Din vinliste er tom.

Søk produkt

Våre Viner

×

Advarsel

Tilknytt VirtueMart-komponenten til et menypunkt
		stdClass Object
(
    [id] => 236
    [asset_id] => 309
    [title] => Påskelam og påskevin 2020
    [alias] => vin-til-paskelam
    [introtext] => 


Nå er den rett rundt hjørnet. Påsken altså. For majoriteten av Norges befolkning blir påskefeiringen ekstra ueksotisk i 2020, da vi alle skal besøke nøyaktig samme reisemål som både naboen og slekta på en annen kant av landet - hjemmets lune rede.

Jepp, planlagte turer til fjern og nær -  alt fra hytta i en annen kommune til mer eksotiske reisemål, har blitt erstattet med miljøvennlig og kortreist påskeferie til stedet vi har blitt ekstra godt kjent med de siste ukene. I denne forbindelse har Erna anbefalt innkjøp av brettspill. Vi støtter dette. Og høyner med å bidra med våre påskeanbefalinger på slike ting du får tak i på Vinmonopolet.

Uansett om du velger fjell og vidde, eller hestehov i grøfta og solveggen der du bor – så er sannsynligheten stor* for at lam vil stå på menyen i løpet av nettopp denne høytiden. Og heldigvis - vin til lammelår er kanskje vinverdenens mest takknemlige oppgave. "Regelen" er, det meste går! Under finner du våre lett tilgjengelige forslag til både lammespising og andre aktiviteter i påsken. God fornøyelse! "God tur"! Og husk å vaske hendene!

[fulltext] =>

Det smaksrike lammekjøttet kjennetegnes av en relativt tydelig egensmak, og en del fett. I og med at kjøttet er så smaksrik og robust, tåler det også sjenerøs omgang med krydder og smakstilsetninger - mange går for middelhavs-klassikeren basert på rosmarin og hvitløk. Men etterhvert har også mer eksotiske krydderinnslag blitt vanlige, gjerne inspirert av det nordafrikanske eller midtøsteninspirerte kjøkkenet.

Dette taler for at vinen også bør ha en viss karakter, man sender tross alt ikke en puslete spjæling inn i ringen mot Mike Tyson eller Cecilia Brækhus. Det aller viktigste er derfor at vinen har en god porsjon egensmak og karakter til å være kjøttets likestilte partner - med dertilhørende solide fruktkjerne, balansert av god friskhet og staute ryggradstanniner.

Til påskelammet er vin et naturlig drikkefølge uansett om du velger den tradisjonelle varianten med rosmarin og hvitløkspekket lammelår, eller satser på mer eksotiske smaker.


ÅRETS PÅSKEVENNER PÅ FLASKE

Dominio do Bibei Lalama 2016 | Like obligatorisk i påsken som god håndhygiene og sosial avstand. Frisk, høy og akkurat passe mørk - akkurat som bestilt til både påskelammet og sesongåpning for utegrilling. Denne middels fyldige og faste rødvinen fra dalstroka innafor, helt nordvest i Spania, er elsket av vinkelnerne for sine allroundegenskaper. Frisk stil med kjølig mørkt bærpreg og innslag av krydder og tørkede urter - som nevnt velegnet til lam i påskedrakt, og andre litt rikere retter. Lalama stiller opp, og huskregelen er så enkel som det går an: LAM + LALAMA = SANT. | Ribeira Sacra, Spania | 250,00 (i basisutvalget)

Nichol Nate's Vineyard Syrah 2017 | Du er tilgitt om du tror du befinner deg i Côte-Rotie etter å ha sniffet og smakt på denne syrefriske og kjølige godbiten fra Canada. Verdens nordligste syrah gir deg nemlig mye av det du ønsker og tenker at du kan få i Nord-Rhônes fineste vinmarker - bare til en tredjedel av prisen. Kjølig og syrefrisk, slank fruktighet med toner av krydder (rosmarin), nykvernet pepper, mørke bær (bjørnebær, einebær) og hint av lakris. Og ikke minst duften av furunål og krekling som gir assosiasjoner til deilige sommer- og høstdager. En syrlig innertier til tradisjonelt lammelår eller koteletter for den saks skyld. | Okanagan Valley, Canada | 274,90 (outsider fra bestillingsutvalget)

