Din vinliste er tom.

Søk produkt

Våre Viner

×

Advarsel

Tilknytt VirtueMart-komponenten til et menypunkt
		stdClass Object
(
  [id] => 282
  [asset_id] => 362
  [title] => Høstens vilt - og sniktitt på spesialutvalget vårt
  [alias] => hosten-er-rod
  [introtext] => 

Vår gamle kollega Daniel Johansson (det er ikke han på bildet ovenfor) fant etter relativt kort tid ut at gresset faktisk var grønnere på den siden av gjerdet han forlot for drøyt ett år siden. Og tidligere i år var det derfor en glede å ønske han tilbake til Vinarius.

Som Fine Wine Manager er han ansvarlig for revitaliseringen av Vinarius sitt lille underbruk, world wide FINEwines – med fokus på knapphetsvarer fra både tradisjonelle områder samt kultviner fra hele verden. Store flaskeformater, rariteter og annet moro følger også med - de tingene vi aldri melder opp i polets bestillingsutvalg, men som kan kjøpes via spesialbestilling. Eller sagt på en annen måte, vi ønsker å gi dere tilgang på vin som normalt ikke når det private markedet.

[fulltext] =>

Han er ingen hvem som helst, Daniel – utdannet både kokk og vinkelner, med lang fartstid i bransjen fra prominente steder som Le Canard, Haga Restaurant (begge under Michelinstjernetiden), Lysebu - hvor han bygget opp vinkjelleren, samt 12 år i styret for Norsk Vinkelnerforening. Du kommer til å få høre mer fra den fronten etterhvert (han har mye på hjertet nemlig) – og hvis slike viner som de som er nevnt innledningsvis er noe som pirrer dine smaksløker, er det overhengende fare for at dere kan bli elektroniske brevvenner.

Hans første livstegn fra underbruket er dypt forankret i Frankrike, klassiker som han tross alt er. Og med sesongen vi er på full fart inn i, er det jo fullt forståelig at viltvennlige dråper fra Rhone samt et knippe magnumflasker fra Bordeaux og lengre sør i Frankrike er det han ønsker trekke frem denne gang.

Helt nederst i artikkel finner du for øvrig Daniels epostadresse – slik at du kan sikre deg din kvote av disse samlerobjektene.

Men nok om Daniel – nå overlates ordet til Daniel -->

Mange har en av sine store høytider nå da høstens jaktsesong starter. Når jaktlaget har gjort sitt og all byttet er fordelt, skal tradisjonelle oppskrifter tas i bruk og et herremåltid nytes. Da er spørsmålet - hva skal drikkes til for å hedre jakten og tradisjonen?

Riktignok beroende på hva som er på menyen vil som regel et glass fyldig rødvin gjøre jobben. Men hvordan velger man da riktig rødvin til viltet?

 1. Til de litt fetere delene av dyret, f.eks. entrecote, lårstek, skank til langkoking, så fordrer vinen noe mer struktur og kraft. Det samme gjelder til gryteretter av «kokekjøttet».
 2. Har men gleden av rosastekt ryggbiff og fileter, kan derimot vinen gjerne være mere delikat i stilen.
 3. Egenarten til viltet er også noe man bør være bevist på ved valg av vin. Hjort og rådyr har en noe søtere viltsmak, det samme gjelder for reinsdyr. Elgen har en veldig tydelig viltsmak med en noe tørrere kjøttstruktur.
 4. Til det mer søtlige viltkjøttet, vil en vin med høy fruktighet/ungdommelighet være å foretrekke. Til elg vil en vin med noe mer alder, og et mer komplekst smaksbilde ta mat- og vinkombinasjonen til et høyere nivå. For småvilt som rype, bør vinen være delikat men samtidig ha god fruktkonsentrasjon og -intensitet. Styr unna vin med mye tanniner.

