Din vinliste er tom.

Søk produkt

Våre Viner

×

Advarsel

Tilknytt VirtueMart-komponenten til et menypunkt
		stdClass Object
(
    [id] => 216
    [asset_id] => 278
    [title] => Vin til pinnekjøtt!
    [alias] => vin-til-pinnekjott-og-julemat
    [introtext] => 

Vin i stedet for øl og dram til pinnekjøtt? Ja, ingen grunn til å kimse av det. Snarere tvert i mot! Der hvor det mettende ølet og høye alkoholen fra akevitten bidrar til ekstra tyngde, kan vinen fungere mer som en forfriskende kontrast til denne tradisjonsrike retten.

Stadig flere velger nemlig vin til pinnekjøtt, selv om norsk tradisjonsmat kan by på en aldri så liten utfordring eller to for vinen. Disse vinmessige snubletrådene er imidlertid ikke så vriene å navigere seg elegant forbi. Bli med, og løp kjapt gjennom tipsene som gjør deg at du enkelt forserer disse snubletrådene. Det går fort – vi lover!

[fulltext] =>

De nevnte små triksene og tipsene handler om trygg navigering i et matfat som inneholder godsaker som fett, sødme, syre, salt og ikke minst den femte grunnsmaken umami. Den smaksrike og tørkede hovedrolleinnehaveren pinnekjøttet, er rik på både fett, salt og særlig den munnvennlige umami. Sjysaus og poteter er faste følgesvenner – de byr ikke på særlige problemer. Den tradisjonelle ledsageren kålrabistappe kan derimot bidra med litt sødme som kan stikke kjepper i vinhjulene.

 

DE SMÅ TRIKSENE

(1) God fruktighet i vinen? Ja! Ja! Ja!
Fordi både sødmen fra rotmosen og umamismaken fra kjøttet rett og slett stjeler vinens fruktighet på en overkant freidig måte. Vinen behøver derfor å ha litt forsprang på fruktfronten, slik at den når helt i mål og parerer angrepene fra disse «tyvene» som freidig forsyner seg av fruktfatet.

(2) Smaksintensitet? Ja, det er også lurt.
Pinnekjøtt er en smaksrik rett, som krever en likeverdig partner i form av en smaksrik og konsentrert vin. Både en blass "billigvin" og en dyr, subtil og forsiktig vin blir fort overkjørt og tilsidesatt.

(3) Syrefriskhet i vinen? Ja takk.
Kraftige måltider trygler om syrefriskhet til å balansere det tunge inntrykket, rense opp i munnhulen og skjerpe appetitten.

(4) Tanniner? Vis moderasjon.
Det tørkete pinnekjøttet er som sagt proppfull av umami, og umami har den uvanen at den foruten å stjele frukt, også skrur opp volumet på bitterheten og stramheten fra garvestoffene (tanninene). Det trenger vi ikke.

VINFORSLAGENE TIL PINNEKJØTTET

Kvalitetsbobler laget på tradisjonell metode, som samtidig er lagret lenge på bunnfallet = innertier til pinnekjøtt. Fordi: Dette lange bunnfallsoppholdet gir umamikarakter til vinen, og dermed har smaksløkene dine fått en smakfull og beskyttende dørvakt som hamler opp når frukttyvene kommer på besøk. I tillegg tilfører den musserende vinen både friskhet og bobler - som renser opp munnhulen og gir fin kontrasteffekt til dette tross alt tunge festmåltidet. Fjorårets store julehit til pinnkekjøttet, den canadiske Blue Mountain Gold Label Brut (249,90), er like god partner i år. Denne "arktiske" bestevennen til pinnekjøttet har nemlig alt det vi ser etter med tanke på fruktkonsentrasjon og intensitet, samt friskhet fra både lekne fruktsyrer og sprudlende bobler. Renser opp og klargjør for ny munnfull av det mektige pinnekjøttet. Strøkent valg!

