Din vinliste er tom.

Søk produkt

Våre Viner

×

Advarsel

Tilknytt VirtueMart-komponenten til et menypunkt
		stdClass Object
(
    [id] => 236
    [asset_id] => 309
    [title] => Påskelam og påskevin 2020
    [alias] => vin-til-paskelam
    [introtext] => 


Nå er den rett rundt hjørnet. Påsken altså. For majoriteten av Norges befolkning blir påskefeiringen ekstra ueksotisk i 2020, da vi alle skal besøke nøyaktig samme reisemål som både naboen og slekta på en annen kant av landet - hjemmets lune rede.

Jepp, planlagte turer til fjern og nær -  alt fra hytta i en annen kommune til mer eksotiske reisemål, har blitt erstattet med miljøvennlig og kortreist påskeferie til stedet vi har blitt ekstra godt kjent med de siste ukene. I denne forbindelse har Erna anbefalt innkjøp av brettspill. Vi støtter dette. Og høyner med å bidra med våre påskeanbefalinger på slike ting du får tak i på Vinmonopolet.

Uansett om du velger fjell og vidde, eller hestehov i grøfta og solveggen der du bor – så er sannsynligheten stor* for at lam vil stå på menyen i løpet av nettopp denne høytiden. Og heldigvis - vin til lammelår er kanskje vinverdenens mest takknemlige oppgave. "Regelen" er, det meste går! Under finner du våre lett tilgjengelige forslag til både lammespising og andre aktiviteter i påsken. God fornøyelse! "God tur"! Og husk å vaske hendene!

[fulltext] =>

Det smaksrike lammekjøttet kjennetegnes av en relativt tydelig egensmak, og en del fett. I og med at kjøttet er så smaksrik og robust, tåler det også sjenerøs omgang med krydder og smakstilsetninger - mange går for middelhavs-klassikeren basert på rosmarin og hvitløk. Men etterhvert har også mer eksotiske krydderinnslag blitt vanlige, gjerne inspirert av det nordafrikanske eller midtøsteninspirerte kjøkkenet.

Dette taler for at vinen også bør ha en viss karakter, man sender tross alt ikke en puslete spjæling inn i ringen mot Mike Tyson eller Cecilia Brækhus. Det aller viktigste er derfor at vinen har en god porsjon egensmak og karakter til å være kjøttets likestilte partner - med dertilhørende solide fruktkjerne, balansert av god friskhet og staute ryggradstanniner.

Til påskelammet er vin et naturlig drikkefølge uansett om du velger den tradisjonelle varianten med rosmarin og hvitløkspekket lammelår, eller satser på mer eksotiske smaker.


ÅRETS PÅSKEVENNER PÅ FLASKE

Dominio do Bibei Lalama 2016 | Like obligatorisk i påsken som god håndhygiene og sosial avstand. Frisk, høy og akkurat passe mørk - akkurat som bestilt til både påskelammet og sesongåpning for utegrilling. Denne middels fyldige og faste rødvinen fra dalstroka innafor, helt nordvest i Spania, er elsket av vinkelnerne for sine allroundegenskaper. Frisk stil med kjølig mørkt bærpreg og innslag av krydder og tørkede urter - som nevnt velegnet til lam i påskedrakt, og andre litt rikere retter. Lalama stiller opp, og huskregelen er så enkel som det går an: LAM + LALAMA = SANT. | Ribeira Sacra, Spania | 250,00 | i basisutvalget

Rémy Ferbras Terre de Mistral Vacqueyras 2019 (231,50) | All infylde og kraft her - adressen tilsier det, samt bruken av nøye utvalgt druemateriale fra solrike vinmarker. Rik aromatisk med krydder og mørkt bærpreg og innslag lakris. God syre, avrundet tanninstruktur og konsentrert, lang ettersmak. Tåler godt med krydder i maten denne snasne smaksbomba. | Rhône, Frankrike | 231,50 | økologisk sertifisert, i basisutvalget