I Gigondas, nordøst for det noe mer kjente vinområdet Chateauneuf-du-Pape, finner vi referanseeiendommen Château Saint Cosme. Det er den eldste eiendommen i regionen, og har vært i familien Barrouls eie siden 1490. I dag er det Louis Barruol som har ansvaret, og han har i løpet av 2000-tallet virkelig tatt familieeiendommen til nye høyder, med blant annet den første Gigondas som har fått 100 poeng fra Robert Parker (årgangen 2007). Siden 2010 har driften vært drevet etter økologiske og biodynamiske prinsipper. Gigondas ligger høyere over havet enn sin mer berømte nabo, og har et jordsmonn som inneholder mer kalkstein, dette gjør at vinene gjerne fremstår friskere og mer elegante.

Grenache er hoveddruen her, og Louis er så heldig at han forpakter noen vinmarker med svært gamle vinstokker, mange over 100år, som produserer vin av svært høy kvalitet. For å bevare mer av karakteren fra vinmarken, lagres vinene kun på gamle fat. Fra tre av disse vinmarkene har vi et knippe ulike årganger tilgjengelig.

Gigondas Le Poste. Sandholdig jordsmonn, med innslag av kalkstein og høy forekomst av fossiler. Vinen karakteriseres som den mest fruktige og raffinerte av enkeltmarksvinene. Mitt valg til rådyr og reinsdyr.

2011      antall for salg: 18fl*           580kr
2012      antall for salg: 12fl           600kr
2015      antall for salg: 25fl           700kr

Gigondas Le Claux. Jordsmonn med kalkstein, og innslag av leire og småstein/grus i topplaget.  Vinene herfra er elegante med stor finesse, nærmest «burgundisk» i stilen. Mitt valg til rype og hjort.

2009      antall for salg: 6fl             450kr
2011      antall for salg: 45fl           515kr
2012      antall for salg: 33fl           600kr
2015      antall for salg: 16fl           700kr

Gigondas Hominis Fides. Her domineres jordsmonnet av sand, med innslag av kalkstein. Viner herfra er de mest dype og kraftfulle. Mitt valg til elg og reinsdyr.

2009      antall for salg: 6fl             495kr
2011      antall for salg: 30fl           580kr
2012      antall for salg: 16fl           600kr
2015      antall for salg: 19fl           700kr

Magnum – en liten fest i stor flaske!

For de av dere som liker store flaskeformat, store middager med mange venner rundt bordet, kan jeg gi følgende anbefaling til høstmiddagen.

Languedoc-Roussillon

Fra den bortgjemte regionen Faugeres vil jeg løfte frem viner fra eiendommen Domaine Binet Jacquet som utmerkede valg til høstmiddagen. Olivier Binet og Pierre Jacquet lager mineraldrevne og uttrykksfulle viner etter biodynamiske prinsipper, på druer oppvokst i skiferholdig jordsmonn.

Faugeres Tradition 2014. Typisk lokal drueblanding bestående av carignan, grenache, cinsault og syrah. Fermentert og lagret ett år på ståltanker og eldre fat for å bevare de ungdommelige egenskapene. Dyp rød farge. Aromatisk duft av friske røde bær som solbær og blåbær, med hint av florale toner. Smaken er rund og saftig, med ren og frisk tanninstruktur med en delikat mineralitet. Mitt valg til rådyr.

antall for salg: 24fl           425kr

Fagueres Reserve 2013. Basert på Grenache druen, med innslag av carignan, syrah og mourvedre. Lagret to år på fat og ståltanker for å gi vinen en større kompleksitet. Dyp rød farge. Dyp og aromatisk duft av mørke bær, lakris, krydder og mineraler. Smaken er rik og strukturert, samtidig som en flott mineralitet gir eleganse og lengde. Mitt valg til rype og hjort.

antall for salg: 11fl           525kr

Bordeaux

Man kommer ikke utenom at bordeauxviner også er selvskrevne vinvalg til storvilt, spesielt hvis de har fått litt alder på seg. Vi har to meget flotte viner som vi gjerne anbefaler til den store middagen, men merk at disse vinene selvsagt også kan lagres slik at de kan brukes ved neste jakt eller om 2-5år!

