvinsslager her til lands, finner du i en drøss butikker spredt utover det ganske land, samt selvsagt også i polets internettbutikk. Perfekt til ribba der den byr på den gylne treenigheten av delikat, solmoden rødbærsfruktighet, leskende friskhet samt faste, men innsmigrende ninjatanniner som ikke går i veien for mat- og vinopplevelsen, men støtter hele nytelsen fra det skjulte.

Alternativt kan du gå til Portugal-hylla på polet og ta med deg en flaske Maias Tinto 2017 (165,00). Den finnes i enda flere butikker, og byr på litt mørkere bærpreg. Noen synes den er snarlik barbera, men er ikke fullt så direkte på syrefronten.

Oppgradert og leskende lettbent syredrevet rødvin faller også i smak hos mange. Die Plek Cinsault 2018 (396,10) treffer spikeren på hodet sånn sett - laget på nøye utvalgte druer fra en kjølig vinmark som inneholder noen av Sør-Afrikas aller eldste vinstokker med druen cinsault. Tidlig innhøstet for å gi leskende syrefriskhet som innrammer det solmdne rødbærsfrukten. Saftig og myk, med lys og delikat farge.

Det fine med ribbe er at hvitvin passer minst like godt som rødvin. Har du ikke hilst på druen chenin blanc ennå, er tiden nå inne. Er det mindre enn et par uker til jul når du leser dette, synes vi du skal vurdere noe fra øverste (bestillingsvare)hylle. Der finner du Domaine Huet Vouvray Le Mont Sec 2019 (399,00), en intens, syrefrisk og mineraldrevet rasehest - et ytterst heftig valg! Den kan trygt få en runde i karaffelen nå i sin svært unge alder, og du belønnes med en subtilt krydret, kraftfull og konsentrert vin med solid munnfølelse og avrundet syrefriskhet, og langt på vei en stilstudie i ribbe- og rieslingharmoni.

Et vesentlig rimeligere (og langt mer tilgjengelig, da den er i nesten halvparten av alle polbutikkene) hvitt alternativ er Perdeberg Cellar Cape White 2019/20 (168,00). Her får du også chenin blanc-druens karakteristiske fylde og friskhet, i en mor solkysset utgave preget av eksotiske frukter. Og ribba liker dette stevnemøtet godt. Veldig godt faktisk. (funker fint til pinnekjøttet også)

Deilig kortreist outsider representeres av en real håndverkseplesider fra vakre Hardanger. En sider med den rette balansen av solid fruktighet fra de modne eplene, leskende syrefriskhet og fin konsentrasjon. Mange sidere kan bli for lette og pinglete for dette formålet (og noen blir for søte) - men heldigvis gjør Kvestad 1808 Sider denne jobben forbilledlig for deg. (finnes også i praktisk halvflaske).

NB! Som alle vet har 2020 så langt vist seg som et merkelig og utfordrende år for oss alle. Og for å gjøre julehandelen så smidig og trygg som som mulig, gir Vinmonopolet noen gode tips for en køfri julehandel.


PSST! VISSTE DU AT?

55 prosent av Norges befolkning spiser ribbe på julaften (ifølge NRK, desember 2015).

PS! Glad i pinnekjøtt også? Sjekk tipsene for vin til pinnekjøtt her!

[tags] => Joomla\CMS\Helper\TagsHelper Object ( [tagsChanged:protected] => [replaceTags:protected] => [typeAlias] => [itemTags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [tag_id] => 53 [id] => 53 [parent_id] => 1 [lft] => 103 [rgt] => 104 [level] => 1 [path] => vin-til-ribbe [title] => vin til ribbe [alias] => vin-til-ribbe [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-11-07 14:02:49 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-11-07 14:02:49 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-11-07 14:02:49 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 4468 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-11-07 14:02:49 [publish_down] => 2016-11-07 14:02:49 ) [1] => stdClass Object ( [tag_id] => 60 [id] => 60 [parent_id] => 1 [lft] => 117 [rgt] => 118 [level] => 1 [path] => vin-til-julemat [title] => vin til julemat [alias] => vin-til-julemat [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-11-07 14:02:49 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-11-07 14:02:49 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-11-07 14:02:49 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 5862 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-11-07 14:02:49 [publish_down] => 2016-11-07 14:02:49 ) ) ) [jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [afterDisplayTitle] => [beforeDisplayContent] => [afterDisplayContent] => ) )

På utkikk etter vintips til ribbe og julevinen for 2020? Flaks - for du er på rett sted nå.

Rykende ferske testresultater tilsier i hvert fall at følgende lille knippe viner trives riktig så godt sammen med juleribba!

Stadig flere velger nemlig vin til både ribbe og pinnekjøtt i stedet for øl og dram - deriblant vi. Og til tross for at noen påstår det motsatte, å velge vin til dette tradisjonelle festmåltidet er faktisk ganske enkelt. OK, så finnes det kanskje noen små potensielle fallgruver man skal være litt oppmerksomme på. Men disse er egentlig ganske enkle å småtrippe rundt - og mer skal det ikke til for at nettopp du tar opp kampen med selveste julenissen som julens største helt i kohorten din!