Gorgo Bardolino 2018/19 | Påsken handler ikke bare om påskelam, det skal sies. Sannsynligvis er det kanskje bare en gang i løpet av høytiden at lammelåret faktisk står på menyen. Det ville ikke forundre oss om du også vurderer nyklassikere som pizza, pasta, vegetar og/eller andre mer "hverdagslige" retter. Eller at man bare vil ha en saftig og fruktig rødvin, uten noe annet spesielt følge enn påskenøttene på TV eller ovennevte brettspill? Da kan en rimelig italiensk sjarmør fra Gardasjøens bredder være på sin plass. Uavhengige kilder beskriver den som "Anvendelig rødvin. En god kombinasjon til hjemmelaget pizza eller en tomatbasert pastarett." - og i tillegg kan du faktisk finne den i nesten alle polbutikker over det ganske land. | Veneto, Italia | 139,90 (i basisutvalget) | økologisk sertifisert

Loimer Grüner Veltliner mit Achtung 2017 | Hipsterne skal også få selvsagt. Og ikke minst, alle de som ikke definerer seg som hipster - men som er nysgjerrige på hva oransjevin egentlig er. Denne artige saken fra Østerrike "ticker" omtrent alle bokser for hva som er "den nye vinen" (som i realiteten langt på vei er den eldgamle preindustrielle vinen).  Biodynamisk √. Økologisk √. Håndplukket √. Spontangjæret √. Skallmasserert √. Lagret på amfora √.. | Kamptal, Østerrike | 225,70 (i basisutvalget) | økologisk sertifisert

PÅSKEGUIDE: BOKSVINER

Dievole Le Due Arbie Organic Toscana 2018 | Påske er høysesong for viner på boks, og selv om påsken 2020 ikke er som tidligere år, tror vi fortsatt at dette gjelder. Denne er noe så sjeldent som en druetypisk og stedsegen kvalitetsvin hvor alt innholdet kommer fra områdets indrefilet, selveste Chianti Classico. Ekte råvarer, uten fatpreg, laget på naturlig gjærete sunne, friske druer, og selvsagt uten tilsatt sukker. Tackler fint et lammelår, men også et naturlig valg for de enklere og kjappere rettene man også unner seg i høytiden. | Toscana, Italia | 465,00 for 3L bag-in.box (i bestillingsutvalget, men du kan forvente å finne den i over 30 butikker) | økologisk sertifisert

Alamos Malbec Organico 2018 | Det er ikke fritt for at argentinerne verdsetter et stykke rødt kjøtt. Eller flere. Til dette foretrekker de gjerne det som har blitt landets egen signaturdrue, malbec. Denne velkjente traveren i polets hyller er bløtere, fyldigere og mer bærpreget enn vinen ovenfor. En del kryddertoner fra amerikanske og franske fat får du også med på kjøpet. | Mendoza, Argentina | 469,90 for 3L bag-in.box (i bestillingsutvalget, men du kan forvente å finne den i over 80 butikker) | økologisk sertifisert

Villa Wolf Pinot Noir 2017 | På boks som i flaske - påsken handler ikke bare om påskelam nei. Og leskende pinot noir er gjerne det røde alibiet når man skal ha noe mer lettbent i glasset. Fin også til fisk. | Pfalz, Tyskland | 459,90 (i basisutvalget)

Villa Wolf Riesling Trocken 2018 | Det hvite alternativet. Frisk og fruktig, og tørr riesling. Fin også til mer sterkt krydret mat. Eller sjømat og salater. | Pfalz, Tyskland | 439,90 (i basisutvalget)

Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé 2019 | Millioner av svensker kan ikke ta feil. Eller jo, kanskje kan de det - men ikke i dette tilfellet tror vi. Den absolutte roséstorselgeren over grensa er nemlig nå også mulig å få kjøpt her til lands. Den byr på en frisk og fruktig bærpreget sniktitt på våren og sommeren - med saftig anslag og frisk avslutning er den like god til solveggen, som kyllingen eller salaten.| Western Cape, Sør-Afrika | 439,90 (NYHET i bestillingsutvalget)