Chateau Potensac 2005, Medoc. Denne flotte eiendommen eies av familien Delon, som også eier det mer kjente Chateau Leoville las Cases i St. Julien. Druene er håndplukket og vinifisert i en kombinasjon av temperaturkontrollerte sement- og ståltanker. Lagret 18-20mnd på 80% gamle, og 20% nye barrique. Ren, rød farge. Duft av kirsebær, lær og noe mineraler. Tørr vin med fine, faste tanniner og balansert syre. God fyldighet med god konsentrasjon og mineralsk ettersmak. Mitt valg til elg og hjort.

antall for salg: 17fl           1325kr                 

Chateau Pibran 2008, Pauillac. Vinmarkene ligger på en fin grusrygg, og er beplantet med relativt store andeler merlot i forhold til resten av Pauillac. Vinstokkene har en snittalder på ca 30 år. Vinen vinifiseres på det erverdige Chateau Pichon Baron-Longueville, og transporteres til Ch Pibran for lagring. God farge og bouquet med god frukt. God balanse, noe dybde. Medium til kraftig. God syre. Behagelig avslutning med god balanse mellom eik og moden frukt. Mitt valg til Reinsdyr og rype

antall for salg: 34fl           950kr

Førstemann/-kvinne er hovedregelen..

Disse vinene fås kun kjøpt igjennom vinmonopolets spesialbestilling. Ta kontakt på mail hvis dette er av interesse: daniel@vinarius.no

* for ordens skyld - oppgitt tilgjengelig lagerbeholdning er pr 19.september.

[state] => 1 [catid] => 42 [created] => 2018-09-18 19:59:39 [created_by] => 482 [created_by_alias] => [modified] => 2018-09-19 12:29:59 [modified_by] => 482 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [publish_up] => 2018-09-19 09:47:44 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [images] => {"image_intro":"images\/nyheter\/elg_web.jpg","float_intro":"","image_intro_alt":"","image_intro_caption":"","image_fulltext":"","float_fulltext":"","image_fulltext_alt":"","image_fulltext_caption":""} [urls] => {"urla":false,"urlatext":"","targeta":"","urlb":false,"urlbtext":"","targetb":"","urlc":false,"urlctext":"","targetc":""} [attribs] => {"article_layout":"","show_title":"","link_titles":"","show_tags":"","show_intro":"","info_block_position":"","info_block_show_title":"","show_category":"","link_category":"","show_parent_category":"","link_parent_category":"","show_associations":"","show_author":"","link_author":"","show_create_date":"","show_modify_date":"","show_publish_date":"","show_item_navigation":"","show_icons":"","show_print_icon":"","show_email_icon":"","show_vote":"","show_hits":"","show_noauth":"","urls_position":"","alternative_readmore":"","article_page_title":"","show_publishing_options":"","show_article_options":"","show_urls_images_backend":"","show_urls_images_frontend":""} [version] => 17 [ordering] => 3 [metakey] => spesialbestilling, Bordeaux, Gigondas [metadesc] => Førpremiere og første drypp fra Vinarius sitt lille underbruk - world wide FINEwines. [access] => 1 [hits] => 2367 [metadata] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [robots] => [author] => [rights] => [xreference] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [featured] => 1 [language] => * [xreference] => [category_title] => Nyheter [category_alias] => nyheter [category_access] => 1 [author] => Gunnar Skoglund [parent_title] => ROOT [parent_id] => 1 [parent_route] => [parent_alias] => root [rating] => [rating_count] => [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [article_layout] => _:default [show_title] => 1 [link_titles] => 0 [show_intro] => 1 [info_block_position] => 0 [show_category] => 0 [link_category] => 0 [show_parent_category] => 0 [link_parent_category] => 0 [show_author] => 0 [link_author] => 0 [show_create_date] => 0 [show_modify_date] => 0 [show_publish_date] => 0 [show_item_navigation] => 0 [show_vote] => 0 [show_readmore] => 0 [show_readmore_title] => 0 [readmore_limit] => 100 [show_tags] => 1 [show_icons] => 0 [show_print_icon] => 0 [show_email_icon] => 0 [show_hits] => 0 [show_noauth] => 0 [urls_position] => 0 [show_publishing_options] => 1 [show_article_options] => 1 [save_history] => 0 [history_limit] => 10 [show_urls_images_frontend] => 0 [show_urls_images_backend] => 1 [targeta] => 0 [targetb] => 0 [targetc] => 0 [float_intro] => right [float_fulltext] => right [category_layout] => _:blog [show_category_heading_title_text] => 0 [show_category_title] => 0 [show_description] => 0 [show_description_image] => 0 [maxLevel] => -1 [show_empty_categories] => 0 [show_no_articles] => 0 [show_subcat_desc] => 0 [show_cat_num_articles] => 0 [show_cat_tags] => 1 [show_base_description] => 1 [maxLevelcat] => -1 [show_empty_categories_cat] => 0 [show_subcat_desc_cat] => 1 [show_cat_num_articles_cat] => 1 [num_leading_articles] => 100 [num_intro_articles] => 0 [num_columns] => 1 [num_links] => 0 [multi_column_order] => 0 [show_subcategory_content] => -1 [show_pagination_limit] => 1 [filter_field] => hide [show_headings] => 1 [list_show_date] => 0 [date_format] => [list_show_hits] => 1 [list_show_author] => 1 [orderby_pri] => none [orderby_sec] => rdate [order_date] => created [show_pagination] => 1 [show_pagination_results] => 1 [show_featured] => show [show_feed_link] => 0 [feed_summary] => 0 [feed_show_readmore] => 0 [show_page_heading] => 0 [layout_type] => blog [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [secure] => 0 [page_title] => Nyheter [page_description] => test [page_rights] => [robots] => [access-view] => 1 ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [tagLayout] => Joomla\CMS\Layout\FileLayout Object ( [layoutId:protected] => joomla.content.tags [basePath:protected] => [fullPath:protected] => [includePaths:protected] => Array ( ) [options:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [component] => com_content [client] => 0 ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [data:protected] => Array ( ) [debugMessages:protected] => Array ( ) ) [slug] => 282:hosten-er-rod [catslug] => 42:nyheter [parent_slug] => [readmore_link] => /nyheter/282-hosten-er-rod [text] =>