Vil du ikke ha bobler, så inneholder også hvitvinsfronten unektelig mange gode valg. Konsentrerte viner laget på druen chenin blanc er et spennende følge til pinnekjøtt. I likhet med når man setter hvitvin til ribbe, så er småfyldige og smaksrike friskuser et spennende valg også til pinnekjøttet. Magien i kombinasjonen av leskende (men ikke for heftig) syrefriskhet, fylde, solmoden fruktighet til smaksrikt kraftig kjøtt er rett og slett undervurdert. Ribbevennlige Huet Vouvray Le Haut-Lieu Sec 2017 (309,00) møter også kravene som pinnekjøttet stiller. Til gangs.

Riesling regnes som "pinnekjøttklassikeren" blant de hvite vinene - og vi kan garantere at minst en vinjournalist kommer til å resirkulere denne etablerte sannheten også i år. Vi har også resirkulert, og retestet fjorårsfavoritten til årets pinnekjøtt. Og ja, det har jaggu blitt enda bedre med blåreseptrieslingen Dr. Loosen Graacher Domprobst Riesling GG 2016 - vinen som har dybden, munnfølelsen, friskheten og den konsentrerte ettersmaken som skal til for være en likeverdig partner. Ernie Loosen lager nemlig sine viner på gamlemåten, slik bestefar gjorde det - med ekstra langt opphold på bunnfallet under lagringen. Dette gir både en mer kremet og rundere munnfølelse og syrefriskhet, mer kompleksitet og intensitet i smaken, og en lite ninjadrag av umami. Du vet, den lure femte grunnsmaken som står seg så fint mot pinnekjøttet. Vips - så er juleretten rammet inn på en forbilledlig måte. Julebonus på kjøpet -  prisen er uendret fra i fjor (300,00).
Stort selskap? Smalt budsjett? Sent ute? Fortvil ikke - årets positive overraskelse er den nemlig den solkyssede sørtyske rieslingen fra den lille familieeide eiendommen Villa Wolf (i Pfalz). Innsmigrende budsjettriesling tappet på 3L bokser til kun 439,90 --> Villa Wolf Riesling Trocken 2018. Finnes i et økende antall vinbutikker kysten og innlandet rundt (flere enn 70 butikker pt.).

Mange insisterer på at det skal være rødvin til pinnekjøtt. Og rødt funker det også, gjerne i form av nokså saftig, lett og leskende rød kontrast til pinnekjøttet. Årets favoritt kommer fra Bardolino, et steinkast unna mer kjente Valpolicella. Samme druer, men i en enda friskere stil. Likefremme Gorgo Bardolino 2018 er det saftige og lette røde alternativet som kombinerer den leskende "hvitvinskontrasten" med plenty rødbærsfrukt. Og denne vinen finner du faktisk overalt. Hele landet, helt frem til lille julaften faktisk (såfremt lokalbutikken din har gjort jobben sin, og bestilt inn nok av denne julevinneren) --> til kun 139,90. Og den er økologisk sertifisert. PS! Kan gjerne serveres litt avkjølt (ned til 14grader går helt fint) for å øke leskeeffekten.

Vil du i stedet ha fyldige røde kraftbasser til pinnekjøttet? Du er i såfall ikke alene. Denne vinkombinasjonen er nok det vanskeligste å få til å treffe skikkelig, men når det treffer så gir det jo en fin og rik hedonistisk opplevelse - med vin og mat i likevekt. Årets favoritt blant de høye og mørke er økologisk oppvokst i høydedragene i Osoyoos, på den canadiske siden av grensen til staten Washington på USAs vestkyst. Den har ikke vært på fat, så her får man 100% fyldig og kjøttfull mørk bærfrukt, med myk munnfølelse og saftig, forfriskende finish. Vinen heter Narrative Cabernet Franc 2017, og prislappen sier 300,00.