Lukas Van Loggerenberg Graft 2019 | Du er tilgitt om du tror du befinner deg i Côte-Rotie etter å ha sniffet og smakt på denne syrefriske og kjølige godbiten fra Sør-Afrika. Den gir deg nemlig mye av det du ønsker og tenker at du kan få i Nord-Rhônes fineste vinmarker - og det til godt under prisen du må ut med til franskmenna. Kjølig og syrefrisk, slank fruktighet med toner av krydder (rosmarin), nykvernet pepper, mørke bær (bjørnebær, einebær) og hint av lakris. Og ikke minst duften av furunål og krekling som gir assosiasjoner til deilige sommer- og høstdager. En syrlig innertier til tradisjonelt lammelår eller koteletter for den saks skyld. | Polkadraai Hills, Sør-Afrika | 379,00 | outsider fra bestillingsutvalget

Natte Valleij P.O.W. 2015  | "BORDEAUX FRA SØR". Pent fyldig vin basert på den klassiske Bordeaux-oppskriften - altså en mix av druene cabernet sauvignon, merlot og cabernet franc. Dette gir modent bærpreg - på den kjølige mørke siden (solbær og mørke kirsebær), med innslag av fat og rå kakao. Det hele støttes av faste, men elegante tanniner balansert av flott friskhet som løfter og forlenger ettersmaken. Klassisk uttrykk fra en annen adresse - og takler både det tradisjonelle lammelåret samt de med mer eksotisk krydring. Psst, innsidetips! Dette er lagringsvennlig - årgangen er top notch for også å stikke unna noen flasker i kjelleren. For fremtidig nytelse. | Western Cape, Sør-Afrika | 229,00 | outsider fra bestillingsutvalget

Maias Tinto 2017  | En rimeligere vin i litt enklere og mer "nøtral" stil enn de ovenfor. Men det rene og fine mørke bærpreget er der, god struktur likeså. Schmukk noen lammekoteletter på grillen, og jekk opp denne - tommel opp-potensiale da, tenker vi. | Beiras, Portugal | 165,00 | økologisk sertifisert, i basisutvalget

Yalumba Y Series Tempranillo 2019 | Heller ikke en vin som har kompleksitet som sitt trumfkort, men som heller spiller på lettdrikkelig og småkraftig fruktighet, uten noen forstyrrende fatpreg. Druen kjenner du allerede fra Rioja (ja, egentlig fra hele Spania i grunn, under mange ulike navn). Tåler mye krydder og trøkk fra grillen. | South Australia, Australia | 163,50 | i basisutvalget

PÅSKEGUIDE: BOKSVINER

Dievole Le Due Arbie Organic Toscana 2018 | Påske er høysesong for viner på boks, og selv om påsken 2020 ikke er som tidligere år, tror vi fortsatt at dette gjelder. Denne er noe så sjeldent som en druetypisk og stedsegen kvalitetsvin hvor alt innholdet kommer fra områdets indrefilet, selveste Chianti Classico. Ekte råvarer, uten fatpreg, laget på naturlig gjærete sunne, friske druer, og selvsagt uten tilsatt sukker. Tackler fint et lammelår, men også et naturlig valg for de enklere og kjappere rettene man også unner seg i høytiden. | Toscana, Italia | 479,90 for 3L bag-in.box (i bestillingsutvalget, men du kan forvente å finne den i over 30 butikker) | økologisk sertifisert

Alamos Malbec Organico 2019 | Det er ikke fritt for at argentinerne verdsetter et stykke rødt kjøtt. Eller flere. Til dette foretrekker de gjerne det som har blitt landets egen signaturdrue, malbec. Denne velkjente traveren i polets hyller er bløtere, fyldigere og mer bærpreget enn vinen ovenfor. En del kryddertoner fra amerikanske og franske fat får du også med på kjøpet. | Mendoza, Argentina | 459,90 for 3L bag-in.box (i basisutvalget) | økologisk sertifisert

Villa Wolf Pinot Noir 2018 | På boks som i flaske - påsken handler ikke bare om påskelam nei. Og leskende pinot noir er gjerne det røde alibiet når man skal ha noe mer lettbent i glasset. Fin også til fisk. | Pfalz, Tyskland | 459,90 (i basisutvalget)

Villa Wolf Riesling Trocken 2018 | Det hvite alternativet. Frisk og fruktig, og tørr riesling. Fin også til mer sterkt krydret mat. Eller sjømat og salater. | Pfalz, Tyskland | 439,90 (i bestillingsutvalget, men du finner den i mange butikker)

Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé 2019 | Millioner av svensker kan ikke ta feil. Eller jo, kanskje kan de det - men ikke i dette tilfellet tror vi. Den absolutte roséstorselgeren over grensa er nemlig nå også mulig å få kjøpt her til lands. Den byr på en frisk og fruktig bærpreget sniktitt på våren og sommeren - med saftig anslag og frisk avslutning er den like god til solveggen, som kyllingen eller salaten.| Western Cape, Sør-Afrika | 449,90 (årets NYHET i bestillingsutvalget, og allerede ute i mange butikkhyller)

 

*Nordmenn er ikke alene om å sette lam på menyen i påsken. Skikken med et lammemåltid i påsken er eldgammel og har utspring i Det gamle testamentes fortelling om utferden fra Egypt. Gud befalte israelittene å slakte et lam og stryke blodet på dørstolpen. Herren skulle straffe egypterne, og i alle husene uten blod på dørstolpen ble den førstefødte drept. Etter denne katastrofen lot faraoen israelittene endelig reise til det lovede land. Den dag i dag spiser både kristne og jøder lam i påsken til minne om utferden fra Egypt. (kilde: matprat.no).

[state] => 1 [catid] => 42 [created] => 2020-03-25 09:15:20 [created_by] => 482 [created_by_alias] => [modified] => 2020-09-14 08:19:39 [modified_by] => 482 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [publish_up] => 2017-03-23 09:09:51 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [images] => {"image_intro":"images\/nyheter\/20170323_p\u00e5skevin\/lammel\u00e5r_web.jpg","float_intro":"","image_intro_alt":"","image_intro_caption":"","image_fulltext":"","float_fulltext":"","image_fulltext_alt":"","image_fulltext_caption":""} [urls] => {"urla":false,"urlatext":"","targeta":"","urlb":false,"urlbtext":"","targetb":"","urlc":false,"urlctext":"","targetc":""} [attribs] => {"article_layout":"","show_title":"","link_titles":"","show_tags":"","show_intro":"","info_block_position":"","info_block_show_title":"","show_category":"","link_category":"","show_parent_category":"","link_parent_category":"","show_associations":"","show_author":"","link_author":"","show_create_date":"","show_modify_date":"","show_publish_date":"","show_item_navigation":"","show_icons":"","show_print_icon":"","show_email_icon":"","show_vote":"","show_hits":"","show_noauth":"","urls_position":"","alternative_readmore":"","article_page_title":"","show_publishing_options":"","show_article_options":"","show_urls_images_backend":"","show_urls_images_frontend":""} [version] => 108 [ordering] => 13 [metakey] => påskelam, vin til påskelam, vin til lam, rødvin til påskelam, hvitvin til påskelam, Chianti Classico Riserva, Toscana, beste vin på boks, drikke til lammelår, vin til lammelår, påskevin, boksvin, pappvin, vinanbefaling, vin til påskelam 2020 [metadesc] => Lam er en selvfølge i påsken, gjerne i form av en saftig lammestek. Og hva drikker man til påskelammet. Jo. Vin. Selvsagt. Så derfor, her er «hånd i hånd-forslagene» for påskens viner. PS! Dette er ikke påskemarsipan, så alle vinene har selvsagt «helårsgaranti»! [access] => 1 [hits] => 23609 [metadata] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [robots] => [author] => [rights] => [xreference] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [featured] => 1 [language] => * [xreference] => [category_title] => Nyheter [category_alias] => nyheter [category_access] => 1 [author] => Gunnar Skoglund [parent_title] => ROOT [parent_id] => 1 [parent_route] => [parent_alias] => root [rating] => [rating_count] => [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [article_layout] => _:default [show_title] => 1 [link_titles] => 0 [show_intro] => 1 [info_block_position] => 0 [show_category] => 0 [link_category] => 0 [show_parent_category] => 0 [link_parent_category] => 0 [show_author] => 0 [link_author] => 0 [show_create_date] => 0 [show_modify_date] => 0 [show_publish_date] => 0 [show_item_navigation] => 0 [show_vote] => 0 [show_readmore] => 0 [show_readmore_title] => 0 [readmore_limit] => 100 [show_tags] => 1 [show_icons] => 0 [show_print_icon] => 0 [show_email_icon] => 0 [show_hits] => 0 [show_noauth] => 0 [urls_position] => 0 [show_publishing_options] => 1 [show_article_options] => 1 [save_history] => 0 [history_limit] => 10 [show_urls_images_frontend] => 0 [show_urls_images_backend] => 1 [targeta] => 0 [targetb] => 0 [targetc] => 0 [float_intro] => right [float_fulltext] => right [category_layout] => _:blog [show_category_heading_title_text] => 0 [show_category_title] => 0 [show_description] => 0 [show_description_image] => 0 [maxLevel] => -1 [show_empty_categories] => 0 [show_no_articles] => 0 [show_subcat_desc] => 0 [show_cat_num_articles] => 0 [show_cat_tags] => 1 [show_base_description] => 1 [maxLevelcat] => -1 [show_empty_categories_cat] => 0 [show_subcat_desc_cat] => 1 [show_cat_num_articles_cat] => 1 [num_leading_articles] => 100 [num_intro_articles] => 0 [num_columns] => 1 [num_links] => 0 [multi_column_order] => 0 [show_subcategory_content] => -1 [show_pagination_limit] => 1 [filter_field] => hide [show_headings] => 1 [list_show_date] => 0 [date_format] => [list_show_hits] => 1 [list_show_author] => 1 [orderby_pri] => none [orderby_sec] => rdate [order_date] => created [show_pagination] => 1 [show_pagination_results] => 1 [show_featured] => show [show_feed_link] => 0 [feed_summary] => 0 [feed_show_readmore] => 0 [show_page_heading] => 0 [layout_type] => blog [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [secure] => 0 [page_title] => Nyheter [page_description] => test [page_rights] => [robots] => [access-view] => 1 ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [tagLayout] => Joomla\CMS\Layout\FileLayout Object ( [layoutId:protected] => joomla.content.tags [basePath:protected] => [fullPath:protected] => [includePaths:protected] => Array ( ) [options:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [component] => com_content [client] => 0 ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [data:protected] => Array ( ) [debugMessages:protected] => Array ( ) ) [slug] => 236:vin-til-paskelam [catslug] => 42:nyheter [parent_slug] => [readmore_link] => /nyheter/236-vin-til-paskelam [text] =>