Vår gamle kollega Daniel Johansson (det er ikke han på bildet ovenfor) fant etter relativt kort tid ut at gresset faktisk var grønnere på den siden av gjerdet han forlot for drøyt ett år siden. Og tidligere i år var det derfor en glede å ønske han tilbake til Vinarius.

Som Fine Wine Manager er han ansvarlig for revitaliseringen av Vinarius sitt lille underbruk, world wide FINEwines – med fokus på knapphetsvarer fra både tradisjonelle områder samt kultviner fra hele verden. Store flaskeformater, rariteter og annet moro følger også med - de tingene vi aldri melder opp i polets bestillingsutvalg, men som kan kjøpes via spesialbestilling. Eller sagt på en annen måte, vi ønsker å gi dere tilgang på vin som normalt ikke når det private markedet.

Han er ingen hvem som helst, Daniel – utdannet både kokk og vinkelner, med lang fartstid i bransjen fra prominente steder som Le Canard, Haga Restaurant (begge under Michelinstjernetiden), Lysebu - hvor han bygget opp vinkjelleren, samt 12 år i styret for Norsk Vinkelnerforening. Du kommer til å få høre mer fra den fronten etterhvert (han har mye på hjertet nemlig) – og hvis slike viner som de som er nevnt innledningsvis er noe som pirrer dine smaksløker, er det overhengende fare for at dere kan bli elektroniske brevvenner.

Hans første livstegn fra underbruket er dypt forankret i Frankrike, klassiker som han tross alt er. Og med sesongen vi er på full fart inn i, er det jo fullt forståelig at viltvennlige dråper fra Rhone samt et knippe magnumflasker fra Bordeaux og lengre sør i Frankrike er det han ønsker trekke frem denne gang.

Helt nederst i artikkel finner du for øvrig Daniels epostadresse – slik at du kan sikre deg din kvote av disse samlerobjektene.

Men nok om Daniel – nå overlates ordet til Daniel -->

Mange har en av sine store høytider nå da høstens jaktsesong starter. Når jaktlaget har gjort sitt og all byttet er fordelt, skal tradisjonelle oppskrifter tas i bruk og et herremåltid nytes. Da er spørsmålet - hva skal drikkes til for å hedre jakten og tradisjonen?