NB! Husk at noen av disse vinforslagene ikke nødvendigvis står i hylla i din butikk og venter på deg på lillejulaften. Derfor kan det være lurt å bestille på forhånd – enten ved å få hjelp en av de butikkansatte til å bestille for deg, eller svinge innom vinmonopolet.no (eller bruke pol-appen) og gjøre bestillingen selv. Men ikke nøl for lenge bare, leveringstiden når vi kommer godt inn i advent kan være noe lengre enn normalt.
 

VISSTE DU AT? 
33 prosent av Norges befolkning spiser pinnekjøtt på julaften (i følge NRK, desember 2015).

PS! Blir det en porsjon ribbe også i jula? Sjekk tipsene for vin til ribbe her!

[state] => 1 [catid] => 42 [created] => 2020-03-01 12:50:27 [created_by] => 482 [created_by_alias] => [modified] => 2020-03-30 11:38:11 [modified_by] => 482 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [publish_up] => 2017-11-04 07:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [images] => {"image_intro":"images\/stories\/Diverse\/vin_til_pinnekj\u00f8tt_2016_jul.JPG","float_intro":"","image_intro_alt":"Pinnekj\u00f8tt","image_intro_caption":"","image_fulltext":"","float_fulltext":"","image_fulltext_alt":"","image_fulltext_caption":""} [urls] => {"urla":false,"urlatext":"","targeta":"","urlb":false,"urlbtext":"","targetb":"","urlc":false,"urlctext":"","targetc":""} [attribs] => {"article_layout":"","show_title":"","link_titles":"","show_tags":"","show_intro":"","info_block_position":"","info_block_show_title":"","show_category":"","link_category":"","show_parent_category":"","link_parent_category":"","show_associations":"","show_author":"","link_author":"","show_create_date":"","show_modify_date":"","show_publish_date":"","show_item_navigation":"","show_icons":"","show_print_icon":"","show_email_icon":"","show_vote":"","show_hits":"","show_noauth":"","urls_position":"","alternative_readmore":"","article_page_title":"","show_publishing_options":"","show_article_options":"","show_urls_images_backend":"","show_urls_images_frontend":""} [version] => 118 [ordering] => 18 [metakey] => julemat, vin til julemat, vin til julemat 2019, vin til pinnekjøtt, rødvin til pinnekjøtt, hvitvin til pinnekjøtt, musserende, pinot noir, champagne, riesling, chenin blanc, drikke til pinnekjøtt, drikke til julemat, vin til julemat 2019, beste drikke til pinnekjøtt, øl til pinnekjøtt [metadesc] => Beste vin til pinnekjøtt 2019 - både rødvin, hvitvin og musserende. Det finner du her! Vi har nemlig testet og testet, og kommet frem til svaret på det alle lurer på. [access] => 1 [hits] => 63372 [metadata] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [robots] => [author] => [rights] => [xreference] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [featured] => 1 [language] => * [xreference] => [category_title] => Nyheter [category_alias] => nyheter [category_access] => 1 [author] => Gunnar Skoglund [parent_title] => ROOT [parent_id] => 1 [parent_route] => [parent_alias] => root [rating] => [rating_count] => [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [article_layout] => _:default [show_title] => 1 [link_titles] => 0 [show_intro] => 1 [info_block_position] => 0 [show_category] => 0 [link_category] => 0 [show_parent_category] => 0 [link_parent_category] => 0 [show_author] => 0 [link_author] => 0 [show_create_date] => 0 [show_modify_date] => 0 [show_publish_date] => 0 [show_item_navigation] => 0 [show_vote] => 0 [show_readmore] => 0 [show_readmore_title] => 0 [readmore_limit] => 100 [show_tags] => 1 [show_icons] => 0 [show_print_icon] => 0 [show_email_icon] => 0 [show_hits] => 0 [show_noauth] => 0 [urls_position] => 0 [show_publishing_options] => 1 [show_article_options] => 1 [save_history] => 0 [history_limit] => 10 [show_urls_images_frontend] => 0 [show_urls_images_backend] => 1 [targeta] => 0 [targetb] => 0 [targetc] => 0 [float_intro] => right [float_fulltext] => right [category_layout] => _:blog [show_category_heading_title_text] => 0 [show_category_title] => 0 [show_description] => 0 [show_description_image] => 0 [maxLevel] => -1 [show_empty_categories] => 0 [show_no_articles] => 0 [show_subcat_desc] => 0 [show_cat_num_articles] => 0 [show_cat_tags] => 1 [show_base_description] => 1 [maxLevelcat] => -1 [show_empty_categories_cat] => 0 [show_subcat_desc_cat] => 1 [show_cat_num_articles_cat] => 1 [num_leading_articles] => 100 [num_intro_articles] => 0 [num_columns] => 1 [num_links] => 0 [multi_column_order] => 0 [show_subcategory_content] => -1 [show_pagination_limit] => 1 [filter_field] => hide [show_headings] => 1 [list_show_date] => 0 [date_format] => [list_show_hits] => 1 [list_show_author] => 1 [orderby_pri] => none [orderby_sec] => rdate [order_date] => created [show_pagination] => 1 [show_pagination_results] => 1 [show_featured] => show [show_feed_link] => 0 [feed_summary] => 0 [feed_show_readmore] => 0 [show_page_heading] => 0 [layout_type] => blog [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [secure] => 0 [page_title] => Nyheter [page_description] => test [page_rights] => [robots] => [access-view] => 1 ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [tagLayout] => Joomla\CMS\Layout\FileLayout Object ( [layoutId:protected] => joomla.content.tags [basePath:protected] => [fullPath:protected] => [includePaths:protected] => Array ( ) [options:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [component] => com_content [client] => 0 ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [data:protected] => Array ( ) [debugMessages:protected] => Array ( ) ) [slug] => 216:vin-til-pinnekjott-og-julemat [catslug] => 42:nyheter [parent_slug] => [readmore_link] => /nyheter/216-vin-til-pinnekjott-og-julemat [text] =>

