Vin til fårikål, er det mulig da? Ja selvsagt er det mulig.
Men tilsier ikke rotekte norsk tradisjon og kultur at man helst skal velge øl og akevitt til denne tradisjonelle matretten?
Tja. Det vil noen kanskje si, spesielt de erkekonservative blant oss. Samtidig kjennetegnes en tradisjons (og kulturs) styrke av nettopp dens evne til kontinuerlig forandring. Det har en vis mann sagt en gang, og vi er helt enige med den vise mannen. Så derfor byr vi på et knippe gode vinforslag til fårikålmiddagen din.
En annen erkenorsk tradisjon er at den ansvarlige for innkjøp av drikkevarer venter til siste liten med å gjøre innkjøpene. Lite tyder på at dette endrer seg nevneverdig dette året. Innkjøpsansvarlig kan heldigvis sende oss en blomsterkvast som takk for hjelpen – for under er nemlig nødhjelpslista til drikkeansvarlig for fårikålllaget, med drikkeforslag man faktisk finner i polhylla!
Hva ser vi etter i vinen? Jo. Den “innkokte” og smaksrike retten som fårikål tross alt er, byr på en drøy dose fett, plenty fylde samt sødme fra kålen. Og vinen må trives sammen med dette heftige smaksorgiet. Veldig sarte og forsiktige “pingleviner” gjør ikke det – de ønsker annet selskap. Rødviner med utadvendte tanniner kan man trygt droppe å invitere til bords, disse vinene kan fint vente, høsten er full av anledninger for at heftigere rødviner skal få invitasjon dumpende ned i postkassa si. Saftige rødviner, bobler og ikke minst smaksrike hvite varianter derimot, det vil vi ha til fårikålen! Og vi behøver ikke være redd for litt fatpreg på den hvite fårikålvinen, det funker fint det.
KORTREIST TRADISJONSDRIKKE
“Ekte sider smaker godt til gryta, er kortreist og hører høsten til.” – sier de på polet, og vi er hjertens enige! Og de gir seg ikke der, neida – hør bare: “September er tid for epler og fårikål. Og gjerne sammen. … Smaken av friske epler, epleskall og bakte epler, med hint av krydder og urter, går veldig godt til en høstlig fårikålgryte.” Det høres fristende ut, ikke sant? Da er det håndverksproduktet Hardangergutane Solglimt Eplesider du vil ha! Vaskekte, naturlig hardangersider til kun 179,90, med et solid innslag av eplesorten gravenstein – som gir god balanserende friskhet til den smaksrike, konsentrerte og fyldige stilen.
HVITT
Et strålende hvitt alternativ som spiller på kontrasten i det syrefriske og leskende, er portugiseren Luis Seabra Xisto Ilimitado 2021/22 (235,00). Innertier til de som søker slanke og syrefriske viner til fårikålen, uten at det går på bekostning av smakskonsentrasjon.
For dem som liker vinen litt rundere og mykere i kanten, med litt mer solmoden fruktighet, krydder og litt fatpreg – og som atpåtil ligger hhv femtilappen og søttilappen lavere i pris (du vet, stigende renter og inflasjon påvirker valgene vi gjør). Sjekk ut disse to budsjettgodbitene:
♥ Perdeberg Cellar Grenache Blanc 2022 (189,90)
♣ Oxford Landing Chardonnay 2022 (159,90)
BOBLER
Den spreke, syrlige og uformelle friskusen Folias de Baco Uivo Pt Nat Branco 2022 (219,90) er ikke ueffen. Syrefrisk og leskende kontrasteffekt til alt det tunge og heftige, Det handler riktignok ikke noe særlig om umamieffekten her, men de friske sprudleegenskapene er der til gangs i denne populære portugisiske petnaten.
RØDT
Insisterer du på rødvin, eller venter du gjester som gjør det? Ikke glem det vi sa innledningsvis, all in på saftige rødviner er det som gjelder – på lista under finner du en kvartett av nettopp den sorten! Svært lett tilgjengelige hele hurven, du skal ha brukbart med uflaks om ikke den lokale vinsjappa din har minst en av disse i hyllene sine:
♥ For deg som foretrekker en leskende men likefullt smaksrik rødvin, er denne lammevennlige greske saken et fint valg. Og du finner den i ekstremt mange butikker! Thymiopoulos Xinomavro Jeunes Vignes 2020 (200,00)
♣ En annen saftig greker perfekt for formålet er Lyrarakis Liatiko 2022 til kun 189,90. Duft og smak av krydder og modne, røde bær.
♠ I år er det Hellas som gjelder! Et aldri så lite knepp opp i fasthet, men samme krydrete saftigheten finner du i Karavitakis Kompsos Liatiko 2022 (219,90). Fra Kreta den også, i likhet med Lyrarakis. Og byr også på duft og smak av krydder og modne, røde bær.
♦ Ute etter bag in box? Litt lett avkjølt tysk pinot noir kan også duge skulle vi tro –> Villa Wolf Pinot Noir 2021 (479,90 for 3L)
PS! Visste du forresten at siste torsdag i september er utropt til “fårikålens dag”? Riktignok er det statlig støttet norsk kjøttindustri (Opplysningskontoret for kjøtt, nå bedre kjent som Matprat) som står bak utropingen. Men Opplysningkontoret har unektelig bred støtte i folket, og både lytterne til radioprogrammet Nitimen (OK, det var i 1972) og ikke minst regjeringen.no – har begge kåret fårikål til Norges nasjonalrett.