 

*Nordmenn er ikke alene om å sette lam på menyen i påsken. Skikken med et lammemåltid i påsken er eldgammel og har utspring i Det gamle testamentes fortelling om utferden fra Egypt. Gud befalte israelittene å slakte et lam og stryke blodet på dørstolpen. Herren skulle straffe egypterne, og i alle husene uten blod på dørstolpen ble den førstefødte drept. Etter denne katastrofen lot faraoen israelittene endelig reise til det lovede land. Den dag i dag spiser både kristne og jøder lam i påsken til minne om utferden fra Egypt. (kilde: matprat.no).

[state] => 1 [catid] => 42 [created] => 2020-03-25 09:15:20 [created_by] => 482 [created_by_alias] => [modified] => 2020-03-27 12:01:30 [modified_by] => 482 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [publish_up] => 2017-03-23 09:09:51 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [images] => {"image_intro":"images\/nyheter\/20170323_p\u00e5skevin\/lammel\u00e5r_web.jpg","float_intro":"","image_intro_alt":"","image_intro_caption":"","image_fulltext":"","float_fulltext":"","image_fulltext_alt":"","image_fulltext_caption":""} [urls] => {"urla":false,"urlatext":"","targeta":"","urlb":false,"urlbtext":"","targetb":"","urlc":false,"urlctext":"","targetc":""} [attribs] => {"article_layout":"","show_title":"","link_titles":"","show_tags":"","show_intro":"","info_block_position":"","info_block_show_title":"","show_category":"","link_category":"","show_parent_category":"","link_parent_category":"","show_associations":"","show_author":"","link_author":"","show_create_date":"","show_modify_date":"","show_publish_date":"","show_item_navigation":"","show_icons":"","show_print_icon":"","show_email_icon":"","show_vote":"","show_hits":"","show_noauth":"","urls_position":"","alternative_readmore":"","article_page_title":"","show_publishing_options":"","show_article_options":"","show_urls_images_backend":"","show_urls_images_frontend":""} [version] => 102 [ordering] => 13 [metakey] => påskelam, vin til påskelam, vin til lam, rødvin til påskelam, hvitvin til påskelam, Chianti Classico Riserva, Toscana, beste vin på boks, drikke til lammelår, vin til lammelår, påskevin, boksvin, pappvin, vinanbefaling, vin til påskelam 2020 [metadesc] => Lam er en selvfølge i påsken, gjerne i form av en saftig lammestek. Og hva drikker man til påskelammet. Jo. Vin. Selvsagt. Så derfor, her er «hånd i hånd-forslagene» for påskens viner. PS! Dette er ikke påskemarsipan, så alle vinene har selvsagt «helårsgaranti»! [access] => 1 [hits] => 22578 [metadata] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [robots] => [author] => [rights] => [xreference] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [featured] => 1 [language] => * [xreference] => [category_title] => Nyheter [category_alias] => nyheter [category_access] => 1 [author] => Gunnar Skoglund [parent_title] => ROOT [parent_id] => 1 [parent_route] => [parent_alias] => root [rating] => [rating_count] => [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [article_layout] => _:default [show_title] => 1 [link_titles] => 0 [show_intro] => 1 [info_block_position] => 0 [show_category] => 0 [link_category] => 0 [show_parent_category] => 0 [link_parent_category] => 0 [show_author] => 0 [link_author] => 0 [show_create_date] => 0 [show_modify_date] => 0 [show_publish_date] => 0 [show_item_navigation] => 0 [show_vote] => 0 [show_readmore] => 0 [show_readmore_title] => 0 [readmore_limit] => 100 [show_tags] => 1 [show_icons] => 0 [show_print_icon] => 0 [show_email_icon] => 0 [show_hits] => 0 [show_noauth] => 0 [urls_position] => 0 [show_publishing_options] => 1 [show_article_options] => 1 [save_history] => 0 [history_limit] => 10 [show_urls_images_frontend] => 0 [show_urls_images_backend] => 1 [targeta] => 0 [targetb] => 0 [targetc] => 0 [float_intro] => right [float_fulltext] => right [category_layout] => _:blog [show_category_heading_title_text] => 0 [show_category_title] => 0 [show_description] => 0 [show_description_image] => 0 [maxLevel] => -1 [show_empty_categories] => 0 [show_no_articles] => 0 [show_subcat_desc] => 0 [show_cat_num_articles] => 0 [show_cat_tags] => 1 [show_base_description] => 1 [maxLevelcat] => -1 [show_empty_categories_cat] => 0 [show_subcat_desc_cat] => 1 [show_cat_num_articles_cat] => 1 [num_leading_articles] => 100 [num_intro_articles] => 0 [num_columns] => 1 [num_links] => 0 [multi_column_order] => 0 [show_subcategory_content] => -1 [show_pagination_limit] => 1 [filter_field] => hide [show_headings] => 1 [list_show_date] => 0 [date_format] => [list_show_hits] => 1 [list_show_author] => 1 [orderby_pri] => none [orderby_sec] => rdate [order_date] => created [show_pagination] => 1 [show_pagination_results] => 1 [show_featured] => show [show_feed_link] => 0 [feed_summary] => 0 [feed_show_readmore] => 0 [show_page_heading] => 0 [layout_type] => blog [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [secure] => 0 [page_title] => Nyheter [page_description] => test [page_rights] => [robots] => [access-view] => 1 ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [tagLayout] => Joomla\CMS\Layout\FileLayout Object ( [layoutId:protected] => joomla.content.tags [basePath:protected] => [fullPath:protected] => [includePaths:protected] => Array ( ) [options:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [component] => com_content [client] => 0 ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [data:protected] => Array ( ) [debugMessages:protected] => Array ( ) ) [slug] => 236:vin-til-paskelam [catslug] => 42:nyheter [parent_slug] => [readmore_link] => /nyheter/236-vin-til-paskelam [text] =>