Nå er den rett rundt hjørnet. Påsken altså. For majoriteten av Norges befolkning blir påskefeiringen ekstra ueksotisk i 2020, da vi alle skal besøke nøyaktig samme reisemål som både naboen og slekta på en annen kant av landet - hjemmets lune rede.

Jepp, planlagte turer til fjern og nær -  alt fra hytta i en annen kommune til mer eksotiske reisemål, har blitt erstattet med miljøvennlig og kortreist påskeferie til stedet vi har blitt ekstra godt kjent med de siste ukene. I denne forbindelse har Erna anbefalt innkjøp av brettspill. Vi støtter dette. Og høyner med å bidra med våre påskeanbefalinger på slike ting du får tak i på Vinmonopolet.

Uansett om du velger fjell og vidde, eller hestehov i grøfta og solveggen der du bor – så er sannsynligheten stor* for at lam vil stå på menyen i løpet av nettopp denne høytiden. Og heldigvis - vin til lammelår er kanskje vinverdenens mest takknemlige oppgave. "Regelen" er, det meste går! Under finner du våre lett tilgjengelige forslag til både lammespising og andre aktiviteter i påsken. God fornøyelse! "God tur"! Og husk å vaske hendene!

Det smaksrike lammekjøttet kjennetegnes av en relativt tydelig egensmak, og en del fett. I og med at kjøttet er så smaksrik og robust, tåler det også sjenerøs omgang med krydder og smakstilsetninger - mange går for middelhavs-klassikeren basert på rosmarin og hvitløk. Men etterhvert har også mer eksotiske krydderinnslag blitt vanlige, gjerne inspirert av det nordafrikanske eller midtøsteninspirerte kjøkkenet.

Dette taler for at vinen også bør ha en viss karakter, man sender tross alt ikke en puslete spjæling inn i ringen mot Mike Tyson eller Cecilia Brækhus. Det aller viktigste er derfor at vinen har en god porsjon egensmak og karakter til å være kjøttets likestilte partner - med dertilhørende solide fruktkjerne, balansert av god friskhet og staute ryggradstanniner.

Til påskelammet er vin et naturlig drikkefølge uansett om du velger den tradisjonelle varianten med rosmarin og hvitløkspekket lammelår, eller satser på mer eksotiske smaker.