Vin i stedet for øl og dram til pinnekjøtt? Ja, ingen grunn til å kimse av det. Snarere tvert i mot! Der hvor det mettende ølet og høye alkoholen fra akevitten bidrar til ekstra tyngde, kan vinen fungere mer som en forfriskende kontrast til denne tradisjonsrike retten.

Stadig flere velger nemlig vin til pinnekjøtt, selv om norsk tradisjonsmat kan by på en aldri så liten utfordring eller to for vinen. Disse vinmessige snubletrådene er imidlertid ikke så vriene å navigere seg elegant forbi. Bli med, og løp kjapt gjennom tipsene som gjør deg at du enkelt forserer disse snubletrådene. Det går fort – vi lover!

De nevnte små triksene og tipsene handler om trygg navigering i et matfat som inneholder godsaker som fett, sødme, syre, salt og ikke minst den femte grunnsmaken umami. Den smaksrike og tørkede hovedrolleinnehaveren pinnekjøttet, er rik på både fett, salt og særlig den munnvennlige umami. Sjysaus og poteter er faste følgesvenner – de byr ikke på særlige problemer. Den tradisjonelle ledsageren kålrabistappe kan derimot bidra med litt sødme som kan stikke kjepper i vinhjulene.

 

DE SMÅ TRIKSENE

(1) God fruktighet i vinen? Ja! Ja! Ja!
Fordi både sødmen fra rotmosen og umamismaken fra kjøttet rett og slett stjeler vinens fruktighet på en overkant freidig måte. Vinen behøver derfor å ha litt forsprang på fruktfronten, slik at den når helt i mål og parerer angrepene fra disse «tyvene» som freidig forsyner seg av fruktfatet.