TRE RASKE HUSKEREGLER

Juleribba får gjerne følge av sjysaus, medisterpølser/-kaker, og surkål eller rødkål. Den største vinutfordringen er det faktisk surkålen som byr på - spesielt hvis den er i overkant søtlig (som de ferdigproduserte metallposene til 6,50 gjerne er). Noen bruker i tillegg naturlige søtsaker som epler og svisker, og disse søte innslagene tar ikke fem flate øre for å "stjele" fruktighet fra vinen, ja regelrett stikke kjepper i vinopplevelsehjulene. Husk derfor:

(1) Fin fruktighet i vinen? Trampeklapp!
Selv om kjøttet i seg selv er nokså smaksnøytralt, så er det likefullt et rimelig intenst måltid vi mesker oss med. Vinen bør derfor ikke være noe sart og forsiktig representant - da forsvinner den bare i mengden. De nevnte sviskene, samt surkål (avhengig av din syre/sødmepreferanse) bringer også en del utfordrende sødme inn i bildet. Og sødme i maten er en real bakgatekriminell i møtet med vinen – den stjeler vinens frukighet, uten nåde! Det kan du bare notere deg bak øret, først som sist. Beste måten å avvæpne denne sødmegangsteren? Behagelig fruktsødme i vinen.

(2) Syrefriskhet i vinen = suksessoppskrift.
Syrligheten fra surkålen demper nemlig vinens naturlige friskhet. Derfor er det viktig at også vinen har god syrefriskhet, for å kunne balansere styrkeforholdet i dette møtet. I tillegg opptrer vinens syrlighet som en barmhjertig samaritan, og frisker opp munnhulen etter det kraftige og fete kjøttet - voilà, mat- og vinopplevelsen oppleves plutselig litt lettere, og du får plass til litt mere av godsakene:)

(3) Tanniner? Vis måtehold.
Som nevnt, vær generelt forsiktig med søtt tilbehør når du velger vin til juleribba. Søtsaker er både IS og al-Qaida til enhver tørr vin - uansett farge på vinen. Dette fordi sødmen forsterker bitterstoffene og tanninene (garvestoffet) i vinen.


VINFORSLAG TIL RIBBE

Saftig rød innertier til ribba, det er Thymiopoulos Xinomavro Young Vines 2018 (194,50) fra den myteomspunne vindyrkertrollmannen Apostolos Thymiopoulos. 2020s nye rødvinsslager her til lands, finner du i en drøss butikker spredt utover det ganske land, samt selvsagt også i polets internettbutikk. Perfekt til ribba der den byr på den gylne treenigheten av delikat, solmoden rødbærsfruktighet, leskende friskhet samt faste, men innsmigrende ninjatanniner som ikke går i veien for mat- og vinopplevelsen, men støtter hele nytelsen fra det skjulte.

Alternativt kan du gå til Portugal-hylla på polet og ta med deg en flaske Maias Tinto 2017 (165,00). Den finnes i enda flere butikker, og byr på litt mørkere bærpreg. Noen synes den er snarlik barbera, men er ikke fullt så direkte på syrefronten.

Oppgradert og leskende lettbent syredrevet rødvin faller også i smak hos mange. Die Plek Cinsault 2018 (396,10) treffer spikeren på hodet sånn sett - laget på nøye utvalgte druer fra en kjølig vinmark som inneholder noen av Sør-Afrikas aller eldste vinstokker med druen cinsault. Tidlig innhøstet for å gi leskende syrefriskhet som innrammer det solmdne rødbærsfrukten. Saftig og myk, med lys og delikat farge.

Det fine med ribbe er at hvitvin passer minst like godt som rødvin. Har du ikke hilst på druen chenin blanc ennå, er tiden nå inne. Er det mindre enn et par uker til jul når du leser dette, synes vi du skal vurdere noe fra øverste (bestillingsvare)hylle. Der finner du Domaine Huet Vouvray Le Mont Sec 2019 (399,00), en intens, syrefrisk og mineraldrevet rasehest - et ytterst heftig valg! Den kan trygt få en runde i karaffelen nå i sin svært unge alder, og du belønnes med en subtilt krydret, kraftfull og konsentrert vin med solid munnfølelse og avrundet syrefriskhet, og langt på vei en stilstudie i ribbe- og rieslingharmoni.

Et vesentlig rimeligere (og langt mer tilgjengelig, da den er i nesten halvparten av alle polbutikkene) hvitt alternativ er Perdeberg Cellar Cape White 2019/20 (168,00). Her får du også chenin blanc-druens karakteristiske fylde og friskhet, i en mor solkysset utgave preget av eksotiske frukter. Og ribba liker dette stevnemøtet godt. Veldig godt faktisk. (funker fint til pinnekjøttet også)

Deilig kortreist outsider representeres av en real håndverkseplesider fra vakre Hardanger. En sider med den rette balansen av solid fruktighet fra de modne eplene, leskende syrefriskhet og fin konsentrasjon. Mange sidere kan bli for lette og pinglete for dette formålet (og noen blir for søte) - men heldigvis gjør Kvestad 1808 Sider denne jobben forbilledlig for deg. (finnes også i praktisk halvflaske).

NB! Som alle vet har 2020 så langt vist seg som et merkelig og utfordrende år for oss alle. Og for å gjøre julehandelen så smidig og trygg som som mulig, gir Vinmonopolet noen gode tips for en køfri julehandel.


PSST! VISSTE DU AT?

55 prosent av Norges befolkning spiser ribbe på julaften (ifølge NRK, desember 2015).

PS! Glad i pinnekjøtt også? Sjekk tipsene for vin til pinnekjøtt her!