Riktignok beroende på hva som er på menyen vil som regel et glass fyldig rødvin gjøre jobben. Men hvordan velger man da riktig rødvin til viltet?

 1. Til de litt fetere delene av dyret, f.eks. entrecote, lårstek, skank til langkoking, så fordrer vinen noe mer struktur og kraft. Det samme gjelder til gryteretter av «kokekjøttet».
 2. Har men gleden av rosastekt ryggbiff og fileter, kan derimot vinen gjerne være mere delikat i stilen.
 3. Egenarten til viltet er også noe man bør være bevist på ved valg av vin. Hjort og rådyr har en noe søtere viltsmak, det samme gjelder for reinsdyr. Elgen har en veldig tydelig viltsmak med en noe tørrere kjøttstruktur.
 4. Til det mer søtlige viltkjøttet, vil en vin med høy fruktighet/ungdommelighet være å foretrekke. Til elg vil en vin med noe mer alder, og et mer komplekst smaksbilde ta mat- og vinkombinasjonen til et høyere nivå. For småvilt som rype, bør vinen være delikat men samtidig ha god fruktkonsentrasjon og -intensitet. Styr unna vin med mye tanniner.

I Gigondas, nordøst for det noe mer kjente vinområdet Chateauneuf-du-Pape, finner vi referanseeiendommen Château Saint Cosme. Det er den eldste eiendommen i regionen, og har vært i familien Barrouls eie siden 1490. I dag er det Louis Barruol som har ansvaret, og han har i løpet av 2000-tallet virkelig tatt familieeiendommen til nye høyder, med blant annet den første Gigondas som har fått 100 poeng fra Robert Parker (årgangen 2007). Siden 2010 har driften vært drevet etter økologiske og biodynamiske prinsipper. Gigondas ligger høyere over havet enn sin mer berømte nabo, og har et jordsmonn som inneholder mer kalkstein, dette gjør at vinene gjerne fremstår friskere og mer elegante.

Grenache er hoveddruen her, og Louis er så heldig at han forpakter noen vinmarker med svært gamle vinstokker, mange over 100år, som produserer vin av svært høy kvalitet. For å bevare mer av karakteren fra vinmarken, lagres vinene kun på gamle fat. Fra tre av disse vinmarkene har vi et knippe ulike årganger tilgjengelig.

Gigondas Le Poste. Sandholdig jordsmonn, med innslag av kalkstein og høy forekomst av fossiler. Vinen karakteriseres som den mest fruktige og raffinerte av enkeltmarksvinene. Mitt valg til rådyr og reinsdyr.

2011      antall for salg: 18fl*           580kr
2012      antall for salg: 12fl           600kr
2015      antall for salg: 25fl           700kr

Gigondas Le Claux. Jordsmonn med kalkstein, og innslag av leire og småstein/grus i topplaget.  Vinene herfra er elegante med stor finesse, nærmest «burgundisk» i stilen. Mitt valg til rype og hjort.

2009      antall for salg: 6fl             450kr
2011      antall for salg: 45fl           515kr
2012      antall for salg: 33fl           600kr
2015      antall for salg: 16fl           700kr

Gigondas Hominis Fides. Her domineres jordsmonnet av sand, med innslag av kalkstein. Viner herfra er de mest dype og kraftfulle. Mitt valg til elg og reinsdyr.

2009      antall for salg: 6fl             495kr
2011      antall for salg: 30fl           580kr
2012      antall for salg: 16fl           600kr
2015      antall for salg: 19fl           700kr

Magnum – en liten fest i stor flaske!

For de av dere som liker store flaskeformat, store middager med mange venner rundt bordet, kan jeg gi følgende anbefaling til høstmiddagen.

Languedoc-Roussillon

Fra den bortgjemte regionen Faugeres vil jeg løfte frem viner fra eiendommen Domaine Binet Jacquet som utmerkede valg til høstmiddagen. Olivier Binet og Pierre Jacquet lager mineraldrevne og uttrykksfulle viner etter biodynamiske prinsipper, på druer oppvokst i skiferholdig jordsmonn.