ÅRETS PÅSKEVENNER PÅ FLASKE

Dominio do Bibei Lalama 2016 | Like obligatorisk i påsken som god håndhygiene og sosial avstand. Frisk, høy og akkurat passe mørk - akkurat som bestilt til både påskelammet og sesongåpning for utegrilling. Denne middels fyldige og faste rødvinen fra dalstroka innafor, helt nordvest i Spania, er elsket av vinkelnerne for sine allroundegenskaper. Frisk stil med kjølig mørkt bærpreg og innslag av krydder og tørkede urter - som nevnt velegnet til lam i påskedrakt, og andre litt rikere retter. Lalama stiller opp, og huskregelen er så enkel som det går an: LAM + LALAMA = SANT. | Ribeira Sacra, Spania | 250,00 | i basisutvalget

Rémy Ferbras Terre de Mistral Vacqueyras 2019 (231,50) | All infylde og kraft her - adressen tilsier det, samt bruken av nøye utvalgt druemateriale fra solrike vinmarker. Rik aromatisk med krydder og mørkt bærpreg og innslag lakris. God syre, avrundet tanninstruktur og konsentrert, lang ettersmak. Tåler godt med krydder i maten denne snasne smaksbomba. | Rhône, Frankrike | 231,50 | økologisk sertifisert, i basisutvalget

Lukas Van Loggerenberg Graft 2019 | Du er tilgitt om du tror du befinner deg i Côte-Rotie etter å ha sniffet og smakt på denne syrefriske og kjølige godbiten fra Sør-Afrika. Den gir deg nemlig mye av det du ønsker og tenker at du kan få i Nord-Rhônes fineste vinmarker - og det til godt under prisen du må ut med til franskmenna. Kjølig og syrefrisk, slank fruktighet med toner av krydder (rosmarin), nykvernet pepper, mørke bær (bjørnebær, einebær) og hint av lakris. Og ikke minst duften av furunål og krekling som gir assosiasjoner til deilige sommer- og høstdager. En syrlig innertier til tradisjonelt lammelår eller koteletter for den saks skyld. | Polkadraai Hills, Sør-Afrika | 379,00 | outsider fra bestillingsutvalget

Natte Valleij P.O.W. 2015  | "BORDEAUX FRA SØR". Pent fyldig vin basert på den klassiske Bordeaux-oppskriften - altså en mix av druene cabernet sauvignon, merlot og cabernet franc. Dette gir modent bærpreg - på den kjølige mørke siden (solbær og mørke kirsebær), med innslag av fat og rå kakao. Det hele støttes av faste, men elegante tanniner balansert av flott friskhet som løfter og forlenger ettersmaken. Klassisk uttrykk fra en annen adresse - og takler både det tradisjonelle lammelåret samt de med mer eksotisk krydring. Psst, innsidetips! Dette er lagringsvennlig - årgangen er top notch for også å stikke unna noen flasker i kjelleren. For fremtidig nytelse. | Western Cape, Sør-Afrika | 229,00 | outsider fra bestillingsutvalget

Maias Tinto 2017  | En rimeligere vin i litt enklere og mer "nøtral" stil enn de ovenfor. Men det rene og fine mørke bærpreget er der, god struktur likeså. Schmukk noen lammekoteletter på grillen, og jekk opp denne - tommel opp-potensiale da, tenker vi. | Beiras, Portugal | 165,00 | økologisk sertifisert, i basisutvalget

Yalumba Y Series Tempranillo 2019 | Heller ikke en vin som har kompleksitet som sitt trumfkort, men som heller spiller på lettdrikkelig og småkraftig fruktighet, uten noen forstyrrende fatpreg. Druen kjenner du allerede fra Rioja (ja, egentlig fra hele Spania i grunn, under mange ulike navn). Tåler mye krydder og trøkk fra grillen. | South Australia, Australia | 163,50 | i basisutvalget

PÅSKEGUIDE: BOKSVINER

Dievole Le Due Arbie Organic Toscana 2018 | Påske er høysesong for viner på boks, og selv om påsken 2020 ikke er som tidligere år, tror vi fortsatt at dette gjelder. Denne er noe så sjeldent som en druetypisk og stedsegen kvalitetsvin hvor alt innholdet kommer fra områdets indrefilet, selveste Chianti Classico. Ekte råvarer, uten fatpreg, laget på naturlig gjærete sunne, friske druer, og selvsagt uten tilsatt sukker. Tackler fint et lammelår, men også et naturlig valg for de enklere og kjappere rettene man også unner seg i høytiden. | Toscana, Italia | 479,90 for 3L bag-in.box (i bestillingsutvalget, men du kan forvente å finne den i over 30 butikker) | økologisk sertifisert