Nå er den rett rundt hjørnet. Påsken altså. For majoriteten av Norges befolkning blir påskefeiringen ekstra ueksotisk i 2020, da vi alle skal besøke nøyaktig samme reisemål som både naboen og slekta på en annen kant av landet - hjemmets lune rede.

Jepp, planlagte turer til fjern og nær -  alt fra hytta i en annen kommune til mer eksotiske reisemål, har blitt erstattet med miljøvennlig og kortreist påskeferie til stedet vi har blitt ekstra godt kjent med de siste ukene. I denne forbindelse har Erna anbefalt innkjøp av brettspill. Vi støtter dette. Og høyner med å bidra med våre påskeanbefalinger på slike ting du får tak i på Vinmonopolet.

Uansett om du velger fjell og vidde, eller hestehov i grøfta og solveggen der du bor – så er sannsynligheten stor* for at lam vil stå på menyen i løpet av nettopp denne høytiden. Og heldigvis - vin til lammelår er kanskje vinverdenens mest takknemlige oppgave. "Regelen" er, det meste går! Under finner du våre lett tilgjengelige forslag til både lammespising og andre aktiviteter i påsken. God fornøyelse! "God tur"! Og husk å vaske hendene!

Det smaksrike lammekjøttet kjennetegnes av en relativt tydelig egensmak, og en del fett. I og med at kjøttet er så smaksrik og robust, tåler det også sjenerøs omgang med krydder og smakstilsetninger - mange går for middelhavs-klassikeren basert på rosmarin og hvitløk. Men etterhvert har også mer eksotiske krydderinnslag blitt vanlige, gjerne inspirert av det nordafrikanske eller midtøsteninspirerte kjøkkenet.

Dette taler for at vinen også bør ha en viss karakter, man sender tross alt ikke en puslete spjæling inn i ringen mot Mike Tyson eller Cecilia Brækhus. Det aller viktigste er derfor at vinen har en god porsjon egensmak og karakter til å være kjøttets likestilte partner - med dertilhørende solide fruktkjerne, balansert av god friskhet og staute ryggradstanniner.