Faugeres Tradition 2014. Typisk lokal drueblanding bestående av carignan, grenache, cinsault og syrah. Fermentert og lagret ett år på ståltanker og eldre fat for å bevare de ungdommelige egenskapene. Dyp rød farge. Aromatisk duft av friske røde bær som solbær og blåbær, med hint av florale toner. Smaken er rund og saftig, med ren og frisk tanninstruktur med en delikat mineralitet. Mitt valg til rådyr.

antall for salg: 24fl           425kr

Fagueres Reserve 2013. Basert på Grenache druen, med innslag av carignan, syrah og mourvedre. Lagret to år på fat og ståltanker for å gi vinen en større kompleksitet. Dyp rød farge. Dyp og aromatisk duft av mørke bær, lakris, krydder og mineraler. Smaken er rik og strukturert, samtidig som en flott mineralitet gir eleganse og lengde. Mitt valg til rype og hjort.

antall for salg: 11fl           525kr

Bordeaux

Man kommer ikke utenom at bordeauxviner også er selvskrevne vinvalg til storvilt, spesielt hvis de har fått litt alder på seg. Vi har to meget flotte viner som vi gjerne anbefaler til den store middagen, men merk at disse vinene selvsagt også kan lagres slik at de kan brukes ved neste jakt eller om 2-5år!

Chateau Potensac 2005, Medoc. Denne flotte eiendommen eies av familien Delon, som også eier det mer kjente Chateau Leoville las Cases i St. Julien. Druene er håndplukket og vinifisert i en kombinasjon av temperaturkontrollerte sement- og ståltanker. Lagret 18-20mnd på 80% gamle, og 20% nye barrique. Ren, rød farge. Duft av kirsebær, lær og noe mineraler. Tørr vin med fine, faste tanniner og balansert syre. God fyldighet med god konsentrasjon og mineralsk ettersmak. Mitt valg til elg og hjort.

antall for salg: 17fl           1325kr                 

Chateau Pibran 2008, Pauillac. Vinmarkene ligger på en fin grusrygg, og er beplantet med relativt store andeler merlot i forhold til resten av Pauillac. Vinstokkene har en snittalder på ca 30 år. Vinen vinifiseres på det erverdige Chateau Pichon Baron-Longueville, og transporteres til Ch Pibran for lagring. God farge og bouquet med god frukt. God balanse, noe dybde. Medium til kraftig. God syre. Behagelig avslutning med god balanse mellom eik og moden frukt. Mitt valg til Reinsdyr og rype

antall for salg: 34fl           950kr

Førstemann/-kvinne er hovedregelen..

Disse vinene fås kun kjøpt igjennom vinmonopolets spesialbestilling. Ta kontakt på mail hvis dette er av interesse: daniel@vinarius.no

* for ordens skyld - oppgitt tilgjengelig lagerbeholdning er pr 19.september.

[tags] => Joomla\CMS\Helper\TagsHelper Object ( [tagsChanged:protected] => [replaceTags:protected] => [typeAlias] => [itemTags] => Array ( ) ) [jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [afterDisplayTitle] => [beforeDisplayContent] => [afterDisplayContent] => ) )

Vår gamle kollega Daniel Johansson (det er ikke han på bildet ovenfor) fant etter relativt kort tid ut at gresset faktisk var grønnere på den siden av gjerdet han forlot for drøyt ett år siden. Og tidligere i år var det derfor en glede å ønske han tilbake til Vinarius.

Som Fine Wine Manager er han ansvarlig for revitaliseringen av Vinarius sitt lille underbruk, world wide FINEwines – med fokus på knapphetsvarer fra både tradisjonelle områder samt kultviner fra hele verden. Store flaskeformater, rariteter og annet moro følger også med - de tingene vi aldri melder opp i polets bestillingsutvalg, men som kan kjøpes via spesialbestilling. Eller sagt på en annen måte, vi ønsker å gi dere tilgang på vin som normalt ikke når det private markedet.