(2) Smaksintensitet? Ja, det er også lurt.
Pinnekjøtt er en smaksrik rett, som krever en likeverdig partner i form av en smaksrik og konsentrert vin. Både en blass "billigvin" og en dyr, subtil og forsiktig vin blir fort overkjørt og tilsidesatt.

(3) Syrefriskhet i vinen? Ja takk.
Kraftige måltider trygler om syrefriskhet til å balansere det tunge inntrykket, rense opp i munnhulen og skjerpe appetitten.

(4) Tanniner? Vis moderasjon.
Det tørkete pinnekjøttet er som sagt proppfull av umami, og umami har den uvanen at den foruten å stjele frukt, også skrur opp volumet på bitterheten og stramheten fra garvestoffene (tanninene). Det trenger vi ikke.

VINFORSLAGENE TIL PINNEKJØTTET

Kvalitetsbobler laget på tradisjonell metode, som samtidig er lagret lenge på bunnfallet = innertier til pinnekjøtt. Fordi: Dette lange bunnfallsoppholdet gir umamikarakter til vinen, og dermed har smaksløkene dine fått en smakfull og beskyttende dørvakt som hamler opp når frukttyvene kommer på besøk. I tillegg tilfører den musserende vinen både friskhet og bobler - som renser opp munnhulen og gir fin kontrasteffekt til dette tross alt tunge festmåltidet. Fjorårets store julehit til pinnkekjøttet, den canadiske Blue Mountain Gold Label Brut (249,90), er like god partner i år. Denne "arktiske" bestevennen til pinnekjøttet har nemlig alt det vi ser etter med tanke på fruktkonsentrasjon og intensitet, samt friskhet fra både lekne fruktsyrer og sprudlende bobler. Renser opp og klargjør for ny munnfull av det mektige pinnekjøttet. Strøkent valg!

Vil du ikke ha bobler, så inneholder også hvitvinsfronten unektelig mange gode valg. Konsentrerte viner laget på druen chenin blanc er et spennende følge til pinnekjøtt. I likhet med når man setter hvitvin til ribbe, så er småfyldige og smaksrike friskuser et spennende valg også til pinnekjøttet. Magien i kombinasjonen av leskende (men ikke for heftig) syrefriskhet, fylde, solmoden fruktighet til smaksrikt kraftig kjøtt er rett og slett undervurdert. Ribbevennlige Huet Vouvray Le Haut-Lieu Sec 2017 (309,00) møter også kravene som pinnekjøttet stiller. Til gangs.

Riesling regnes som "pinnekjøttklassikeren" blant de hvite vinene - og vi kan garantere at minst en vinjournalist kommer til å resirkulere denne etablerte sannheten også i år. Vi har også resirkulert, og retestet fjorårsfavoritten til årets pinnekjøtt. Og ja, det har jaggu blitt enda bedre med blåreseptrieslingen Dr. Loosen Graacher Domprobst Riesling GG 2016 - vinen som har dybden, munnfølelsen, friskheten og den konsentrerte ettersmaken som skal til for være en likeverdig partner. Ernie Loosen lager nemlig sine viner på gamlemåten, slik bestefar gjorde det - med ekstra langt opphold på bunnfallet under lagringen. Dette gir både en mer kremet og rundere munnfølelse og syrefriskhet, mer kompleksitet og intensitet i smaken, og en lite ninjadrag av umami. Du vet, den lure femte grunnsmaken som står seg så fint mot pinnekjøttet. Vips - så er juleretten rammet inn på en forbilledlig måte. Julebonus på kjøpet -  prisen er uendret fra i fjor (300,00).
Stort selskap? Smalt budsjett? Sent ute? Fortvil ikke - årets positive overraskelse er den nemlig den solkyssede sørtyske rieslingen fra den lille familieeide eiendommen Villa Wolf (i Pfalz). Innsmigrende budsjettriesling tappet på 3L bokser til kun 439,90 --> Villa Wolf Riesling Trocken 2018. Finnes i et økende antall vinbutikker kysten og innlandet rundt (flere enn 70 butikker pt.).