Til påskelammet er vin et naturlig drikkefølge uansett om du velger den tradisjonelle varianten med rosmarin og hvitløkspekket lammelår, eller satser på mer eksotiske smaker.


ÅRETS PÅSKEVENNER PÅ FLASKE

Dominio do Bibei Lalama 2016 | Like obligatorisk i påsken som god håndhygiene og sosial avstand. Frisk, høy og akkurat passe mørk - akkurat som bestilt til både påskelammet og sesongåpning for utegrilling. Denne middels fyldige og faste rødvinen fra dalstroka innafor, helt nordvest i Spania, er elsket av vinkelnerne for sine allroundegenskaper. Frisk stil med kjølig mørkt bærpreg og innslag av krydder og tørkede urter - som nevnt velegnet til lam i påskedrakt, og andre litt rikere retter. Lalama stiller opp, og huskregelen er så enkel som det går an: LAM + LALAMA = SANT. | Ribeira Sacra, Spania | 250,00 (i basisutvalget)

Nichol Nate's Vineyard Syrah 2017 | Du er tilgitt om du tror du befinner deg i Côte-Rotie etter å ha sniffet og smakt på denne syrefriske og kjølige godbiten fra Canada. Verdens nordligste syrah gir deg nemlig mye av det du ønsker og tenker at du kan få i Nord-Rhônes fineste vinmarker - bare til en tredjedel av prisen. Kjølig og syrefrisk, slank fruktighet med toner av krydder (rosmarin), nykvernet pepper, mørke bær (bjørnebær, einebær) og hint av lakris. Og ikke minst duften av furunål og krekling som gir assosiasjoner til deilige sommer- og høstdager. En syrlig innertier til tradisjonelt lammelår eller koteletter for den saks skyld. | Okanagan Valley, Canada | 274,90 (outsider fra bestillingsutvalget)

Gorgo Bardolino 2018/19 | Påsken handler ikke bare om påskelam, det skal sies. Sannsynligvis er det kanskje bare en gang i løpet av høytiden at lammelåret faktisk står på menyen. Det ville ikke forundre oss om du også vurderer nyklassikere som pizza, pasta, vegetar og/eller andre mer "hverdagslige" retter. Eller at man bare vil ha en saftig og fruktig rødvin, uten noe annet spesielt følge enn påskenøttene på TV eller ovennevte brettspill? Da kan en rimelig italiensk sjarmør fra Gardasjøens bredder være på sin plass. Uavhengige kilder beskriver den som "Anvendelig rødvin. En god kombinasjon til hjemmelaget pizza eller en tomatbasert pastarett." - og i tillegg kan du faktisk finne den i nesten alle polbutikker over det ganske land. | Veneto, Italia | 139,90 (i basisutvalget) | økologisk sertifisert

Loimer Grüner Veltliner mit Achtung 2017 | Hipsterne skal også få selvsagt. Og ikke minst, alle de som ikke definerer seg som hipster - men som er nysgjerrige på hva oransjevin egentlig er. Denne artige saken fra Østerrike "ticker" omtrent alle bokser for hva som er "den nye vinen" (som i realiteten langt på vei er den eldgamle preindustrielle vinen).  Biodynamisk √. Økologisk √. Håndplukket √. Spontangjæret √. Skallmasserert √. Lagret på amfora √.. | Kamptal, Østerrike | 225,70 (i basisutvalget) | økologisk sertifisert

PÅSKEGUIDE: BOKSVINER

Dievole Le Due Arbie Organic Toscana 2018 | Påske er høysesong for viner på boks, og selv om påsken 2020 ikke er som tidligere år, tror vi fortsatt at dette gjelder. Denne er noe så sjeldent som en druetypisk og stedsegen kvalitetsvin hvor alt innholdet kommer fra områdets indrefilet, selveste Chianti Classico. Ekte råvarer, uten fatpreg, laget på naturlig gjærete sunne, friske druer, og selvsagt uten tilsatt sukker. Tackler fint et lammelår, men også et naturlig valg for de enklere og kjappere rettene man også unner seg i høytiden. | Toscana, Italia | 465,00 for 3L bag-in.box (i bestillingsutvalget, men du kan forvente å finne den i over 30 butikker) | økologisk sertifisert