Han er ingen hvem som helst, Daniel – utdannet både kokk og vinkelner, med lang fartstid i bransjen fra prominente steder som Le Canard, Haga Restaurant (begge under Michelinstjernetiden), Lysebu - hvor han bygget opp vinkjelleren, samt 12 år i styret for Norsk Vinkelnerforening. Du kommer til å få høre mer fra den fronten etterhvert (han har mye på hjertet nemlig) – og hvis slike viner som de som er nevnt innledningsvis er noe som pirrer dine smaksløker, er det overhengende fare for at dere kan bli elektroniske brevvenner.

Hans første livstegn fra underbruket er dypt forankret i Frankrike, klassiker som han tross alt er. Og med sesongen vi er på full fart inn i, er det jo fullt forståelig at viltvennlige dråper fra Rhone samt et knippe magnumflasker fra Bordeaux og lengre sør i Frankrike er det han ønsker trekke frem denne gang.

Helt nederst i artikkel finner du for øvrig Daniels epostadresse – slik at du kan sikre deg din kvote av disse samlerobjektene.

Men nok om Daniel – nå overlates ordet til Daniel -->

Mange har en av sine store høytider nå da høstens jaktsesong starter. Når jaktlaget har gjort sitt og all byttet er fordelt, skal tradisjonelle oppskrifter tas i bruk og et herremåltid nytes. Da er spørsmålet - hva skal drikkes til for å hedre jakten og tradisjonen?

Riktignok beroende på hva som er på menyen vil som regel et glass fyldig rødvin gjøre jobben. Men hvordan velger man da riktig rødvin til viltet?

 1. Til de litt fetere delene av dyret, f.eks. entrecote, lårstek, skank til langkoking, så fordrer vinen noe mer struktur og kraft. Det samme gjelder til gryteretter av «kokekjøttet».
 2. Har men gleden av rosastekt ryggbiff og fileter, kan derimot vinen gjerne være mere delikat i stilen.
 3. Egenarten til viltet er også noe man bør være bevist på ved valg av vin. Hjort og rådyr har en noe søtere viltsmak, det samme gjelder for reinsdyr. Elgen har en veldig tydelig viltsmak med en noe tørrere kjøttstruktur.
 4. Til det mer søtlige viltkjøttet, vil en vin med høy fruktighet/ungdommelighet være å foretrekke. Til elg vil en vin med noe mer alder, og et mer komplekst smaksbilde ta mat- og vinkombinasjonen til et høyere nivå. For småvilt som rype, bør vinen være delikat men samtidig ha god fruktkonsentrasjon og -intensitet. Styr unna vin med mye tanniner.

I Gigondas, nordøst for det noe mer kjente vinområdet Chateauneuf-du-Pape, finner vi referanseeiendommen Château Saint Cosme. Det er den eldste eiendommen i regionen, og har vært i familien Barrouls eie siden 1490. I dag er det Louis Barruol som har ansvaret, og han har i løpet av 2000-tallet virkelig tatt familieeiendommen til nye høyder, med blant annet den første Gigondas som har fått 100 poeng fra Robert Parker (årgangen 2007). Siden 2010 har driften vært drevet etter økologiske og biodynamiske prinsipper. Gigondas ligger høyere over havet enn sin mer berømte nabo, og har et jordsmonn som inneholder mer kalkstein, dette gjør at vinene gjerne fremstår friskere og mer elegante.

Grenache er hoveddruen her, og Louis er så heldig at han forpakter noen vinmarker med svært gamle vinstokker, mange over 100år, som produserer vin av svært høy kvalitet. For å bevare mer av karakteren fra vinmarken, lagres vinene kun på gamle fat. Fra tre av disse vinmarkene har vi et knippe ulike årganger tilgjengelig.

Gigondas Le Poste. Sandholdig jordsmonn, med innslag av kalkstein og høy forekomst av fossiler. Vinen karakteriseres som den mest fruktige og raffinerte av enkeltmarksvinene. Mitt valg til rådyr og reinsdyr.

2011      antall for salg: 18fl*           580kr
2012      antall for salg: 12fl           600kr
2015      antall for salg: 25fl           700kr

Gigondas Le Claux. Jordsmonn med kalkstein, og innslag av leire og småstein/grus i topplaget.  Vinene herfra er elegante med stor finesse, nærmest «burgundisk» i stilen. Mitt valg til rype og hjort.