Mange insisterer på at det skal være rødvin til pinnekjøtt. Og rødt funker det også, gjerne i form av nokså saftig, lett og leskende rød kontrast til pinnekjøttet. Årets favoritt kommer fra Bardolino, et steinkast unna mer kjente Valpolicella. Samme druer, men i en enda friskere stil. Likefremme Gorgo Bardolino 2018 er det saftige og lette røde alternativet som kombinerer den leskende "hvitvinskontrasten" med plenty rødbærsfrukt. Og denne vinen finner du faktisk overalt. Hele landet, helt frem til lille julaften faktisk (såfremt lokalbutikken din har gjort jobben sin, og bestilt inn nok av denne julevinneren) --> til kun 139,90. Og den er økologisk sertifisert. PS! Kan gjerne serveres litt avkjølt (ned til 14grader går helt fint) for å øke leskeeffekten.

Vil du i stedet ha fyldige røde kraftbasser til pinnekjøttet? Du er i såfall ikke alene. Denne vinkombinasjonen er nok det vanskeligste å få til å treffe skikkelig, men når det treffer så gir det jo en fin og rik hedonistisk opplevelse - med vin og mat i likevekt. Årets favoritt blant de høye og mørke er økologisk oppvokst i høydedragene i Osoyoos, på den canadiske siden av grensen til staten Washington på USAs vestkyst. Den har ikke vært på fat, så her får man 100% fyldig og kjøttfull mørk bærfrukt, med myk munnfølelse og saftig, forfriskende finish. Vinen heter Narrative Cabernet Franc 2017, og prislappen sier 300,00.

NB! Husk at noen av disse vinforslagene ikke nødvendigvis står i hylla i din butikk og venter på deg på lillejulaften. Derfor kan det være lurt å bestille på forhånd – enten ved å få hjelp en av de butikkansatte til å bestille for deg, eller svinge innom vinmonopolet.no (eller bruke pol-appen) og gjøre bestillingen selv. Men ikke nøl for lenge bare, leveringstiden når vi kommer godt inn i advent kan være noe lengre enn normalt.
 

VISSTE DU AT? 
33 prosent av Norges befolkning spiser pinnekjøtt på julaften (i følge NRK, desember 2015).

PS! Blir det en porsjon ribbe også i jula? Sjekk tipsene for vin til ribbe her!

[tags] => Joomla\CMS\Helper\TagsHelper Object ( [tagsChanged:protected] => [replaceTags:protected] => [typeAlias] => [itemTags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [tag_id] => 60 [id] => 60 [parent_id] => 1 [lft] => 117 [rgt] => 118 [level] => 1 [path] => vin-til-julemat [title] => vin til julemat [alias] => vin-til-julemat [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-11-07 14:02:49 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-11-07 14:02:49 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-11-07 14:02:49 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 5405 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-11-07 14:02:49 [publish_down] => 2016-11-07 14:02:49 ) [1] => stdClass Object ( [tag_id] => 67 [id] => 67 [parent_id] => 1 [lft] => 131 [rgt] => 132 [level] => 1 [path] => vin-til-pinnekjott [title] => vin til pinnekjøtt [alias] => vin-til-pinnekjott [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-11-16 08:38:19 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-11-16 08:38:19 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-11-16 08:38:19 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 4689 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-11-16 08:38:19 [publish_down] => 2016-11-16 08:38:19 ) ) ) [jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [afterDisplayTitle] => [beforeDisplayContent] => [afterDisplayContent] => ) )

Vin i stedet for øl og dram til pinnekjøtt? Ja, ingen grunn til å kimse av det. Snarere tvert i mot! Der hvor det mettende ølet og høye alkoholen fra akevitten bidrar til ekstra tyngde, kan vinen fungere mer som en forfriskende kontrast til denne tradisjonsrike retten.