Alamos Malbec Organico 2019 | Det er ikke fritt for at argentinerne verdsetter et stykke rødt kjøtt. Eller flere. Til dette foretrekker de gjerne det som har blitt landets egen signaturdrue, malbec. Denne velkjente traveren i polets hyller er bløtere, fyldigere og mer bærpreget enn vinen ovenfor. En del kryddertoner fra amerikanske og franske fat får du også med på kjøpet. | Mendoza, Argentina | 459,90 for 3L bag-in.box (i basisutvalget) | økologisk sertifisert

Villa Wolf Pinot Noir 2018 | På boks som i flaske - påsken handler ikke bare om påskelam nei. Og leskende pinot noir er gjerne det røde alibiet når man skal ha noe mer lettbent i glasset. Fin også til fisk. | Pfalz, Tyskland | 459,90 (i basisutvalget)

Villa Wolf Riesling Trocken 2018 | Det hvite alternativet. Frisk og fruktig, og tørr riesling. Fin også til mer sterkt krydret mat. Eller sjømat og salater. | Pfalz, Tyskland | 439,90 (i bestillingsutvalget, men du finner den i mange butikker)

Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé 2019 | Millioner av svensker kan ikke ta feil. Eller jo, kanskje kan de det - men ikke i dette tilfellet tror vi. Den absolutte roséstorselgeren over grensa er nemlig nå også mulig å få kjøpt her til lands. Den byr på en frisk og fruktig bærpreget sniktitt på våren og sommeren - med saftig anslag og frisk avslutning er den like god til solveggen, som kyllingen eller salaten.| Western Cape, Sør-Afrika | 449,90 (årets NYHET i bestillingsutvalget, og allerede ute i mange butikkhyller)

 

*Nordmenn er ikke alene om å sette lam på menyen i påsken. Skikken med et lammemåltid i påsken er eldgammel og har utspring i Det gamle testamentes fortelling om utferden fra Egypt. Gud befalte israelittene å slakte et lam og stryke blodet på dørstolpen. Herren skulle straffe egypterne, og i alle husene uten blod på dørstolpen ble den førstefødte drept. Etter denne katastrofen lot faraoen israelittene endelig reise til det lovede land. Den dag i dag spiser både kristne og jøder lam i påsken til minne om utferden fra Egypt. (kilde: matprat.no).

[tags] => Joomla\CMS\Helper\TagsHelper Object ( [tagsChanged:protected] => [replaceTags:protected] => [typeAlias] => [itemTags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [tag_id] => 36 [id] => 36 [parent_id] => 1 [lft] => 69 [rgt] => 70 [level] => 1 [path] => vin-til-lam [title] => vin til lam [alias] => vin-til-lam [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-09-22 06:54:59 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-09-22 06:54:59 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-09-22 06:54:59 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 3619 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-09-22 06:54:59 [publish_down] => 2016-09-22 06:54:59 ) [1] => stdClass Object ( [tag_id] => 85 [id] => 85 [parent_id] => 1 [lft] => 167 [rgt] => 168 [level] => 1 [path] => paskevin [title] => påskevin [alias] => paskevin [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2018-03-14 08:05:01 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2018-03-14 08:05:01 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2018-03-14 08:05:01 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 3554 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2018-03-14 08:05:01 [publish_down] => 2018-03-14 08:05:01 ) ) ) [jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [afterDisplayTitle] => [beforeDisplayContent] => [afterDisplayContent] => ) )


Nå er den rett rundt hjørnet. Påsken altså. For majoriteten av Norges befolkning blir påskefeiringen ekstra ueksotisk i 2020, da vi alle skal besøke nøyaktig samme reisemål som både naboen og slekta på en annen kant av landet - hjemmets lune rede.

Jepp, planlagte turer til fjern og nær -  alt fra hytta i en annen kommune til mer eksotiske reisemål, har blitt erstattet med miljøvennlig og kortreist påskeferie til stedet vi har blitt ekstra godt kjent med de siste ukene. I denne forbindelse har Erna anbefalt innkjøp av brettspill. Vi støtter dette. Og høyner med å bidra med våre påskeanbefalinger på slike ting du får tak i på Vinmonopolet.