2009      antall for salg: 6fl             450kr
2011      antall for salg: 45fl           515kr
2012      antall for salg: 33fl           600kr
2015      antall for salg: 16fl           700kr

Gigondas Hominis Fides. Her domineres jordsmonnet av sand, med innslag av kalkstein. Viner herfra er de mest dype og kraftfulle. Mitt valg til elg og reinsdyr.

2009      antall for salg: 6fl             495kr
2011      antall for salg: 30fl           580kr
2012      antall for salg: 16fl           600kr
2015      antall for salg: 19fl           700kr

Magnum – en liten fest i stor flaske!

For de av dere som liker store flaskeformat, store middager med mange venner rundt bordet, kan jeg gi følgende anbefaling til høstmiddagen.

Languedoc-Roussillon

Fra den bortgjemte regionen Faugeres vil jeg løfte frem viner fra eiendommen Domaine Binet Jacquet som utmerkede valg til høstmiddagen. Olivier Binet og Pierre Jacquet lager mineraldrevne og uttrykksfulle viner etter biodynamiske prinsipper, på druer oppvokst i skiferholdig jordsmonn.

Faugeres Tradition 2014. Typisk lokal drueblanding bestående av carignan, grenache, cinsault og syrah. Fermentert og lagret ett år på ståltanker og eldre fat for å bevare de ungdommelige egenskapene. Dyp rød farge. Aromatisk duft av friske røde bær som solbær og blåbær, med hint av florale toner. Smaken er rund og saftig, med ren og frisk tanninstruktur med en delikat mineralitet. Mitt valg til rådyr.

antall for salg: 24fl           425kr

Fagueres Reserve 2013. Basert på Grenache druen, med innslag av carignan, syrah og mourvedre. Lagret to år på fat og ståltanker for å gi vinen en større kompleksitet. Dyp rød farge. Dyp og aromatisk duft av mørke bær, lakris, krydder og mineraler. Smaken er rik og strukturert, samtidig som en flott mineralitet gir eleganse og lengde. Mitt valg til rype og hjort.

antall for salg: 11fl           525kr

Bordeaux

Man kommer ikke utenom at bordeauxviner også er selvskrevne vinvalg til storvilt, spesielt hvis de har fått litt alder på seg. Vi har to meget flotte viner som vi gjerne anbefaler til den store middagen, men merk at disse vinene selvsagt også kan lagres slik at de kan brukes ved neste jakt eller om 2-5år!

Chateau Potensac 2005, Medoc. Denne flotte eiendommen eies av familien Delon, som også eier det mer kjente Chateau Leoville las Cases i St. Julien. Druene er håndplukket og vinifisert i en kombinasjon av temperaturkontrollerte sement- og ståltanker. Lagret 18-20mnd på 80% gamle, og 20% nye barrique. Ren, rød farge. Duft av kirsebær, lær og noe mineraler. Tørr vin med fine, faste tanniner og balansert syre. God fyldighet med god konsentrasjon og mineralsk ettersmak. Mitt valg til elg og hjort.

antall for salg: 17fl           1325kr                 

Chateau Pibran 2008, Pauillac. Vinmarkene ligger på en fin grusrygg, og er beplantet med relativt store andeler merlot i forhold til resten av Pauillac. Vinstokkene har en snittalder på ca 30 år. Vinen vinifiseres på det erverdige Chateau Pichon Baron-Longueville, og transporteres til Ch Pibran for lagring. God farge og bouquet med god frukt. God balanse, noe dybde. Medium til kraftig. God syre. Behagelig avslutning med god balanse mellom eik og moden frukt. Mitt valg til Reinsdyr og rype

antall for salg: 34fl           950kr

Førstemann/-kvinne er hovedregelen..

Disse vinene fås kun kjøpt igjennom vinmonopolets spesialbestilling. Ta kontakt på mail hvis dette er av interesse: daniel@vinarius.no

* for ordens skyld - oppgitt tilgjengelig lagerbeholdning er pr 19.september.