Stadig flere velger nemlig vin til pinnekjøtt, selv om norsk tradisjonsmat kan by på en aldri så liten utfordring eller to for vinen. Disse vinmessige snubletrådene er imidlertid ikke så vriene å navigere seg elegant forbi. Bli med, og løp kjapt gjennom tipsene som gjør deg at du enkelt forserer disse snubletrådene. Det går fort – vi lover!

De nevnte små triksene og tipsene handler om trygg navigering i et matfat som inneholder godsaker som fett, sødme, syre, salt og ikke minst den femte grunnsmaken umami. Den smaksrike og tørkede hovedrolleinnehaveren pinnekjøttet, er rik på både fett, salt og særlig den munnvennlige umami. Sjysaus og poteter er faste følgesvenner – de byr ikke på særlige problemer. Den tradisjonelle ledsageren kålrabistappe kan derimot bidra med litt sødme som kan stikke kjepper i vinhjulene.

 

DE SMÅ TRIKSENE

(1) God fruktighet i vinen? Ja! Ja! Ja!
Fordi både sødmen fra rotmosen og umamismaken fra kjøttet rett og slett stjeler vinens fruktighet på en overkant freidig måte. Vinen behøver derfor å ha litt forsprang på fruktfronten, slik at den når helt i mål og parerer angrepene fra disse «tyvene» som freidig forsyner seg av fruktfatet.

(2) Smaksintensitet? Ja, det er også lurt.
Pinnekjøtt er en smaksrik rett, som krever en likeverdig partner i form av en smaksrik og konsentrert vin. Både en blass "billigvin" og en dyr, subtil og forsiktig vin blir fort overkjørt og tilsidesatt.

(3) Syrefriskhet i vinen? Ja takk.
Kraftige måltider trygler om syrefriskhet til å balansere det tunge inntrykket, rense opp i munnhulen og skjerpe appetitten.

(4) Tanniner? Vis moderasjon.
Det tørkete pinnekjøttet er som sagt proppfull av umami, og umami har den uvanen at den foruten å stjele frukt, også skrur opp volumet på bitterheten og stramheten fra garvestoffene (tanninene). Det trenger vi ikke.

VINFORSLAGENE TIL PINNEKJØTTET

Kvalitetsbobler laget på tradisjonell metode, som samtidig er lagret lenge på bunnfallet = innertier til pinnekjøtt. Fordi: Dette lange bunnfallsoppholdet gir umamikarakter til vinen, og dermed har smaksløkene dine fått en smakfull og beskyttende dørvakt som hamler opp når frukttyvene kommer på besøk. I tillegg tilfører den musserende vinen både friskhet og bobler - som renser opp munnhulen og gir fin kontrasteffekt til dette tross alt tunge festmåltidet. Fjorårets store julehit til pinnkekjøttet, den canadiske Blue Mountain Gold Label Brut (249,90), er like god partner i år. Denne "arktiske" bestevennen til pinnekjøttet har nemlig alt det vi ser etter med tanke på fruktkonsentrasjon og intensitet, samt friskhet fra både lekne fruktsyrer og sprudlende bobler. Renser opp og klargjør for ny munnfull av det mektige pinnekjøttet. Strøkent valg!

Vil du ikke ha bobler, så inneholder også hvitvinsfronten unektelig mange gode valg. Konsentrerte viner laget på druen chenin blanc er et spennende følge til pinnekjøtt. I likhet med når man setter hvitvin til ribbe, så er småfyldige og smaksrike friskuser et spennende valg også til pinnekjøttet. Magien i kombinasjonen av leskende (men ikke for heftig) syrefriskhet, fylde, solmoden fruktighet til smaksrikt kraftig kjøtt er rett og slett undervurdert. Ribbevennlige Huet Vouvray Le Haut-Lieu Sec 2017 (309,00) møter også kravene som pinnekjøttet stiller. Til gangs.