Uansett om du velger fjell og vidde, eller hestehov i grøfta og solveggen der du bor – så er sannsynligheten stor* for at lam vil stå på menyen i løpet av nettopp denne høytiden. Og heldigvis - vin til lammelår er kanskje vinverdenens mest takknemlige oppgave. "Regelen" er, det meste går! Under finner du våre lett tilgjengelige forslag til både lammespising og andre aktiviteter i påsken. God fornøyelse! "God tur"! Og husk å vaske hendene!

Det smaksrike lammekjøttet kjennetegnes av en relativt tydelig egensmak, og en del fett. I og med at kjøttet er så smaksrik og robust, tåler det også sjenerøs omgang med krydder og smakstilsetninger - mange går for middelhavs-klassikeren basert på rosmarin og hvitløk. Men etterhvert har også mer eksotiske krydderinnslag blitt vanlige, gjerne inspirert av det nordafrikanske eller midtøsteninspirerte kjøkkenet.

Dette taler for at vinen også bør ha en viss karakter, man sender tross alt ikke en puslete spjæling inn i ringen mot Mike Tyson eller Cecilia Brækhus. Det aller viktigste er derfor at vinen har en god porsjon egensmak og karakter til å være kjøttets likestilte partner - med dertilhørende solide fruktkjerne, balansert av god friskhet og staute ryggradstanniner.

Til påskelammet er vin et naturlig drikkefølge uansett om du velger den tradisjonelle varianten med rosmarin og hvitløkspekket lammelår, eller satser på mer eksotiske smaker.


ÅRETS PÅSKEVENNER PÅ FLASKE

Dominio do Bibei Lalama 2016 | Like obligatorisk i påsken som god håndhygiene og sosial avstand. Frisk, høy og akkurat passe mørk - akkurat som bestilt til både påskelammet og sesongåpning for utegrilling. Denne middels fyldige og faste rødvinen fra dalstroka innafor, helt nordvest i Spania, er elsket av vinkelnerne for sine allroundegenskaper. Frisk stil med kjølig mørkt bærpreg og innslag av krydder og tørkede urter - som nevnt velegnet til lam i påskedrakt, og andre litt rikere retter. Lalama stiller opp, og huskregelen er så enkel som det går an: LAM + LALAMA = SANT. | Ribeira Sacra, Spania | 250,00 | i basisutvalget

Rémy Ferbras Terre de Mistral Vacqueyras 2019 (231,50) | All infylde og kraft her - adressen tilsier det, samt bruken av nøye utvalgt druemateriale fra solrike vinmarker. Rik aromatisk med krydder og mørkt bærpreg og innslag lakris. God syre, avrundet tanninstruktur og konsentrert, lang ettersmak. Tåler godt med krydder i maten denne snasne smaksbomba. | Rhône, Frankrike | 231,50 | økologisk sertifisert, i basisutvalget

Lukas Van Loggerenberg Graft 2019 | Du er tilgitt om du tror du befinner deg i Côte-Rotie etter å ha sniffet og smakt på denne syrefriske og kjølige godbiten fra Sør-Afrika. Den gir deg nemlig mye av det du ønsker og tenker at du kan få i Nord-Rhônes fineste vinmarker - og det til godt under prisen du må ut med til franskmenna. Kjølig og syrefrisk, slank fruktighet med toner av krydder (rosmarin), nykvernet pepper, mørke bær (bjørnebær, einebær) og hint av lakris. Og ikke minst duften av furunål og krekling som gir assosiasjoner til deilige sommer- og høstdager. En syrlig innertier til tradisjonelt lammelår eller koteletter for den saks skyld. | Polkadraai Hills, Sør-Afrika | 379,00 | outsider fra bestillingsutvalget

Natte Valleij P.O.W. 2015  | "BORDEAUX FRA SØR". Pent fyldig vin basert på den klassiske Bordeaux-oppskriften - altså en mix av druene cabernet sauvignon, merlot og cabernet franc. Dette gir modent bærpreg - på den kjølige mørke siden (solbær og mørke kirsebær), med innslag av fat og rå kakao. Det hele støttes av faste, men elegante tanniner balansert av flott friskhet som løfter og forlenger ettersmaken. Klassisk uttrykk fra en annen adresse - og takler både det tradisjonelle lammelåret samt de med mer eksotisk krydring. Psst, innsidetips! Dette er lagringsvennlig - årgangen er top notch for også å stikke unna noen flasker i kjelleren. For fremtidig nytelse. | Western Cape, Sør-Afrika | 229,00 | outsider fra bestillingsutvalget