Alamos Malbec Organico 2018 | Det er ikke fritt for at argentinerne verdsetter et stykke rødt kjøtt. Eller flere. Til dette foretrekker de gjerne det som har blitt landets egen signaturdrue, malbec. Denne velkjente traveren i polets hyller er bløtere, fyldigere og mer bærpreget enn vinen ovenfor. En del kryddertoner fra amerikanske og franske fat får du også med på kjøpet. | Mendoza, Argentina | 469,90 for 3L bag-in.box (i bestillingsutvalget, men du kan forvente å finne den i over 80 butikker) | økologisk sertifisert

Villa Wolf Pinot Noir 2017 | På boks som i flaske - påsken handler ikke bare om påskelam nei. Og leskende pinot noir er gjerne det røde alibiet når man skal ha noe mer lettbent i glasset. Fin også til fisk. | Pfalz, Tyskland | 459,90 (i basisutvalget)

Villa Wolf Riesling Trocken 2018 | Det hvite alternativet. Frisk og fruktig, og tørr riesling. Fin også til mer sterkt krydret mat. Eller sjømat og salater. | Pfalz, Tyskland | 439,90 (i basisutvalget)

Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé 2019 | Millioner av svensker kan ikke ta feil. Eller jo, kanskje kan de det - men ikke i dette tilfellet tror vi. Den absolutte roséstorselgeren over grensa er nemlig nå også mulig å få kjøpt her til lands. Den byr på en frisk og fruktig bærpreget sniktitt på våren og sommeren - med saftig anslag og frisk avslutning er den like god til solveggen, som kyllingen eller salaten.| Western Cape, Sør-Afrika | 439,90 (NYHET i bestillingsutvalget)

 

*Nordmenn er ikke alene om å sette lam på menyen i påsken. Skikken med et lammemåltid i påsken er eldgammel og har utspring i Det gamle testamentes fortelling om utferden fra Egypt. Gud befalte israelittene å slakte et lam og stryke blodet på dørstolpen. Herren skulle straffe egypterne, og i alle husene uten blod på dørstolpen ble den førstefødte drept. Etter denne katastrofen lot faraoen israelittene endelig reise til det lovede land. Den dag i dag spiser både kristne og jøder lam i påsken til minne om utferden fra Egypt. (kilde: matprat.no).

[tags] => Joomla\CMS\Helper\TagsHelper Object ( [tagsChanged:protected] => [replaceTags:protected] => [typeAlias] => [itemTags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [tag_id] => 36 [id] => 36 [parent_id] => 1 [lft] => 69 [rgt] => 70 [level] => 1 [path] => vin-til-lam [title] => vin til lam [alias] => vin-til-lam [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-09-22 06:54:59 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-09-22 06:54:59 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-09-22 06:54:59 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 2581 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-09-22 06:54:59 [publish_down] => 2016-09-22 06:54:59 ) [1] => stdClass Object ( [tag_id] => 85 [id] => 85 [parent_id] => 1 [lft] => 167 [rgt] => 168 [level] => 1 [path] => paskevin [title] => påskevin [alias] => paskevin [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2018-03-14 08:05:01 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2018-03-14 08:05:01 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2018-03-14 08:05:01 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 1633 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2018-03-14 08:05:01 [publish_down] => 2018-03-14 08:05:01 ) ) ) [jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [afterDisplayTitle] => [beforeDisplayContent] => [afterDisplayContent] => ) )


Nå er den rett rundt hjørnet. Påsken altså. For majoriteten av Norges befolkning blir påskefeiringen ekstra ueksotisk i 2020, da vi alle skal besøke nøyaktig samme reisemål som både naboen og slekta på en annen kant av landet - hjemmets lune rede.