Riesling regnes som "pinnekjøttklassikeren" blant de hvite vinene - og vi kan garantere at minst en vinjournalist kommer til å resirkulere denne etablerte sannheten også i år. Vi har også resirkulert, og retestet fjorårsfavoritten til årets pinnekjøtt. Og ja, det har jaggu blitt enda bedre med blåreseptrieslingen Dr. Loosen Graacher Domprobst Riesling GG 2016 - vinen som har dybden, munnfølelsen, friskheten og den konsentrerte ettersmaken som skal til for være en likeverdig partner. Ernie Loosen lager nemlig sine viner på gamlemåten, slik bestefar gjorde det - med ekstra langt opphold på bunnfallet under lagringen. Dette gir både en mer kremet og rundere munnfølelse og syrefriskhet, mer kompleksitet og intensitet i smaken, og en lite ninjadrag av umami. Du vet, den lure femte grunnsmaken som står seg så fint mot pinnekjøttet. Vips - så er juleretten rammet inn på en forbilledlig måte. Julebonus på kjøpet -  prisen er uendret fra i fjor (300,00).
Stort selskap? Smalt budsjett? Sent ute? Fortvil ikke - årets positive overraskelse er den nemlig den solkyssede sørtyske rieslingen fra den lille familieeide eiendommen Villa Wolf (i Pfalz). Innsmigrende budsjettriesling tappet på 3L bokser til kun 439,90 --> Villa Wolf Riesling Trocken 2018. Finnes i et økende antall vinbutikker kysten og innlandet rundt (flere enn 70 butikker pt.).

Mange insisterer på at det skal være rødvin til pinnekjøtt. Og rødt funker det også, gjerne i form av nokså saftig, lett og leskende rød kontrast til pinnekjøttet. Årets favoritt kommer fra Bardolino, et steinkast unna mer kjente Valpolicella. Samme druer, men i en enda friskere stil. Likefremme Gorgo Bardolino 2018 er det saftige og lette røde alternativet som kombinerer den leskende "hvitvinskontrasten" med plenty rødbærsfrukt. Og denne vinen finner du faktisk overalt. Hele landet, helt frem til lille julaften faktisk (såfremt lokalbutikken din har gjort jobben sin, og bestilt inn nok av denne julevinneren) --> til kun 139,90. Og den er økologisk sertifisert. PS! Kan gjerne serveres litt avkjølt (ned til 14grader går helt fint) for å øke leskeeffekten.

Vil du i stedet ha fyldige røde kraftbasser til pinnekjøttet? Du er i såfall ikke alene. Denne vinkombinasjonen er nok det vanskeligste å få til å treffe skikkelig, men når det treffer så gir det jo en fin og rik hedonistisk opplevelse - med vin og mat i likevekt. Årets favoritt blant de høye og mørke er økologisk oppvokst i høydedragene i Osoyoos, på den canadiske siden av grensen til staten Washington på USAs vestkyst. Den har ikke vært på fat, så her får man 100% fyldig og kjøttfull mørk bærfrukt, med myk munnfølelse og saftig, forfriskende finish. Vinen heter Narrative Cabernet Franc 2017, og prislappen sier 300,00.

NB! Husk at noen av disse vinforslagene ikke nødvendigvis står i hylla i din butikk og venter på deg på lillejulaften. Derfor kan det være lurt å bestille på forhånd – enten ved å få hjelp en av de butikkansatte til å bestille for deg, eller svinge innom vinmonopolet.no (eller bruke pol-appen) og gjøre bestillingen selv. Men ikke nøl for lenge bare, leveringstiden når vi kommer godt inn i advent kan være noe lengre enn normalt.
 

VISSTE DU AT? 
33 prosent av Norges befolkning spiser pinnekjøtt på julaften (i følge NRK, desember 2015).

PS! Blir det en porsjon ribbe også i jula? Sjekk tipsene for vin til ribbe her!