Maias Tinto 2017  | En rimeligere vin i litt enklere og mer "nøtral" stil enn de ovenfor. Men det rene og fine mørke bærpreget er der, god struktur likeså. Schmukk noen lammekoteletter på grillen, og jekk opp denne - tommel opp-potensiale da, tenker vi. | Beiras, Portugal | 165,00 | økologisk sertifisert, i basisutvalget

Yalumba Y Series Tempranillo 2019 | Heller ikke en vin som har kompleksitet som sitt trumfkort, men som heller spiller på lettdrikkelig og småkraftig fruktighet, uten noen forstyrrende fatpreg. Druen kjenner du allerede fra Rioja (ja, egentlig fra hele Spania i grunn, under mange ulike navn). Tåler mye krydder og trøkk fra grillen. | South Australia, Australia | 163,50 | i basisutvalget

PÅSKEGUIDE: BOKSVINER

Dievole Le Due Arbie Organic Toscana 2018 | Påske er høysesong for viner på boks, og selv om påsken 2020 ikke er som tidligere år, tror vi fortsatt at dette gjelder. Denne er noe så sjeldent som en druetypisk og stedsegen kvalitetsvin hvor alt innholdet kommer fra områdets indrefilet, selveste Chianti Classico. Ekte råvarer, uten fatpreg, laget på naturlig gjærete sunne, friske druer, og selvsagt uten tilsatt sukker. Tackler fint et lammelår, men også et naturlig valg for de enklere og kjappere rettene man også unner seg i høytiden. | Toscana, Italia | 479,90 for 3L bag-in.box (i bestillingsutvalget, men du kan forvente å finne den i over 30 butikker) | økologisk sertifisert

Alamos Malbec Organico 2019 | Det er ikke fritt for at argentinerne verdsetter et stykke rødt kjøtt. Eller flere. Til dette foretrekker de gjerne det som har blitt landets egen signaturdrue, malbec. Denne velkjente traveren i polets hyller er bløtere, fyldigere og mer bærpreget enn vinen ovenfor. En del kryddertoner fra amerikanske og franske fat får du også med på kjøpet. | Mendoza, Argentina | 459,90 for 3L bag-in.box (i basisutvalget) | økologisk sertifisert

Villa Wolf Pinot Noir 2018 | På boks som i flaske - påsken handler ikke bare om påskelam nei. Og leskende pinot noir er gjerne det røde alibiet når man skal ha noe mer lettbent i glasset. Fin også til fisk. | Pfalz, Tyskland | 459,90 (i basisutvalget)

Villa Wolf Riesling Trocken 2018 | Det hvite alternativet. Frisk og fruktig, og tørr riesling. Fin også til mer sterkt krydret mat. Eller sjømat og salater. | Pfalz, Tyskland | 439,90 (i bestillingsutvalget, men du finner den i mange butikker)

Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé 2019 | Millioner av svensker kan ikke ta feil. Eller jo, kanskje kan de det - men ikke i dette tilfellet tror vi. Den absolutte roséstorselgeren over grensa er nemlig nå også mulig å få kjøpt her til lands. Den byr på en frisk og fruktig bærpreget sniktitt på våren og sommeren - med saftig anslag og frisk avslutning er den like god til solveggen, som kyllingen eller salaten.| Western Cape, Sør-Afrika | 449,90 (årets NYHET i bestillingsutvalget, og allerede ute i mange butikkhyller)

 

*Nordmenn er ikke alene om å sette lam på menyen i påsken. Skikken med et lammemåltid i påsken er eldgammel og har utspring i Det gamle testamentes fortelling om utferden fra Egypt. Gud befalte israelittene å slakte et lam og stryke blodet på dørstolpen. Herren skulle straffe egypterne, og i alle husene uten blod på dørstolpen ble den førstefødte drept. Etter denne katastrofen lot faraoen israelittene endelig reise til det lovede land. Den dag i dag spiser både kristne og jøder lam i påsken til minne om utferden fra Egypt. (kilde: matprat.no).