Jepp, planlagte turer til fjern og nær -  alt fra hytta i en annen kommune til mer eksotiske reisemål, har blitt erstattet med miljøvennlig og kortreist påskeferie til stedet vi har blitt ekstra godt kjent med de siste ukene. I denne forbindelse har Erna anbefalt innkjøp av brettspill. Vi støtter dette. Og høyner med å bidra med våre påskeanbefalinger på slike ting du får tak i på Vinmonopolet.

Uansett om du velger fjell og vidde, eller hestehov i grøfta og solveggen der du bor – så er sannsynligheten stor* for at lam vil stå på menyen i løpet av nettopp denne høytiden. Og heldigvis - vin til lammelår er kanskje vinverdenens mest takknemlige oppgave. "Regelen" er, det meste går! Under finner du våre lett tilgjengelige forslag til både lammespising og andre aktiviteter i påsken. God fornøyelse! "God tur"! Og husk å vaske hendene!

Det smaksrike lammekjøttet kjennetegnes av en relativt tydelig egensmak, og en del fett. I og med at kjøttet er så smaksrik og robust, tåler det også sjenerøs omgang med krydder og smakstilsetninger - mange går for middelhavs-klassikeren basert på rosmarin og hvitløk. Men etterhvert har også mer eksotiske krydderinnslag blitt vanlige, gjerne inspirert av det nordafrikanske eller midtøsteninspirerte kjøkkenet.

Dette taler for at vinen også bør ha en viss karakter, man sender tross alt ikke en puslete spjæling inn i ringen mot Mike Tyson eller Cecilia Brækhus. Det aller viktigste er derfor at vinen har en god porsjon egensmak og karakter til å være kjøttets likestilte partner - med dertilhørende solide fruktkjerne, balansert av god friskhet og staute ryggradstanniner.

Til påskelammet er vin et naturlig drikkefølge uansett om du velger den tradisjonelle varianten med rosmarin og hvitløkspekket lammelår, eller satser på mer eksotiske smaker.


ÅRETS PÅSKEVENNER PÅ FLASKE

Dominio do Bibei Lalama 2016 | Like obligatorisk i påsken som god håndhygiene og sosial avstand. Frisk, høy og akkurat passe mørk - akkurat som bestilt til både påskelammet og sesongåpning for utegrilling. Denne middels fyldige og faste rødvinen fra dalstroka innafor, helt nordvest i Spania, er elsket av vinkelnerne for sine allroundegenskaper. Frisk stil med kjølig mørkt bærpreg og innslag av krydder og tørkede urter - som nevnt velegnet til lam i påskedrakt, og andre litt rikere retter. Lalama stiller opp, og huskregelen er så enkel som det går an: LAM + LALAMA = SANT. | Ribeira Sacra, Spania | 250,00 (i basisutvalget)

Nichol Nate's Vineyard Syrah 2017 | Du er tilgitt om du tror du befinner deg i Côte-Rotie etter å ha sniffet og smakt på denne syrefriske og kjølige godbiten fra Canada. Verdens nordligste syrah gir deg nemlig mye av det du ønsker og tenker at du kan få i Nord-Rhônes fineste vinmarker - bare til en tredjedel av prisen. Kjølig og syrefrisk, slank fruktighet med toner av krydder (rosmarin), nykvernet pepper, mørke bær (bjørnebær, einebær) og hint av lakris. Og ikke minst duften av furunål og krekling som gir assosiasjoner til deilige sommer- og høstdager. En syrlig innertier til tradisjonelt lammelår eller koteletter for den saks skyld. | Okanagan Valley, Canada | 274,90 (outsider fra bestillingsutvalget)

Gorgo Bardolino 2018/19 | Påsken handler ikke bare om påskelam, det skal sies. Sannsynligvis er det kanskje bare en gang i løpet av høytiden at lammelåret faktisk står på menyen. Det ville ikke forundre oss om du også vurderer nyklassikere som pizza, pasta, vegetar og/eller andre mer "hverdagslige" retter. Eller at man bare vil ha en saftig og fruktig rødvin, uten noe annet spesielt følge enn påskenøttene på TV eller ovennevte brettspill? Da kan en rimelig italiensk sjarmør fra Gardasjøens bredder være på sin plass. Uavhengige kilder beskriver den som "Anvendelig rødvin. En god kombinasjon til hjemmelaget pizza eller en tomatbasert pastarett." - og i tillegg kan du faktisk finne den i nesten alle polbutikker over det ganske land. | Veneto, Italia | 139,90 (i basisutvalget) | økologisk sertifisert

Loimer Grüner Veltliner mit Achtung 2017 | Hipsterne skal også få selvsagt. Og ikke minst, alle de som ikke definerer seg som hipster - men som er nysgjerrige på hva oransjevin egentlig er. Denne artige saken fra Østerrike "ticker" omtrent alle bokser for hva som er "den nye vinen" (som i realiteten langt på vei er den eldgamle preindustrielle vinen).  Biodynamisk √. Økologisk √. Håndplukket √. Spontangjæret √. Skallmasserert √. Lagret på amfora √.. | Kamptal, Østerrike | 225,70 (i basisutvalget) | økologisk sertifisert

PÅSKEGUIDE: BOKSVINER

Dievole Le Due Arbie Organic Toscana 2018 | Påske er høysesong for viner på boks, og selv om påsken 2020 ikke er som tidligere år, tror vi fortsatt at dette gjelder. Denne er noe så sjeldent som en druetypisk og stedsegen kvalitetsvin hvor alt innholdet kommer fra områdets indrefilet, selveste Chianti Classico. Ekte råvarer, uten fatpreg, laget på naturlig gjærete sunne, friske druer, og selvsagt uten tilsatt sukker. Tackler fint et lammelår, men også et naturlig valg for de enklere og kjappere rettene man også unner seg i høytiden. | Toscana, Italia | 465,00 for 3L bag-in.box (i bestillingsutvalget, men du kan forvente å finne den i over 30 butikker) | økologisk sertifisert

Alamos Malbec Organico 2018 | Det er ikke fritt for at argentinerne verdsetter et stykke rødt kjøtt. Eller flere. Til dette foretrekker de gjerne det som har blitt landets egen signaturdrue, malbec. Denne velkjente traveren i polets hyller er bløtere, fyldigere og mer bærpreget enn vinen ovenfor. En del kryddertoner fra amerikanske og franske fat får du også med på kjøpet. | Mendoza, Argentina | 469,90 for 3L bag-in.box (i bestillingsutvalget, men du kan forvente å finne den i over 80 butikker) | økologisk sertifisert

Villa Wolf Pinot Noir 2017 | På boks som i flaske - påsken handler ikke bare om påskelam nei. Og leskende pinot noir er gjerne det røde alibiet når man skal ha noe mer lettbent i glasset. Fin også til fisk. | Pfalz, Tyskland | 459,90 (i basisutvalget)

Villa Wolf Riesling Trocken 2018 | Det hvite alternativet. Frisk og fruktig, og tørr riesling. Fin også til mer sterkt krydret mat. Eller sjømat og salater. | Pfalz, Tyskland | 439,90 (i basisutvalget)

Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé 2019 | Millioner av svensker kan ikke ta feil. Eller jo, kanskje kan de det - men ikke i dette tilfellet tror vi. Den absolutte roséstorselgeren over grensa er nemlig nå også mulig å få kjøpt her til lands. Den byr på en frisk og fruktig bærpreget sniktitt på våren og sommeren - med saftig anslag og frisk avslutning er den like god til solveggen, som kyllingen eller salaten.| Western Cape, Sør-Afrika | 439,90 (NYHET i bestillingsutvalget)

 

*Nordmenn er ikke alene om å sette lam på menyen i påsken. Skikken med et lammemåltid i påsken er eldgammel og har utspring i Det gamle testamentes fortelling om utferden fra Egypt. Gud befalte israelittene å slakte et lam og stryke blodet på dørstolpen. Herren skulle straffe egypterne, og i alle husene uten blod på dørstolpen ble den førstefødte drept. Etter denne katastrofen lot faraoen israelittene endelig reise til det lovede land. Den dag i dag spiser både kristne og jøder lam i påsken til minne om utferden fra Egypt. (kilde: matprat.no).